miodrag linta 1
BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da tužba grupe građana iz SAD protiv Hrvatske pred sudom u Čikagu za naknadu štete za žrtve, nasljednike i rodbinu žrtava ustaškog režima predstavlja jedan od načina borbe za dokazivanje genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u zloglasnoj NDH. On smatra licemjernim izjavu hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova kako je tužba bez osnova jer prema Ustavu sadašnja Hrvatska nije pravna nasljednica NDH već da je tobože utemeljena u odlukama ZAVNOH-a i kasnije u Ustavima Socijalističke Repubike Hrvatske.

Brojne činjenice nedvosmisleno pokazuju da je današnja Hrvatska svojim diskriminatoskim odnosom prema Srbima suštinski nasljednik zločinačke NDH. Tuđmanov režim je ukinuo konstitivnost srpskog naroda kao jedno od temeljnih načela ZAVNOH-a upravo zbog ogromnih žrtava koje je podnio u borbi protiv svjetskog i hrvatskog nacifašizma. Jedan od važnijih dokaza da Hrvatska istinski poštuje ZAVNOH-a bio bi da Hrvatski sabor promjeni Ustav i Srbima vrati status konstitutivnog naroda, kao i da Hrvatski sabor usvoji Rezoluciju o osudi genocida NDH nad Srbima, Romima i Jevrejima.

Linta ističe da postoji još dosta primjera da se današnja Hrvatska identifikuje sa ustaškim režimom a ne sa tradicijama antifašizma: proglašenje ustaške kune za hrvatski novac; činovi u hrvatskoj vojsci su slični ustaškima; hrvatski Zavod za penziono osiguranje isplađuje ustašama, domobranima ili članovima njihovih porodica koji nakon njihove smrti nasleđuju penzije u visini preko 50 miliona evra godišnje; srušeno je tokom rata preko preko 3000 spomenika NOB koji se i dalje ne obnavljaju; Hrvatski sabor je pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu a hrvatski zvaničnici svojim odlaskom u Blajburg odaju počast; nastojanje da se Alojzije Stepinac, koji je aktivno podržavao ustaški režim, proglasi za sveca; slobodno se podižu spomen table sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ ne samo u Jasenovcu već širom Hrvatske; država registruje udruženja dragovoljaca sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“; u udžbenicima za istoriju veliča se ustaški pokret i poriču zločini nad Srbima; država ne sankcioniše stotine incidenata koji su upereni protiv Srba – od govora mržnje, zastrašivanja, poziva na linč pa do učestalih napada na srpske crkve i imovinu i dr..
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc