Ljuban Jednak - jedini preživjeli u pokolju u glinskoj crkvi
Ljuban Jednak - jedini preživjeli u pokolju u glinskoj crkvi
BEOGRAD - Udruženje Srba iz Hrvatske i Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske pokrenuli su inicijativu da se povodom 75 - godišnjice od stradanja Srba u Glinskoj crkvi zemni ostaci jedinog preživjelog tog masakra Ljubana Jednaka prenesu iz porodične grobnice na Bežaniji i sahrane u Aleju zaslužnih građana na Novom groblјu u Beogradu.

Ljuban Jednak (rođen u Gornjem Selištu kod Gline 2. septembra 1916 – preminuo u Beogradu 5. maja 1997.) jedini je preživjeli svjedok po zlu čuvenog i jedinstvenog zločina, koji su počinile ustaše 29. i 30. jula i 4. i 5. avgusta 1941. u pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Poslije ciničnog „pokrsta“ koji je pretvoren u masovni zločin crkva je nepun mjesec poslije toga porušena.

Ljuban Jednak je svedočio u poratnom sudskom procesu na suđenju ministru unutrašnjih poslova NDH Andriji Artukoviću.

Jednak je doživeo sudbinu svojih Krajišnika, prognan je u „Oluji“ 1995. godine i 1997. godine umro u Beogradu, daleko od svog rodnog kraja.
Na mjestu gdje se zločin dogodio materijalni ostaci su uklonjeni i tu je 1969. godine izgrađen Spomen-dom sa izloženom muzejskom i arhivskom građom o srušenoj crkvi i počinjenim zločinima u njoj, kao i u glinskom kraju. Na Ilindan 1995. godine zadušnu službu božiju služio je Nјegova svetost Patrijarh srpski gospodin Pavle. Tek postavlјeno obilјežje sa imenima identifikovanih žrtava bilo je dostupno javnosti samo nekoliko dana. Naišla je hrvatska vojska i u zločinačkoj akciji „Oluja“ porušila Spomen obilјežje žrtvama genocida. Umjetničko spomen-obilјežje na mjestu nestale crkve je demolirano a zatim uklonjeno, a Spomen dom preimenovan u Hrvatski dom. Tako su nestale i ploče s poimeničnim popisom 1.564 postradale žrtve u prolјeće i lјeto 1941. godine iz Gline i njenog šireg područja. Na spomen pločama bila su navedena i imena stradalih Srba Glinjana iz mjeseca maja 1941. godine.
Odmah nakon smrti Ljubana Jednaka izbjeglička udruženja Srba iz Hrvatske kod vlasti u gradu Beogradu pokrenuli su inicijativu da se njegovi posmrtni ostaci sahrane u Aleju zaslužnih građana, radi toga što je to bio jedini preživjeli svjedok koji je svojim svjedočenjem dao neizmjerlјiv doprinos da se sazna prava istina svega onoga što se je tih dana desilo u pravoslavnoj crkvi u Glini.

Kako gradska uprava u to vrijeme nije pokazala spremnost da to učini sada smo se iznova obratili sadašnjim vlastima sa molbom da se ispravi ova nepravda. Ovo ne tražimo samo radi Ljubana Jednaka koji to zaslužuje, nego da još jednom upoznamo domaću i svjetsku javnost sa pogubnom ideologijom koja je proizvela ovaj zločin a čiji su recidivi iznova oživjeli na prostoru današnje avnojevska Hrvatske.

Opštinsko vijeće Gline tokom 2015. godine donijelo je odluku kojom više neće biti dozvolјeno odavanje pošte na mjestu žrtvama tog zločina što je izazvalo nezadovolјstvo kod preostalih Srba koji su ostali kao i kod onih koji su protjerani u „Oluji“ u avgustu 1995, zajedno sa jedinim preživjelim tog zločina Ljubanom Jednakom. Iako je u Hrvatskoj učinjeno mnogo masovnih zločina, ali nijedno mjesto zločina, kao u Glini, nije obilјeženo sa toliko cinizma koji vređa žrtve, njihove porodice, sunarodnike i čitavu javnost.

Očekujemo da će Uprava Grada Beograda prihvatiti naš predlog i tako početkom avgusta obilјežiti 75-godišnjicu tog stradanja u isto vrijeme kada obilјežavamo u tužnu godišnjicu progona Srbe iz Hrvatske u akciji „Oluja“.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc