kunlun KORENICA - Blizina Nacionalnog parka Plitvička jezera koji svake godine broji sve veći broj posjetitelja, u mnogim ličkim mjestima posljednjih godina donosi sve bolje turističke rezultate i razvoj ostalih grana gospodarstva. Ovih mjeseci svjedoci smo novih trendova koji su se počeli pojavljivati u Korenici. Nedavno se kao jedan od investitora u turizma pojavio Korejac Hyun Gil Kim.

Rođen je u Seoulu u Južnoj Koreji, prije 20 godina u Italiji diplomirao je pjevanje, no ubrzo je kazalište zamijenio turizmom, dovodeći sunarodnjake u Milano, Veneciju i Veronu. Biznis je proširio na Hrvatsku: prije nekoliko godina otvorio je turističku agenciju, a nedavno je zakupio posrnuli restoran ‘Lička kapa’ kod Korenice. Tamo je otvorio trgovinu u kojoj Korejcima nudi hrvatske proizvode, od vina, rakije, maslinova ulja, proizvoda od tartufa i meda, do raznih krema, sapuna i drugih pripravaka za ljepotu i njegu tijela. Uskoro će otvoriti restoran za degustaciju domaćih proizvoda, a u planu je otvaranje velikog restorana, kao i uređenje 20 soba.

U projekt je uložio oko dva milijuna kuna, jer u Hrvatsku godišnje dolazi oko 350 hiljada Korejaca te su većini njih Plitvice nezaobilazno odredište u čemu Hyun Gil Kim vidi veliku šansu za razvoj biznisa koji je započeo. Oduševljen je prirodnim ljepotama Like, ali kaže da je u Hrvatskoj najveći problem što za bilo koji papir dobija odgovor ‘bit će sutra, pa opet sutra’.

Restoran ‘Lička kapa’ nalazi se na putu između Udbine i Korenice, te je godinama poslovao u vlasništvu povratnika.

Ni mjesec dana nakon ove zanimljive investicije čuveni korenički restoran ‘Marina’ koji se nalazi u samom centru grada preuzeli su - Kinezi. U njemu pripremaju ponudu za goste iz tog dijela svijeta kojih je svakim danom sve više. Uz samu cestu prema Plitvicama vež su osvanule brojne rekalme na kineskom jeziku. I restoran ‘Marina’ je bio u vlasništvu jednog od najpoznatijih ugostitelja u Korenici koji je također povratnik.

Prema nezvaničnim najavama u blizini Korenice se očekuje još jedno preuzimanje investitora iz Kine, što bi bila treća investicija ljudi sa dalekog istoga u svega nekoliko mjeseci. Sve ove investicije su otvorile brojne polemike medju Ličanima. Činjenica je da su brojni investitori iz Kine ili Koreje prepoznali ovo područje za biznis, dok brojni lokali u vlasništvu povratnika stoje zatvoreni dok su vlasnici negdje u Srbiji, ili u drugom slučaju u zavičaju i nerijetko nezaposleni.

U Lici je poznata priča i nekadašnjeg vlasnika ugostiteljskog objekta na području Gacke doline koji je prodao kuću i lokal za simboličnu cijenu. Lokal danas uspješno radi, dok nekadašnji vlasnik prodaje jaja na pijaci u Beogradu i od toga preživljava. Na osnovu svega mnogi zaključuju da izbjegli i prognani Ličani nemaju dovoljno informacija o mogućnostima rada i života u zavičaju koje im se otvaraju sa izgradnjom novih turističkih kapaciteta i infrastrukture.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc