nikola tesla bulevar
HAMILTON - Najveći srpski i jedan od najvažnijih svjetskih naučnika Nikola Tesla, uz velike napore grupe Srba, dobio je svoju ulicu u gradu Hamiltonu u Kanadi. Gradsko vijeće Hamiltona je za dan realizacije projekta odredila 10. jul, na 160. rođendan velikana, kada će biti održana ceremonija preimenovanja dijela trenutne Burlington Street u Nikola Tesla Boulevard.

Gradsko vijeće Hamiltona je procijenilo da je za zamjenu 17 znakova, koji će nositi Teslino ime, potrebno 150.000 dolara. Da bi sve proteklo bez zastoja patriote okupljene oko organizacije "Nikola Tesla Educatonal Charity Organization" održale su gala proslave u cilju prikupljanja sredstava, te je prikupljeno i više od 150.000 dolara koliko je bilo potrebno.

"Nećemo ovdje stati. U planu već imamo da se od ostatka novca krene u kampanju da se jedna srednja škola u Hamiltonu preimenuje u 'Nikola Tesla', a pored toga osnovan je fond za nagrade djeci koja u svojim radovima obrađuju teme iz Tesline oblasti", rekao je Veroslav - Vik Đurđević, predsjednik NTEK-a i inicijator ovog projekta.

Đurđević je istakao da je Hamilton prvi grad koji je, prije sto godina, dobio naizmjeničnu struju kakvu poznajemo danas i to upravo zahvaljujući ovom velikom naučniku.

"Postavljanjem 17 znakova na autoputu, kojim svaki dan prolazi 250.000 putnika, ovo će biti do sada najveća izloženost imena Nikole Tesle na svijetu", rekao je Đurđević.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc