obijen hram
DRNIŠ
- U Dalmaciji je obijeno pet pravoslavnih hramova, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC) izrazivši zabrinutost zbog ovog do sada neviđenog vandalskog čina. U saopštenju Eparhije dalmatinske navodi se da je policijska stanica u Drnišu ustanovila da je između 6. i 8. marta obijeno pet pravoslavnih hramova u drniškom kraju. Policija je prilikom uviđaja utvrdila da, osim nestanka manjeg iznosa novca, na tim vjerskim objektima nije pričinjena veća materijalna šteta.

Obijene su Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Baljcima, Crkva Svetog Luke u Štikovu, Crkva Svetog Georgija u Kričkama, Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Miočiću i Crkva Svete Petke u Kanjanima.

U noći između 9. i 10. marta provaljeno je u Crkvu Svetog Nikole u Vrbniku i tom prilikom je načinjena materijalna šteta.

“Imajući u vidu da je Crkva Svetog velikomučenika Georgija u Kričkama obijena i prije 15 dana, istovremeno kad i Crkva Svetog velikomučenika Georgija u Velušiću, naglašavamo sa osudom i zabrinutošću da je ovo dosad neviđeni vandalski čin”, ističe se u saopštenju.

Na meti napada su, kako se navodi, pravoslavne svetinje na drniškom području, a oštećenja bogomolja, duhovnog i kulturnog nasleđa ovog dela Dalmacije, makar i neznatna, napasnički su čin vređanja časti i dostojanstva pravoslavnih vernika.

Eparhija je izrazila nadu da će policija pronaći počinioce i preduzeti odgovarajuće zakonske mere.

“Posebni čin napasnika, zasad neotkrivenih i nepoznatih motiva, svakako pogađa verska i ljudska osećanja svakog hrišćanina, potomka predaka koji su spomenute hramove pobožno i neimarski izgradili”, ističe se u saopštenju.

Eparhija dalmatinska napominje da ulaže veliki napor i trud da obnovi i sačuva srpske pravoslavne svetinje, što treba da čini i istrajava i ubuduće.

“Molimo verni narod da obrati pažnju i obavesti parohijskog sveštenika ukoliko na hramu primete nešto sumnjivo, vidljiv izgled uništavanja naše svetinje. Ovi događaji duboko su ražalostili i zabrinuli vernike Eparhije dalmatinske, ali se ipak nadamo da ta nedela nije slika opšteg odnosa lokalne zajednice prema pravoslavnim svetinjama, već samo grupe poremećenih pojedinaca.”, ističe Eparhija.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc