miodrag linta BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio antisrpski skup u Zagrebu zbog, kako je rekao, brutalnog vređanja Srba i njihovih političkih predstavnika.

Pored skupa, koji su organizovali "Koordinacija udruženja proisteklih iz rata" i "Žene u Domovinskom ratu", Linta je osudio učestale napade u Hrvatskoj, motivisane nacionalnom mržnjom, navodi se u saopštenju.

Optužio je hrvatske političare da ćute na višegodišnje kontinuirano širenje mržnje i porast nasilja nad Srbima, a da nadležni državni organi ništa ne preduzimaju da se u skladu sa Ustavom i zakonom oštro kazne takve grupe i pojedinci i da se preostalim Srbima garantuju ljudska prava.

Prema njegovim rečima, Srbima se šalje jasna poruka da nisu dobrodošli.

Dodao je da porastu nasilja i širenju mržnje prema Srbima u velikoj meri doprinosi veličanje "ratnog zločinca" kardinala Alojzija Stepinca.

Linta je kao skandaloznu okarakterisao izjavu hrvatskog kardinala Josipa Bozanića da je Alojzije Stepinac "orijentir u delovanju" Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Navodi i da kardinal Bozanić šalje jasnu poruku da Katolička crkva opravdava počinjeni genocid nad Srbima u NDH, etničko čišćenje Srba devedesetih godina prošlog veka, kao i aktuelno širenje mržnje i nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Na jučerašnjem skupu u centru Zagreba, na kome se okupilo jedva stotinak ljudi, izrečen je niz optužbi na račun Srba, njihovih predstavnika i antifašista, a tražen je i progon predsednika SNV Milorada Pupovca i predsednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića.

Jutarnji list je objavio danas da su se u Zagrebu u roku od samo nedelju dana dogodila čak četiri napada motivisana mržnjom – nacionalnom, rodnom, regionalnom, kao i sukobom severa i juga, a ponavljaju se jer nema osude niti posledica.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc