aurtobuska stanica
SLAVONSKI BROD - Brojni Slavonci u traženju posla i boljeg života sve više odlaze iz Hrvatske, ali situacija je sada postala mnogo ozbiljnija pa se događa da svakodnevno autobusi puni mladih ljudi i porodice iz Slavonije odlaze u Nemačku.

Autobuske stanice su sve puniji, a kako saznaje portal Soundset, autobuski prevoznici su morali da uvedu i dnevne linije prema Nemačkoj jer je potražnja za kartama u jednom smeru zaista velika, prenosi Indeks.

"Potražnja za linijama je sve veća, morali smo zbog toga da uvedemo dnevne linije prema Nemačkoj. Nažalost, velika većina njih uzima karte u jednom smeru. To je strašno. Nije u pitanju samo naš prevoznik, nego svi. U pitanju je masovni odliv mozgova", kaže izvor u jednom autobuskom prevozniku.

Ako želite da radite i zarađujete u stranim zemljama, morate znati i strane jezike, pa tako iz godine u godinu raste i potražnja za kursevima stranih jezika, prvenstveno nemačkog i engleskog.

Direktorka Narodnog univerziteta "Libar" iz Slavonskog Broda, Sanja Čop, užasnuta je činjenicom da je u 90 odsto slučajeva reč o učenju jezika zbog odlaska iz Hrvatske.

Čak 60 odsto mladih lekara intenzivno razmišlja o odlasku iz Hrvatske, a više od 1.000 ih je već prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak iz Hrvatske, prenosi Indeks.

Više od 90 odsto lekara u Hrvatskoj smatra da su u podređenom položaju u odnosu na kolege iz Evropske unije, dok njih više od polovine (59 odsto) intenzivno razmišlja o odlasku u inostranstvo. Anketa pokazuje da bi tek svaki deseti lekar odbio ponudu za posao u inostranstvu i ostao u Hrvatskoj, a kao motive ostanka najčešće navode porodične razloge.

Krajem marta u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrovano je 276.406 nezaposlenih osoba.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc