milojko budimir
BEOGRAD - Uoči najvećeg hrišćanskog praznika Božića ove godine episkop dalmatinski Fotije između ostalog istakao je kako očekuje da svi budemo dobri, pošteni i čestiti lјudi. Naglasio je da je taj put posebno važan za Srbe koji danas žive u Dalmaciji, jer su preživjeli teške dane i ostalo ih je malo, ali i dalјe trebaju da ostanu čestiti lјudi da se ne odriču svoje vjere, a poštuju i druge narode i njihov način ispovjedanja i tradiciju.

Nažalost, ti drugi ni najmanje ne poštuju pripadnike srpskog naroda niti njihove vjerske objekte na području Eparhije dalmatinske. Nakon incidenata u Smilјčiću, Ivoševcima, Sinju i Drnišu prilikom kojih su oskrnavlјeni sveti hramovi Eparhije dalmatinske i oštećena crkvena imovina, u Vrbniku je 9. i 10. marta provalјeno u crkvu Svetog Nikole i tom prilikom je načinjena materijalna šteta. U vremenu od 6. do 8. marta na području Drniša provalјeno je u pet pravoslavnih hramova: crkva Svetog Jovana Krstitelјa u Balјcima, crkva Svetog Apostola i jevanđeliste Luke u Štikovu, crkva Svetog Velikomučenika Georgija u Kričkama, crkva Svetog Jovana Krstitelјa u Miočiću i crkva Svete Petke u Kanjanima. Neke od ovih svetinja bile su i ranije na meti napadača kao i crkva Svetog Velikomučenika Georgija u Velušiću. Na pravoslavnoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Sinu 6. marta o.g. osvanuo je grafit mržnje „Za dom spremni“ sa proustaškim obilјežjima, navodi se u saopštenju Udruženja Srba iz Hrvatske kojeg potpisuje generalni sekretar Udruženja prof. Milojko Budimir.

Ova dešavanja predstavlјaju dosad neviđeni vandalski čin jer su se na meti napada našle pravoslavne svetinјe što vrijeđa čast i dostojanstvo pravoslavnih vjernika. Ono što posebno zabrinjava a to je činjenica da počinioci ovih napada i dalјe su nepoznati. Na osnovu toga može se zaklјučiti da hrvatska policija ne želi da ih otkrije kako bi bili adekvatno sankcionisani.

Sve se ovo dešava u godini kada Eparhija dalmatinska obilјežava sedam vijekova od osnivanja manastira Krupe (1317-2017), najstarije Nemanjićke zadužbine. Jesu li i ovi napadi sračunati na to da zaplaše preostale Srbe kako bi i oni napustili ovo područje na kome su njihovi preci vjekovima živjeli.

Ovakvi incidenti pokazuju koliko bi bilo neodgovorno vratiti ikone i druge bogoslužbene predmete koje potražuje Hrvatska, kada nije u stanju da zaštiti objekte Srpske pravoslavne crkve.

Izbjegli i prognani Srbi očekuju da će matična država Srbija, zemlјe članice Evropske unije i UNESKO povodom ovih najnovijih napada ne samo uputiti apel, nego i drugim metodama sankcionisati Hrvatsku i tako zaštititi preostale Srbe kao i njihovu kulturnu baštinu. - zaključuje se u saopštenju Udruženja Srba iz Hrvatske.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc