dusan bastasic BANJALUKA - Nakon (najmanje) deceniju duge pauze, krajem februara je u Manastiru Svetog Jovana u Jasenovcu održana sjednica Odbora za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) kojim odnedavno predsjedava dugogodišnji sekretar tog odbora Vladika Jovan Ćulibrk.

Odboru je promijenjen naziv u „Odbor za Jasenovac i ostala stratišta“, pa će se kako je naglašeno, on ubuduće baviti i svim ostalim stratištima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Kako se i kada u proteklih više od deset godina ovaj odbor naše Svete crkve bavio stradanjem pravoslavnih Srba u Jasenovcu, nije mi poznato, a informaciju o tome teško je naći i na sveznajućem „Gugl“ pretraživaču.

Ali zato, informacija o bavljenjem Odbora Holokaustom, ima „podosta“, pa se čini da bi prikladniji naziv bio „Odbor za Holokaust“ Svetog arhijereskog sabora SPC, mada bi to, složićete se, bilo (barem za sada) sa mnogo čime u kontradikciji.

Svođenje kompleksa logora Gospić-Jadovno-Pag, Garavica, Podrinja, Šušnjara, Prebilovaca i mnogih drugih stratišta u kategoriju „ostalih “ ne čudi, pošto je time samo formalizovan dosadašnji odnos Odbora prema ovim i mnogobrojnim drugim stratištima Srba. Taj odnos skoro nimalo ne odudara od onog Brozovog, koji je još uvijek dobro ukorijenjen, pa i danas rađa gorkim plodovima za potomke žrtava.

Ipak, raduje odluka da se sva stratišta obilježe krstom i postanu mjesto molitve, jer to pokazuje da je Odbor, ipak, „zapazio“ ono što je na tom polju u proteklih nekoliko godina uradio nevladin sektor, koji okuplja potomke srpskih žrtava, pa se odlučio na institucionalizaciju.

Odbor nikada nije dao blagoslov, pružio podršku, barem pomenuo postavljanje Časnog Krsta na mjestu logora Jadovno na Velebitu i drugog na mjestu logora Slana na ostrvu Pagu od strane aktivista udruženja Jadovno 1941. Nije čak pomenuto ni da je Časni Krst osveštan u Jerusalimu, 2012. godine na svom putu bio odnesen na Velebit, a prošle godine i na mjesto nekadašnjeg logora na Pagu.

Problem koji će se ispriječiti Odboru je nepoznavanje tačnih lokacija velike većine stratišta, ali i ovdje potomci žrtava mogu „uskočiti“.

Odboru je, a posebno sadašnjem predsjedniku, dobro poznato da se nekoliko udruženja potomaka aktivno bavi lociranjem kraških jama u kojima su ubijani Srbi 1941. godine i sa kakvim se problemima na tom zahtjevnom i opasnom poslu susreću.

Ali, pomoći, razumijevanja, podrške ili blagoslova Odbora nema.

Za sada toliko o nečinjenju Odbora za Jasenovac i ostala stratišta. O tome, ali i onome čime se Odbor uistinu bavi, o činjenju, pisaću detaljnije u jednom od sljedećih nastavaka.

Prateći okupljanje u Jasenovcu i Pakracu, zagrebački „Jutarnji list“ citirao je i riječi patrijarha srpskog Irineja upućene hrvatskom ministru Zlatku Hasanbegoviću koji, kako bilježe, nije skrivao zadovoljstvo učinjenim u obnovi hrvatske sakralne baštine:
„Patrijah Irinej zahvalio mu se na dolasku riječima kako `mi Srbi nemamo bliže nego vas Hrvate`, kako `ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena`, te pozvao na `saradnju za bolju budućnost`“.

Našao se u Pakracu i Drago Pilsel, glavni urednik portala „Autograf.hr „, rođen i odrastao u porodici ustaških emigranata, u čiju je kuću u Argentini dolazio porodični prijatelj Ante Pavelić. Pilsel je u Hrvatsku stigao u maju 1989. godine, nosilac je Spomenice i medalje domovinskog rata, a 1999. je u Španiji nagrađen kao najbolji strani dopisnik za pokrivanje NATO bombardovanja Srbije.

Vladika Jovan je odvojio vrijeme i dao Pilselu intervju u kome je naglasio da je „veoma važno ne biti robom istorijskih predrasuda koje uglavnom baštinimo iz vremena socijalističke Jugoslavije i da vjeruje da ćemo se vrlo lako složiti u tome da komunistička optužnica ne može biti polazna tačka razgovora o kardinalu Stepincu“.

Nema šta, vladika čije je učešće u komisiji o Stepincu nedavno obnarodovao dopisnik HRT-a iz Vatikana u direktnom uključenju u centralni dnevnik, veoma je široke ruke. Nakon što nas je nedavno javno upozorio da ćemo (svi) „morati vagati svaku riječ o Stepincu“, sada ga u ime srpskog dijela komisije unaprijed abolira od dosuđene presude.

Pilsel je uočio da u Jasenovcu živi svega 11 Srba, na šta je Vladika rekao da „ne nalazi da situacija naše pastve u Zapadnoj Slavoniji zahtijeva poseban opis, jer je poznato šta se dešavalo u Drugom svjetskom ratu i devedesetih godina“.

E sad, ne vjerujem da je to dovoljno poznato ni Vladiki ni Pilselu a jedino što je dobro poznato jeste da je velikoj većini srpskog i hrvatskog korpusa sve to gotovo nepoznato.

Na pitanje o broju žrtava u Jasenovcu, citiraću riječi vladike Jovana: „Aušvic predstavlja dobar primjer: prvobitne procjene govorile su o četiri miliona žrtava; konačni rezultati govore o broju od 1,1 do 1,5 miliona žrtava. Ogroman hijatus od četiri stotine hiljada govori nam da i u slučaju Jasenovca moramo računati na veliku marginu. Ta margina je velika kada se radi o mnogo sistematičnijoj nacističkoj industriji smrti i može se očekivati da će ona biti još veća, u procentima, kada je u pitanju NDH“.

Nakon ovog poređenja sa Aušvicom, treba očekivati da najšira ali i stručna javnost zaborave ranije vladikine izjave o tome da svaka žrtva da bi bila uvrštena u popis mora imenom i prezimenom biti zapisana i uvjeravanja da nije bilo razloga da se sve srpske žrtve tako ne popišu.

Kakva (crna) velika margina „hijatusa“ se može uzimati za konačan rezultat ako, kako reče vladika, nauka priznaje samo imenom i prezimenom popisane žrtve?

Predsjednik Odbora je još dodao:
„Pogotovo je važno da se svaka istraživačka institucija osloni na velike međunarodne institucije toga tipa, kao što su Institut u sastavu Jad Vašema , londonska `The Wiener Library` itd. Takva mreža bi uveliko mogla doprinijeti postizanju željenog rezultata“.

Dakle, jasno je poručeno istraživačkim institucijama iz Srbije i Srpske da se ne uzdaju u vlastitu pamet i istorijsku nauku, nego da se oslone na strane institucije na putu do rezultata koji se želi dobiti, mada nije jasno da li se željeni rezultati i ciljevi sa srpske i „ino“ strane podudaraju.

Oslanjanjem na Jad Vašem staviće se i tačka na insistiranje potomaka žrtava da se tjelesni ostaci poklanih u Donjoj Gradini i na Jadovnu ekshumiraju i dostojno sahrane, jer je još na Četvrtoj Međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu tadašnji protosinđel Jovan Ćulibrk upozorio:
„Što se tiče izmiještanja grobnica, naša braća iz jevrejske zajednice vjerovatno će imati nešto ozbiljno da kažu, jer po jevrejskim pravilima i običajima postoje problemi oko prenošenja kostiju iz grobova i to treba unapred reći i raspraviti da ne bude poslije nesporazuma oko toga“.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!

Banija

paroh-umicevic-pozvao-pomozimo-skolarcima-s-nabavom-skolskog-priboraParoh Umićević pozvao: "Pomozimo školarcima s nabavom školskog pribora!“
PETRINJA - Pravoslavni svećenik petrinjske parohije Saša Umićević još jednom je pokrenuo akciju sakupljanja pomoći za one kojima je ona potrebna. Navikli...
kako-su-rusili-zajednicuKako su rušili zajednicu
GLINA - Masovna ustaška ubijanja Srba u glinskoj pravoslavnoj crkvi, koja su praćena uništavanjem svih tragova srpskog postojanja u Glini, njihove duhovne...
obiljezavanje-godisnjice-stradanja-capraskih-srbaObilježavanje godišnjice stradanja capraških Srba
BEOGRAD - Predstavnici "Zavičajnog udruženja Banijaca" položili su vijenac i zapalili svijeće na spomen obilježju u Kaluđerici za sve capraške žrtve....
godisnjica-zlocina-nad-capraskim-srbimaGodišnjica zločina nad capraškim Srbima
BEOGRAD - U Sisku i okolnim mjestima, u ljeto i jesen 1991. godine, likvidirano je, prema Veritasovim podacima, najmanje 118 lica srpske nacionalnosti, od...

Društvo

robinzon-od-vrginmostaRobinzon od Vrginmosta
VRGINMOST - Kada u zapuštenim i uglavnom napuštenim selima i zaseocima Banije i Korduna naiđemo na...
protiv-aveti-proslostiProtiv aveti prošlosti
KRNJAK - U Mjesnom odboru Gornji Skrad u općini Krnjak obilježena je 76. godišnjice formiranja Drugog...
kako-smo-oslobodili-bovicKako smo oslobodili Bović
BOVIĆ - U Mjesnom odboru Bović, koji se nalazi u sastavu općine Vrginmost, prošle subotu je obilježena...

Novosti

godisnjica-nestanka-novinara-djure-slavuja-i-ranka-perenicaGodišnjica nestanka novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića
ORAHOVAC - Danas se navršava 19 godina od nestanka novinara "Radio Prištine" Đure Slavuja i Ranka...
naucni-skup-hrvatsko-srpski-odnosiNaučni skup "Hrvatsko - srpski odnosi"
GOLUBIĆ - I ove godine, deseti put za redom, organizira se međunarodni znanstveni skup u Golubiću kraj...
sad-velicanje-ustastva-i-antisrpska-osecanja-u-hrvatskojSAD: Veličanje ustaštva i antisrpska osećanja u Hrvatskoj
VAŠINGTON - U novom izveštaju o verskim slobodama, SAD su upozorile na veličanje Nezavisne Države...

Pretraga sajta

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Najave

banijski info portal gif

Kultura

preobrazenje-kao-ohrabrenjePreobraženje kao ohrabrenje
Na praznik Preobraženja Gospodnjeg, kao što to vjekovna tradicija nalaže, veliki broj pravoslavnih...
proglaseni-ovogodisnji-laureati-nagrade-strazilovoProglašeni ovogodišnji laureati nagrade "Stražilovo"
SREMSKI KARLOVCI - U susret 46. Brankovom kolu, žiri ove pesničke institucije, u sastavu: Nenad...
grad-split-ugostio-clanove-udruzenja-srba-iz-hrvatske-nikola-tesla-iz-kragujevcaGrad Split ugostio članove Udruženja Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla” iz Kragujevca
SPLIT - SKD “Prosvjeta” pododbor Split u suradnji s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Splita 17....
visedecenijsko-razbijanje-predrasuda-o-ojkaci-na-dragotinjskim-vecerimaVišedecenijsko razbijanje predrasuda o Ojkači na "Dragotinjskim večerima"
PRIJEDOR - U sastavu "Kulturnog ljeta u Prijedoru" ove subote naveče svojom besjedom pjesnik Nenad...

Oluja

bogdan-rkman-pravo-na-tugovanjeBogdan Rkman: Pravo na tugovanje
Kako ocjenjujete ovogodišnje obilježavanje godišnjice Oluje?Da je bilo mirnije, jeste. Da je incidenata bilo, jeste. Ove godine u Kninu ritualno nije...
proces-tihog-egzodusa-srba-iz-hrvatskeProces tihog egzodusa Srba iz Hrvatske
Ako sledeće godine stupi na snagu porez na nekretnine prema kojem će vlasnici kuća ili stanova u kojima ne žive plaćati skoro tri puta skuplju taksu,...
pored-svih-tih-ustasa-i-cetnika-sto-ce-nam-dva-dzentlmenaPored svih tih ustaša i četnika, što će nam dva džentlmena?
Kad se srpski pukovnik Čedo Bulat predao hrvatskom generalu Petru Stipetiću, bio je to možda najbolji trenutak prošlog rata, i ne samo jer je tada, 8....

Politika

dragana-jeckov-vazno-nam-je-obrazovanje-na-srpskom-jeziku-i-cirilicnom-pismuDragana Jeckov: Važno nam je obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu
ZAGREB - Dragana Jeckov, prva saborska zastupnica SDSS-a, koja je u utorak prisegnula pred Hrvatskim saborom, najavila je da će u fokusu njezina...
prof-dr-milorad-pupovac-novi-predsjednik-sdss-aProf.dr. Milorad Pupovac novi predsjednik SDSS-a
BOROVO SELO - Jednoglasnom odlukom Glavne Skupštine prof.dr. Milorad Pupovac novi je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon punih...
dss-cilj-nam-je-da-srbi-u-hrvatskoj-ostanu-opstanu-i-razvijaju-seDSS: Cilj nam je da Srbi u Hrvatskoj ostanu, opstanu i razvijaju se
VUKOVAR - Rukovodstvo Demokratskog Saveza Srba (DSS) održalo je u utorak 27.06.2017. godine konferenciju za medije u Vukovaru povodom obilježavanja...