Zapalјeni hram Svete Trojice pored koga su oštećeni spomenici Zapalјeni hram Svete Trojice pored koga su oštećeni spomeniciBEOGRAD - Neposredno uoči drugog kruga lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj (3. juna o.g.) na srpskom pravoslavnom groblјu u Maloj Popini, pored crkve Svete Trojice (na Begovcu) nepoznati počinioci devastirali su pet mermernih spomenika.

Groblјe se nalazi neposredno pored magistralnog puta Zagreb – Split i u groblјu  je crkva Svete Trojice koja je zapalјena neposredno poslije hrvatske akcije „Oluja“. Ovaj hram bio je porušen i za vreme Drugog svjetskog rata ali su ga 70-ih godina obnovili mještani koji žive u Americi. Oni su iznova prije nekoliko godina prikupili sredstva za obnovu ovog svetog hrama, koja nažalost nikako da počne. Hrvatska je donijela i zakon da svi objekti koji su devastirani a nalaze se pored puta moraju biti uklonjeni jer stvaraju ružnu sliku koja šteti njihovom turizmu. Prema tome zakonu i ostaci zidova ove crkve trebali bi biti uklonjeni.

Skrnavlјenje spomenika i pravoslavnih crkava posebno je bilo prisutno početkom ove godine u Eparhiji dalmatinskoj a sada se prenosi i na Eparhiju gornjokarlovačku. Ova dešavanja predstavlјaju dosad neviđeni vandalski čin jer su se na meti napada našle pravoslavne svetinje što vrijeđa čast i dostojanstvo pravoslavnih vjernika. Ono što posebno zabrinjava a to je činjenica da počinioci ovih napada i dalјe su nepoznati. Na osnovu toga može se zaklјučiti da hrvatska policija ne želi da ih otkrije kako bi bili adekvatno sankcionisani.

Sve se ovo dešava u godini kada Eparhija dalmatinska obilјežava sedam vjekova od osnivanja manastira Krupe (1317-2017), najstarije Nemanjićke zadužbine. Jesu li i ovi napadi sračunati na to da zaplaše preostale Srbe kako bi i oni napustili ovo područje na kome su njihovi preci vjekovima živjeli, stoji u saopštenju Udruženja Srba iz Hrvatske.

Da li ćemo ovog puta saznati ko je oskrnavio ove spomenike koji nemaju snage da se sami brane a rodbina onih koji ispod njih počivaju još uvijek je prognana i ne može se vratiti.

Izbjegli i prognani Srbi očekuju da će matična država Srbija, zemlјe članice Evropske unije i UNESKO povodom ovih najnovijih napada ne samo uputiti apel, nego i drugim metodama sankcionisati Hrvatsku i tako zaštititi preostale Srbe kao i njihovu kulturnu baštinu, zaključuje se na kraju saopštenja.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc