linta jasenovac
JASENOVAC
- Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta prisustvovao je centralnom obeležavanju Svetih Novomučenika Jasenovačkih koje je održano u Manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Linta je istakao da je Jasenovac "srpski Aušvic i mesto najvećeg stradanja srpskog naroda u genocidnoj NDH", navodi se u saopštenju.

"Srpski narod nije stradao samo u Jasenovcu već u desetinama drugih koncetracionih logora i hiljadama mesta širom NDH", rekao je Linta i dodao da su od završetka Drugog svetskog rata komunističke vlasti vodile politiku zaborava i ćutanja o genocidu nad srpskim narodom i sprečile da se popišu srpske žrtve, a hrvatski narod prođe proces denacifikacije.

"Zbog toga u Hrvatskoj od početka devedesetih traje otvoreni proces rehabilitacije genocidne NDH i njenih simbola. Srpski narod ima nacionalnu i moralnu obavezu da ne zaboravi svoje žrtve i neguje kulturu sećanja, kao i da traži obnavljanje hiljada porušenih spomenika iz NOB-a i obeležavanje svih stratišta iz vremena NDH na području Hrvatske i Federacije BiH", poručio je Linta.

Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je smolenski mitropolit Isidor uz sasluženje slovačkog vladike Georgija, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, vladike vranjskog Pahomija, budimljansko-nikšićkog Joanikija, vladike timočkog Ilariona i domaćina vladike pakračko-slavonskog Jovana.

Liturgiji su prisustvovali i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić.

Nakon liturgije na humci kod spomenika žrtvama Jasenovca presečen je slavski kolač.

Kako se navodi u saopštenju, vernici koji su putovali autobusima iz Srbije zaustavljeni su na graničnom prelazu Bajakovo gde su bez ikakvog objašnjena zadržani više od dva časa od strane hrvatske granične policije.

Zbog toga su u manastir Svetog Jovana Krstitelja stigli pred sam kraj liturgije.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc