Udarne pesnice Novosti – Vladimir Jurišić i Davor Konjikušić
Udarne pesnice Novosti – Vladimir Jurišić i Davor Konjikušić
ZAGREB - Treći Fra Ma Fu festival novinarske reportaže i reportera u Virovitici svakako će se pamtiti po tome što su na njemu po prvi put dodijeljene nagrade za novinsku, radio ili TV reportažu. Novinari Novosti Vladimir Jurišić i Davor Konjikušić ovogodišnji festival pamtit će po tome što su prvi laureati tih nagrada, zajedno s Jelenom Prtorić iz Nacionala.

Jurišić je u Novostima prošle i proteklih godina objavio cijeli niz reportaža i priča o ljudima "zaboravljenim u hrvatskim bespućima, koje govore uglavnom o starcima, povratnicima na Kordun i Baniju koji su se vratili nakon Oluje da bi umrli na rodnoj grudi", pojasnio je predsjednik žirija, daruvarski novinar Mato Pejić. Konjikušić je pisao o migrantima koji u Beogradu žive u neljudskim uvjetima, u magazinima ili nekadašnjim carinskim terminalima, čekajući da odu na zapad.

- Priznanje koje sam primio za mene je posebno vrijedno jer je nagrađena čitava serija mojih reportaža u 2016. godini. Znači da se čitaju i da je netko u njima prepoznao humani karakter pristupa i samog teksta. Posebno me raduje što su sve reportaže objavljene u lako zapaljivim Novostima, tjedniku koji nikakav plamen ne može ugasiti. Jednom davno pitao sam jednog starog novinarskog vuka: u kojoj novinskoj redakciji je najbolje raditi? "U onoj čije se novine zabranjuju ili pale, a političari ih kriomice kupuju" – odgovorio mi je bez razmišljanja - rekao je kolega Jurišić. On je na traženje organizatora, u Sveučilišnom centru u Virovitici održao predavanje o novinarstvu i reportaži učenicima srednje škole.

- Izuzetno mi je drago da sam dobio nagradu za reportažu "Ovo je pasji život", a zajedno sa mnom i Novosti, što još jedanput potvrđuje da radimo kvalitetno novinarstvo. Izuzetno mi je žao da nisam mogao biti na festivalu na uručenju nagrade i osjetiti djelić festivalske atmosfere. Posebno mi imponira činjenica da je nagradu dodijelio žiri u čijem sastavu sjede imena koja osobito poštujem - rekao nam je kolega Konjikušić. U žiriju su pored Peića, bili Drago Hedl (Telegram) i Boris Pavelić (Novi list).

Kao i prethodna dva puta, na Festivalu se okupio popriličan broj pripadnika sedme sile, a domaćini su se opet potrudili da gostima ne fali ni ptičjeg mlijeka. U sklopu festivala održano je četrdesetak raznih manifestacija u Virovitici i okolnim mjestima, no nije ih bilo moguće sve popratiti. I kako glavni organizatori - suradnik Novosti iz tog dijela Slavonije Goran Gazdek i Ivan Žada kažu - ili će se festival morati produžiti, ili će se program morati znatnije kratiti. Za dobar ugođaj su se pobrinuli virovitički glumci koji su i ovog puta kuhali za kolege novinare. Goran Koši opet je utjelovio lik našeg proslavljenog novinara Franje Martina Fuisa, dok su kuharske sposobnosti Draška Zidara odavno poznate. Draško je usput dobio niz usmenih priznanja za ulogu pokvarenog općinskog načelnika u HTV-ovoj seriji "Glas naroda" . Novinari su posjetili tvornicu Šafram gdje upravo traje kampanja dopreme i sušenja malih crvenih začinskih papričica, bez kojih ne bi bilo poznatih slavonskih specijaliteta.

- Ovogodišnji festival je prevazišao sva naša očekivanja, po broju novinara koji su došli na festival i redakcija koje su pisale o njemu. Prevaziđene su i naše mogućnosti. Festival bi trebalo možda još proširiti, ali za to su nam potrebni novi ljudi, mada smo i do sada imali dosta volontera. Dakle, možemo ga produžiti na više dana trajanja ili smanjiti broj sadržaja kojih je ove godine bilo oko 40. Međutim, ljudi imaju izbor i ne moraju nužno biti na svakom događaju. Ove godine sadržaji su održavani također u Slatini i Pitomači, i to na traženje vodstava tih gradova što nesumnjivo govori o velikom interesu. Shvatili su da im je to odlična promocija. Možda treba razmišljati i o profesionalizaciji cijelog festivala. Novinari su se okupili i razgovarali o svojim problemima pa nije isključeno da festival preraste u nešto što se nekad zvalo Dani hrvatskog novinarstva - zaključna je ocjena Gorana Gazdeka.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc