djuro slavuk ranko perenic
ORAHOVAC
- Danas se navršava 19 godina od nestanka novinara "Radio Prištine" Đure Slavuja i Ranka Perenića. Marko Đurić: Rasvetliti sudbinu nestalih na KiM.

Poslednji put su viđeni 21. avgusta 1998. godine u okolini Orahovca, gde su ih najverovatnije oteli pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova u atarima sela Zočište.

Slavuj i Perenić su krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade priču o povratku otetih monaha i oslobađanju manastirskog poseda.

Članovi DNKiM i UNS-a danas su ispred spomen ploče kod Velike Hoče obeležili dan nestanka kolega Đure Slavuja i Ranka Perinića.

Oni su zatražili obnavljanje istrage o slučajevima nestanka i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji.

 Đuro Slavuj
Đuro Slavuj je rođen na Baniji u selu Gvozdansko, opština Dvor na Uni. Studirao je u Zagrebu, a za vrijeme rata radio je kao novinar i urednik na srpskom radiju Dvor na Uni. Nakon "Oluje" izbjegao je u Prištinu gdje se zapošljava u radio Prištini.
Predsednik DNKiM Budim Ničić kazao je da o ovom događaju govore samo novinari medija na srpskom jeziku dok su oni koji bi trebalo da daju odgovore na pitanja gde su Đuro Slavuj i Ranko Perinić i ko je odgovoran za njihovu otmicu, zatvorili istrage.

Jelena Petković iz UNS-a je rekla da novinari danas po drugi put zatiču spomen-ploču neoštećenu, ali da to ne znači da su bliže saznanju o tome šta se desilo sa njihovim kolegama.

Prema oceni novinara Živojina Rakočevića, ima sasvim dovoljno dokaza da se obnove procesi.

ĐURIĆ: RASVETLITI SUDBINU NESTALIH NA KIM

tabla
Danas se sećamo svih koji su nestali tokom ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji i čija sudbina do danas nije rasvetljena, u nadi da će konačno biti preduzeti koraci da se zavera ćutanja koja obavija njihov nestanak prekine, izjavio je direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

U pisanoj izjavi dostavljenoj mediji, Đurić podseća da su pre 19 godina, kod Orahovca nestali novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić, a porodice i dalje nemaju nikakvu informaciju o njihovoj sudbini, što je velika mrlja na obrazu onih koji se na Kosovu i Metohiji staraju o uspostavljanju vladavine prava.

"Zahvaljujući upornosti kolega novinara, na mestu njihovog nestanka stoji spomen-ploča kao odgovor i upozorenje svima onima koji veruju da je zataškavanje zločina čin patriotizma i da je rešenost onih koji traže pravdu kratkog veka", naveo je Đurić i poručio da ni ćutanje, ni skrnavljenje spomen-ploče neće pokolebati one koji tragaju za pravdom, a društvo međunacionalne tolerancije na Kosovu i Metohiji neće biti moguće dok god porodice nestalih, koje god nacionalnosti one bile, ne dobiju zadovoljenje u istini.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc