andrej plenkovic ZAGREB - Vlada Hrvatske osnovala je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, što je najavljeno krajem prošle godine, pošto je u Jasenovcu postavljeno spomen-obeležje poginulima u ratu devedesetih na kojem je uklesan i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

"Cilj osnivanja Vijeća je suočavanje s otvorenim istorijsko-ideološkim pitanjima o nedemokratskim režimima u Hrvatskoj od početka Drugog svetskog rata do proglašenja nezavisnosti Hrvatske", navodi se u odluci o osnivanju veća, koje će svoje predloge izraditi do 1. marta iduće godine.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na sednici Vlade da hrvatsko društvo mora da se suoči s posledicama nasleđa nedemokratskih sistema i da je zadatak veća izrada sveobuhvatnih preporuka usmerenih na suočavanje s prošlošću i preporuka pravnog regulisanja upotrebe i isticanja obeležja nedemokratskih režima.

Istakao je da u Hrvatskoj postoji različita upravna i sudska praksa po pitanju isticanja totalitarnih simbola.

"Polazišna osnova je otklon od svakog totalitarizma. I proteklog vikenda smo osudili ekstremizam, sramotne plakate usmerene na srpsku manjinu u Vukovaru, i postrojavanje stranačke vojske Autohtone hrvatske stranke prava, gde se promovisao fašizam i ustaštvo", naglasio je premijer.

Izrazio je uverenje da će preporuke koje će doneti veće doprineti prevazilaženju društvenih podela.

Na čelu veća biće predsednik Hrvatske akademije nauka i umetnosti Zvonko Kusić, a u njegovom radu učestvovaće dvadesetak istaknutih hrvatskih naučnika, istoričara, politikologa i pravnih stručnjaka.

U odluci o osnivanju navodi se da će Veće do 1. marta iduće godine izraditi svoje predloge.

Premijer Andrej Plenković najavio je osnivanje komisije pre nekoliko meseci, pošto je u Jasenovcu postavljeno spomen-obeležje poginulima u ratu devedesetih na kome je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Spomen-obeležje postavilo je udruženje Hrvatske odbrambene snage, a sporni pozdrav je u službenom grbu tog udruženja.

Vlada nije skinula sporno spomen-obeležje, iako su to od nje zahtevala brojna udruženja civilnog društva, a Plenković je izjavio da ploča ne veliča neke osobe iz Drugog svetskog rata već je postavljena kao spomen-obeležje ratnim veteranima poginulim u ratu devedesetih.

On je tada najavio i formiranje komisije koja će predložiti institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sistema.

U delu stručne javnosti je ocenjeno da nema potrebe za formiranjem komisije, koja je kolokvijalno nazvana komisijom o ustašama i partizanima, jer hrvatski propisi i praksa Ustavnog suda jasno zabranjuju fašističke simbole, među njima i ustaški pozdrav "Za dom spremni".
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc