Biskup Košić blagosilja krst i spomen-ploča za 114 ubijenih ustaša u Sisku (decembar 2016.)
Biskup Košić blagosilja krst i spomen-ploča za 114 ubijenih ustaša u Sisku (decembar 2016.)
SISAK - Andrej Plenković, hrvatski premijer ponovo se našao na udaru sisačkog biskupa Vlade Košića, poznatog po nizu ekstremističkih javnih istupa, koji ga je nakon izmeštanja spomen ploče sa ustaškim pokličom "Za dom spremni" iz Jasenovca u obližnju Novsku, nazvao premijerom "šravciger vlasti".

Ocenjujući da je Plenkovićeva odluka o izmeštanju sporne spomen-pločesramotna, biskup Košić je otišao korak dalje i ustvrdio da bi premijer, ako bi to Srbi tražili, bio sreman da promeni i hvatsku himnu.

"Ako bude sutra braći Srbima smetala hrvatska himna, ova će je vlast zabraniti jer su i ustaše pevali tu himnu. Živela srpska Hrvatska! Pitam se šta bi bilo da su Nemci posle Drugog svetskog rata tražili da u Francuskoj ili u bilo kojoj evropskoj zemlji koja se oduprla njihovoj agresiji vlast ukloni spomenik palim braniteljima jer to njima smeta??? Quo vadis Croatia??", napisao je Košić na svom Fejsbukprofilu.

Košić, koji inače redovno kritikuje vlast, smatra da bi samo Srbima mogao smetati ustaški pozdrav u Jasenovcu, i fascinantno je kako je Košić uspeo da falsifikuje istoriju i povuče paralele koje nemaju nikakvog smisla, komentarisao je njegovu poruku hrvatski portal Indeks.

Hrvatska himna "Lijepa naša" bez problema se izvodila u socijalističkoj Hrvatskoj te apsolutno niko ne traži njenu zabranu, ali je indikativno da je za Košića ustaški pozdrav "Za dom spremni" ekvivalentan "Lijepoj našoj", što sugeriše da on savremenu Hrvatsku vidi kao naslednicu zločinačke NDH-a, navodi Indeks.

Košić, kako se navodi, sugeriše da bi ustaški pozdrav u Jasenovcu mogao smetati samo Srbima, ali nikako i Hrvatima ili ljudima drugih nacionalnosti iz jednostavnog razloga što je "neprimereno i perverzno na mestu najgoreg koncentracionog logora na ovim prostorima instalirati spomen-ploču za bilo koga, na kojoj se nalazi službeni pozdrav ustaškog pokreta koji je taj logor osnovao i vodio te u njemu ubio između 80.000 i 90.000 ljudi", navodi portal.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc