kolaric parastos VOJNIĆ - Povodom 74. godišnjice stradanja 106 stanovnika Vojnića, Kolarića i okolnih mjesta, koje se dogodilo 26. aprila 1942. godine, u subotu su održani Sveta liturgija i parastos kao i komemoracija za stradale nevine civilne žrtve tog zločina. Svetu liturgiju u novoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Kolariću služio je tamošnji paroh Željko Vidaković, koji je potom u ostacima stare crkve Svete Petke, poprištu zločina, održao parastos žrtvama.

Ostaci stare crkve su zaštićeni spomenik kulture čija je obnova započela, a na zidinama se nalazi spomen ploča u spomen tom zločinu koju je 1959. podigao Savez boraca NOR-a Vojnić. Na zidinama je i spomen ploča za Jovana T. Ivoševića koji je pokušao bijeg, ali je tom prilikom ubijen. Liturgiju, parastos i komemoraciju je organizirao VSNM općine Vojnić. Sve prisutne je pozdravio Dragan Bjelivuk, predsjednik Općinskog vijeća, a u ime dviju vojnićkih organizacija antifašističkih boraca, predsjednik jedne od njih Nikola Pavić.

Rekao je da se ovim činom svi prisutni žele odužiti i odati počast nevinim žrtvama kako se njihova zla sudbina ne bi zaboravila. Kritizirao je stanovnike Vojnića što se nisu odazvali u većem broju i najavio zajedničku komemoraciju sa borcima iz Velike Kladuše, u avgustu ove godine na Mehinom stanju gdje je pobijeno više od 4000 Srba. To stratište sada održavaju antifašisti iz Velike Kladuše. Govorio je i Pajo Petrović, antifašista koji se sjeća tog zločina jer je tada imao 16 godina.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc