kapetan dragan
SPLIT - Pastira s područja Knina Peru Dragišića na Županijski sud u Splitu dovela su dva policajca koji su imali zadatak naći ga i dovesti da svjedoči pošto mu se zadnjih par dana izgubio trag. Kada su sa splitskog suda nekoliko dana prije ročišta kontaktirali njegovog gazdu, dobili su odgovor kako je Pero nestao i ne dolazio na posao čuvati ovce, navodno luta uokolo i pije. Upravo stoga su angažirali policiju koja je svjedoka pronašla i uredno dovela u četvrtak ujutro na vrijeme da da svoj iskaz.

Dolazak Pere Dragišića, kao svjedoka optužbe, važan je jer o njegovom iskazu ovisi druga točka optužnice. U njoj se navodi da je ‘kapetan Dragan’ u Bruškoj kod Benkovca kao zapovjednik Jedinice za specijalne namjene i Nastavnog centra za obuku specijalnih jedinica “Alfa SVK” krajem veljače 1993. godine naredio svojim vojnicima da likvidiraju dvojicu zarobljenih hrvatskih vojnika zasad neutvrđenog identiteta.

U izjavama koje je dao tijekom istrage Dragišić je rekao da je u to vrijeme kuhao u centru za obuku “Alfama”. Zastupnice optužbe Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lucić su na ročištu u Splitu u četvrtak zatražile da se isključi javnost dok Dragišić svjedoči. Tužiteljica je kazala kako se svjedok boji da bi on i njegova obitelj mogli imali problema, s jedne strane jer je bio pripadnik srpske paravojske, a s druge jer svjedoči protiv Dragana Vasiljkovića.

Zatvaranju suđenja za javnost protivili su se i optuženi Vasiljković i njegovi branitelji Slađana Čanković i Tomislav Filaković.

- To je patetičan način da državno odvjetništvo sakrije istinu! – viknuo je Dragan Vasiljković, a nakon odluke sudskog vijeća da se javnost isključi kazao im je da se “svrstavaju sa zločincima”.

Dva sata trajalo je saslušavanje i ispitivanje Pere Dragišića, a neslužbeno saznajemo kako je svoj iskaz dosta mijenjao te nije teretio opuženoga na način kao u prijašnjim izjavama.

Nakon njega saslušani su Mihajlo Zubar, mještanin Jukinca i Ivan Škrlin, koji je kao policajac iz Bjelovara došao u Glinu u vrijeme napada na Policijsku postaju u ljeto 1991. godine. Prepričavali su sve o ratnim razaranjima u tom periodu.

Suđenje se nastavlja krajem ovog mjeseca kada će se pregledavati snimke koje su dio dokaznog materijala.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc