lijekovi SISAK - Policija je upozorila kako je, u posljednje vrijeme, zabilježen porast prijenosa lijekova čiji se aktivni sastojak nalazi na popisu droga, a koje građani pri prelasku granice nisu prijavili policiji.

Naime, u prva tri mjeseca ove godine na graničnim prijelazima sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, a koji su pod nadležnošću Policijske uprave sisačko-moslavačke, zabilježeno je 37 slučajeva krijumčarenja lijekova s popisa droga, za koje građani kod sebe nisu imali odgovarajuću liječničku dokumentaciju. Tijekom cijele prošle 2015. godine na našim graničnim prijelazima zabilježena su 102 krijumčarenja lijekova, dok je u 2014. godini zabilježeno 114 takvih slučajeva.

Policija stoga upozorava građane da lijek, čiji se aktivni sastojak nalazi na popisu droga, mogu prenijeti preko državne granice samo u količini nužnoj za osobnu uporabu i u trajanju do najviše pet dana. U slučaju da se lijek koristi u terapiji malignih bolesti, dopuštena količina je za 15 dana osobne uporabe. Zakonom o suzbijanju zlouporabe opojnih droga predviđena je novčana kazna u iznosu od jedne do deset tisuća kuna za osobe koje se ne pridržavaju navedenog.

Kako bi građani prilikom prelaska državne granice izbjegli nepotrebne sankcije, upozoravaju da OBAVEZNO ponesu odgovarajuću liječničku dokumentaciju kojom će dokazati potrebu za lijekom koji nose sa sobom, u količini propisanoj zakonom.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc