dusan bastasic BANJALUKA - Nakon (najmanje) deceniju duge pauze, krajem februara je u Manastiru Svetog Jovana u Jasenovcu održana sjednica Odbora za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) kojim odnedavno predsjedava dugogodišnji sekretar tog odbora Vladika Jovan Ćulibrk.

Odboru je promijenjen naziv u „Odbor za Jasenovac i ostala stratišta“, pa će se kako je naglašeno, on ubuduće baviti i svim ostalim stratištima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Kako se i kada u proteklih više od deset godina ovaj odbor naše Svete crkve bavio stradanjem pravoslavnih Srba u Jasenovcu, nije mi poznato, a informaciju o tome teško je naći i na sveznajućem „Gugl“ pretraživaču.

Ali zato, informacija o bavljenjem Odbora Holokaustom, ima „podosta“, pa se čini da bi prikladniji naziv bio „Odbor za Holokaust“ Svetog arhijereskog sabora SPC, mada bi to, složićete se, bilo (barem za sada) sa mnogo čime u kontradikciji.

Svođenje kompleksa logora Gospić-Jadovno-Pag, Garavica, Podrinja, Šušnjara, Prebilovaca i mnogih drugih stratišta u kategoriju „ostalih “ ne čudi, pošto je time samo formalizovan dosadašnji odnos Odbora prema ovim i mnogobrojnim drugim stratištima Srba. Taj odnos skoro nimalo ne odudara od onog Brozovog, koji je još uvijek dobro ukorijenjen, pa i danas rađa gorkim plodovima za potomke žrtava.

Ipak, raduje odluka da se sva stratišta obilježe krstom i postanu mjesto molitve, jer to pokazuje da je Odbor, ipak, „zapazio“ ono što je na tom polju u proteklih nekoliko godina uradio nevladin sektor, koji okuplja potomke srpskih žrtava, pa se odlučio na institucionalizaciju.

Odbor nikada nije dao blagoslov, pružio podršku, barem pomenuo postavljanje Časnog Krsta na mjestu logora Jadovno na Velebitu i drugog na mjestu logora Slana na ostrvu Pagu od strane aktivista udruženja Jadovno 1941. Nije čak pomenuto ni da je Časni Krst osveštan u Jerusalimu, 2012. godine na svom putu bio odnesen na Velebit, a prošle godine i na mjesto nekadašnjeg logora na Pagu.

Problem koji će se ispriječiti Odboru je nepoznavanje tačnih lokacija velike većine stratišta, ali i ovdje potomci žrtava mogu „uskočiti“.

Odboru je, a posebno sadašnjem predsjedniku, dobro poznato da se nekoliko udruženja potomaka aktivno bavi lociranjem kraških jama u kojima su ubijani Srbi 1941. godine i sa kakvim se problemima na tom zahtjevnom i opasnom poslu susreću.

Ali, pomoći, razumijevanja, podrške ili blagoslova Odbora nema.

Za sada toliko o nečinjenju Odbora za Jasenovac i ostala stratišta. O tome, ali i onome čime se Odbor uistinu bavi, o činjenju, pisaću detaljnije u jednom od sljedećih nastavaka.

Prateći okupljanje u Jasenovcu i Pakracu, zagrebački „Jutarnji list“ citirao je i riječi patrijarha srpskog Irineja upućene hrvatskom ministru Zlatku Hasanbegoviću koji, kako bilježe, nije skrivao zadovoljstvo učinjenim u obnovi hrvatske sakralne baštine:
„Patrijah Irinej zahvalio mu se na dolasku riječima kako `mi Srbi nemamo bliže nego vas Hrvate`, kako `ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena`, te pozvao na `saradnju za bolju budućnost`“.

Našao se u Pakracu i Drago Pilsel, glavni urednik portala „Autograf.hr „, rođen i odrastao u porodici ustaških emigranata, u čiju je kuću u Argentini dolazio porodični prijatelj Ante Pavelić. Pilsel je u Hrvatsku stigao u maju 1989. godine, nosilac je Spomenice i medalje domovinskog rata, a 1999. je u Španiji nagrađen kao najbolji strani dopisnik za pokrivanje NATO bombardovanja Srbije.

Vladika Jovan je odvojio vrijeme i dao Pilselu intervju u kome je naglasio da je „veoma važno ne biti robom istorijskih predrasuda koje uglavnom baštinimo iz vremena socijalističke Jugoslavije i da vjeruje da ćemo se vrlo lako složiti u tome da komunistička optužnica ne može biti polazna tačka razgovora o kardinalu Stepincu“.

Nema šta, vladika čije je učešće u komisiji o Stepincu nedavno obnarodovao dopisnik HRT-a iz Vatikana u direktnom uključenju u centralni dnevnik, veoma je široke ruke. Nakon što nas je nedavno javno upozorio da ćemo (svi) „morati vagati svaku riječ o Stepincu“, sada ga u ime srpskog dijela komisije unaprijed abolira od dosuđene presude.

Pilsel je uočio da u Jasenovcu živi svega 11 Srba, na šta je Vladika rekao da „ne nalazi da situacija naše pastve u Zapadnoj Slavoniji zahtijeva poseban opis, jer je poznato šta se dešavalo u Drugom svjetskom ratu i devedesetih godina“.

E sad, ne vjerujem da je to dovoljno poznato ni Vladiki ni Pilselu a jedino što je dobro poznato jeste da je velikoj većini srpskog i hrvatskog korpusa sve to gotovo nepoznato.

Na pitanje o broju žrtava u Jasenovcu, citiraću riječi vladike Jovana: „Aušvic predstavlja dobar primjer: prvobitne procjene govorile su o četiri miliona žrtava; konačni rezultati govore o broju od 1,1 do 1,5 miliona žrtava. Ogroman hijatus od četiri stotine hiljada govori nam da i u slučaju Jasenovca moramo računati na veliku marginu. Ta margina je velika kada se radi o mnogo sistematičnijoj nacističkoj industriji smrti i može se očekivati da će ona biti još veća, u procentima, kada je u pitanju NDH“.

Nakon ovog poređenja sa Aušvicom, treba očekivati da najšira ali i stručna javnost zaborave ranije vladikine izjave o tome da svaka žrtva da bi bila uvrštena u popis mora imenom i prezimenom biti zapisana i uvjeravanja da nije bilo razloga da se sve srpske žrtve tako ne popišu.

Kakva (crna) velika margina „hijatusa“ se može uzimati za konačan rezultat ako, kako reče vladika, nauka priznaje samo imenom i prezimenom popisane žrtve?

Predsjednik Odbora je još dodao:
„Pogotovo je važno da se svaka istraživačka institucija osloni na velike međunarodne institucije toga tipa, kao što su Institut u sastavu Jad Vašema , londonska `The Wiener Library` itd. Takva mreža bi uveliko mogla doprinijeti postizanju željenog rezultata“.

Dakle, jasno je poručeno istraživačkim institucijama iz Srbije i Srpske da se ne uzdaju u vlastitu pamet i istorijsku nauku, nego da se oslone na strane institucije na putu do rezultata koji se želi dobiti, mada nije jasno da li se željeni rezultati i ciljevi sa srpske i „ino“ strane podudaraju.

Oslanjanjem na Jad Vašem staviće se i tačka na insistiranje potomaka žrtava da se tjelesni ostaci poklanih u Donjoj Gradini i na Jadovnu ekshumiraju i dostojno sahrane, jer je još na Četvrtoj Međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu tadašnji protosinđel Jovan Ćulibrk upozorio:
„Što se tiče izmiještanja grobnica, naša braća iz jevrejske zajednice vjerovatno će imati nešto ozbiljno da kažu, jer po jevrejskim pravilima i običajima postoje problemi oko prenošenja kostiju iz grobova i to treba unapred reći i raspraviti da ne bude poslije nesporazuma oko toga“.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

na-obalama-une-i-kupe-nadjene-troblonske-mineNa obalama Une i Kupe nađene troblonske mine
HRVATSKA DUBICA - U nedjelju, 25. juna , na obalama rijeka Une i Kupe pronađene su mine. U Hrvatskoj Dubici na lijevoj obali Une pronađena je trenutna...
u-matijevicima-asfatirane-dve-uliceU Matijevićima asfaltirane dve ulice
DVOR NA UNI - Žitelje naselja Matijevići obradovao je završetak radova na dva, za njih važna, infrastrukturna projekta.Ministarstvo regionalnog razvoja i...
privremena-obustava-prometa-na-granicnom-prelazu-dvor-novi-gradPrivremena obustava prometa na graničnom prelazu Dvor - Novi Grad
DVOR NA UNI - U utorak, 27. juna od 9 do 13 sati, zbog ispitivanja stupnja nosivosti mosta na rijeci Uni privremeno će biti obustavljen promet preko...
u-sumi-brezovica-obiljezen-dan-antifasisticke-borbe-u-hrvatskojU šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj
SISAK - U šumi Brezovica pokraj Siska, kod spomenika Prvom partizanskom odredu, obilježen je 22. lipnja, Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj, u spomen na...

Društvo

kocevici-kod-bukovice-porodicnom-slogom-protiv-nedacaKočević kod Bukovice: Porodičnom slogom protiv nedaća
U selu Kočević, u krševitom dijelu Bukovice na granici s Likom, živi četveročlana...
volonterski-kamp-u-vrginmostu-okuplja-veliki-broj-mladih-iz-citavog-svijetaVolonterski kamp u Vrginmostu okuplja veliki broj mladih iz čitavog svijeta
VRGINMOST - Međunarodni volonterski kamp "Suncokret" Centra za razvoj zajednice u Vrginmostu zasigurno...
mirovine-na-cekanjuMirovine na čekanju
ZAGREB - Preporuka Međunarodne organizacije rada (MOR) prema kojoj Hrvatska nije dužna isplatiti...

Novosti

nista-od-spomen-ploce-ustaskom-koljacuNišta od spomen-ploče ustaškom koljaču
ZAGREB - Najavljeno postavljanje ploče ustaškom koljaču Juri Francetiću, koje je trebalo da bude u...
hrvati-duguju-srbima-35-milijardi-dolaraHrvati duguju Srbima 35 milijardi dolara
BEOGRAD - Srbi iz Hrvatske, 22 godine od okončanja rata, i dalje vode u Zagrebu i drugim gradovima...
dss-trazi-od-plenkovica-skidanje-ploce-u-jasenovcu-pupovac-ploca-ce-biti-uklonjenaDSS traži od Plenkovića skidanje ploče u Jasenovcu, Pupovac: Ploča će biti uklonjena
ZAGREB - Predsednik najuticajnije opozicione SDP Davor Bernardić izjavio je da je teško išta očekivati...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

vidovdanska-promocija-pesnicke-knjige-nenada-grujicica-u-novom-saduVidovdanska promocija pesničke knjige Nenada Grujičića u Novom Sadu
O KONDIRU KOSOVKE DEVOJKE, O GOLUBU I ZMIJI... NOVI SAD - Na Vidovdan, u kulturnom klubu ’’Zrno...
ako-izgubimo-ijekavicu-drugi-ce-nam-oduzeti-knjizevnostAko izgubimo ijekavicu, drugi će nam oduzeti književnost
BEOGRAD - Odbor za standardizaciju srpskog jezika održao je juče sednicu na kojoj su izneti...
veljko-ostojic-kucni-pragVeljko Ostojić: Kućni prag
Ispod naših starih vrelanalaze se banijska selaŽirovac mi srcu dragtu je moj kućni pragNe može ni jedna...
price-kapetana-svrdla-postarPriče Kapetana Svrdla: Poštar
Svako malo veće selo na Kordunu koje je držalo dosebe imalo je dućan, pa tako i moje,lijepa četvrtasta...

Oluja

price-iz-izbjeglistva-kad-vidis-petoricuPriče iz izbjeglištva: Kad vidiš petoricu...
Gledam tu neku veče film. Građanski rat u Americi. „Južnjaci“ se povlače. Na čelu prašnjave kolone jaši general Lee. Posmatram ih, nekako me podsjećaju na...
price-iz-izbjeglistva-nadzornikPriče iz izbjeglištva: Nadzornik
Već se i ja slabije sjećam. Čini mi se da smo pasoše...ovaj putovnice, mislim i lične karte, da ne kažem osobne išli dizati u neko selo. To je bilo negdje...
price-iz-izbjeglistva-popis-imovinePriče iz izbjeglištva: Popis imovine
Čitam ovih dana, spominju opet popis imovine. Sjetih se prvog popisa imovine s početka one prve izbjegličke jeseni. Tiskamo se u redovima, stavljamo na...

Politika

gradonacelnik-dalibor-biscan-27-o-prvim-potezima-i-planovima-u-hrvatskoj-kostajniciGradonačelnik Dalibor Bišćan (27) o prvim potezima i planovima u Hrvatskoj Kostajnici
HRVATSKA KOSTAJNICA - 27-godišnji Dalibor Bišćan (HDZ), novi je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. Uvjerljivo je u prvom krugu izbora pobijedio...
orkanova-lista-novi-pritisci-na-predstavnike-srbaOrkanova lista: Novi pritisci na predstavnike Srba
SISAK - Desničarska struja u Sisačko-moslavačkoj županiji ponovno nije zadovoljna izborom dožupana iz srpskih redova. Pored bivšeg dožupana Bogdana...
nakon-drugog-kruga-lokalnih-izbora-optimizam-zavladao-u-kninuNakon drugog kruga lokalnih izbora optimizam zavladao u Kninu
KNIN - U drugom krugu lokalnih izbora nezavisni kandidat Marko Jelić ubjedljivo je porazio kandidatkinju HDZ-a za...