miodrag linta
BEOGRAD
- Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje najdubljim vrijeđanjem žrtava NDH činjenicu da je državna delegacija Hrvatske na čelu sa predsjednikom Hrvatskog sabora Goranom Jandrokovićem i ove godine odala počast ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu.

Jasno je kao dan da Blajburg nije mjesto stradanja već mjesto obnavljanja ustaške ideologije i otvoreno žaljenje za NDH koja se u današnjoj Hrvatskoj većinski posmatra kao istorijski izraz hrvatskog naroda za svojom slobodnom državom a ne kao kvinsliška i genocidna tvorevina. Jedan od dokaza jeste da se na Blajburgu polažu vijenci na grobnu tablu na kojoj piše „U čast i slavu poginule hrvatske vojske – maj 2015.“ a prijevod na njemački glasi „U spomne palim Hrvatima – maj 1945.“. To znači da predstavnici hrvatske vlasti i katoličke crkve dolaze u Blajburg odati počast zločinačkom režimu a ne žrtvama.

Linta smatra da nikada ne smijemo pristati na proustašku i profašističku tezu značajnog broja hrvatskih političara, crkvenih velikodostojnika i javnih ličnosti da je svako ko je ubijen bez suđenja žrtva i da su sve žrtve iste. Time se šalje sramna poruka da Jasenovac, fabrika za masovno ubijanje nevinih Srba, Roma i Jevreja, i Blajburg, mjesto gdje su ubijeni zločinci, imaju jednaku težinu i isti značaj.

U Jasenovcu i desetinama drugih logora smrti, kao i na velikom broju drugih stratišta koji su postojali za vrijeme zločinačke NDH ubijeni su nevina djeca, žene i muškarci samo zato jer su Srbi, Romi i Jevreji. U Blajburgu su ubijeni zločinci koji su počinili genocid tokom Drugog svjetskog rata. Veoma je važno da imamo na umu činjenicu da su zvanični pokrovitelji odavanja počasti ubijenim ustaškim zločincima dva najviša tijela hrvatskog naroda tj. Hrvatski sabor i Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine na čelu da hrvatskim članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc