miodrag linta BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje kao neiskreno saopštenje hrvatske Vlade u kome osuđuje antisrpske plakate sa natpisom „Srpsko porodično stablo“ u Vukovaru i današnje nacifašističko divljanje članova Autonomne Hrvatske stranke prava koji su defilovali u Zagrebu, obučeni u crne košulje i noseći fašističke oznake.

Da bi saopštenje Vlade Andreja Plenkovića bilo prihvaćeno kao iskreno to pretpostavlja da Vlada prethodno učini barem nekoliko konkretnih stvari.

Na prvom mjestu, da donese odluku o uklanjanju spomen ploča HOS-vcima sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu i Kutini, spomen ploče sa ustaškim sadržajem u Zadru i spomenik ubijenim ustašama u Sisku; drugo, da predloži da se usvoje zakonske izmjene kojima bi bile predviđene visoke novčane i zatvorske kazne za veličanje i širenje nacifašizma; treće, da se zakonom nedvosmisleno zabrane ustaški simboli, uključujući i „Za dom spremni“; četvrto, da se zabrani rad svih udruženja koje u svom grbu imaju „Za dom spremni“, kao i političkih stranaka koji šire nacifašisitčku ideologiju; peto, da se ukinu ustaške penzije; šesto, da se uklone ustaški sadržaji iz hrvatskih škola, kao i da hrvatska policija i tužilaštvo dosljedno sprovode zakon u praksi.

CILJ SRBOMRZAČKOG NATPISA „SRPSKO PORODIČNO STABLO“ POTPUNO ČIŠĆENJE HRVATSKE OD SRBA

Linta se osvrnuo i na ponovnu pojavu iscrtanog stabla sa obješenim tjelima uz srbomrzački natpis „Srpsko porodično stablo“ u Vukovaru za koje kaže da predstavlja još jedan u nizu dokaza da su brojni sljedbenici ratnih zločinaca Ante Pavelića i Franje Tuđmana odlučili da je konačno došlo vrijeme da se Hrvatska poptuno očisti od Srba. Od jeseni 2013. godine, kada je započelo razbijanje i skidanje dvojezičnih tabli u Vukovaru, traje nova faza u procesu rehabilitacije ustaštva i ustaške ideologije. Očigledno je da su proustaške snage dobro razumjele da sramna ćutnja međunarodne zajednice na jačanje nacifašizma u Hrvatskoj znači prećutnu podršku da zagoračaju život preostalim Srbima do tolike mjere da moraju da se isele ili asimiluju.

Linta postavlja pitanje Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji, Savjetu ministara i njenoj najmoćnijoj članici Njemačkoj zbog čega tolerišu rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj? Licemjerno zvuče izjave evropskih zvaničnika kada se zalažu za mir, bezbednost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava u regionu a istovremeno dozvoljavaju da se u jednoj od njenih članica, između ostalog, podižu spomenici ustaškim zločincima, emituju proustaške emisije, koriste udžbenici sa ustaškom sadržinom i sasvim legitimno koristi ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Zbog toga je sasvim razumljivo da hrvatski političari ni ovaj put neće javno osuditi širenje mržnje i poziv na nasilje prema Srbima, niti će biti pronađeni počinici a kamoli da budu kažnjeni.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!