jasenovac istina
ZAGREB - Predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine uputili su otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku te predsjedniku i zastupnicima Skupštine Grada Zagreba povodom prijedloga Odbora za javna priznanja da se nagrada Grada Zagreba dodijeli režiseru Jakovu Sedlaru. Pismo, koje potpisuju Sanja Tabaković, predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, i Saša Milošević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Zagreba, prenosimo u cijelosti:

"Pozivamo vas da ne prihvatite prijedlog Odbora za javna priznanja i odbijete dodijeliti nagradu Grada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru.
Uvjereni smo da Jakov Sedlar zbog svog glasnog, upornog i dubokog historijskog revizionizma tu cijenjenu nagradu ne smije dobiti.
Revizionistički stavovi naročito su prisutni u njegovom prošlogodišnjem filmu "Jasenovac – istina", koji je izazvao zgražanje ovdašnje i međunarodne javnosti. U njemu je koncentracijski logor smrti prikazan kao radni logor, u njemu su umanjene i obezvrijeđene žrtve Jasenovca, negiran Holokaust i genocid počinjen od strane ustaškog režima. Film obiluje falsifikatima i lažima, tvrdi da je pravi logor smrti uistinu nastao tek nakon Drugog svjetskog rata, o čemu ne postoje nikakvi dokazi.

Dodjelom nagrade Grada, Skupština bi pokazala svoje slaganje s takvim opasnim stavovima i potakla jačanje historijskog revizionizma. Našu zemlju time bi se svrstalo među one u kojima fašizam jača i zabrinjava cijelu demokratsku Europu.

Odluka o nagradi donosi se točno na dan kada su ustaše prije 72 godine započele uništavanje Jasenovca i tri dana prije obljetnice proboja preživjelih logoraša. Iskreno se nadamo da ona neće biti dodijeljena čovjeku koji tvrdi da tog koncentracijskog logora zapravo nije bilo. To nije samo suprotno povijesnim činjenicama, već je suprotno moralnoj obavezi i povijesnoj odgovornosti da se zločin takvih razmjera i takva karaktera ne zaboravi i ne ponovi. Nagrađivanje čovjeka bez takva moralnog osjećaja i bez takve povijesne odgovornosti neminovno će biti shvaćeno kao legitimiranje onog što je zakonom zabranjeno - negiranje žrtava Holokausta i genocida", navodi se u pismo koje je poslano i na adrese predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i premijera Andreja Plenkovića.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc