mast Dolazi nam ljeto, iako nekako kilavo. Kao da mu se neće baš.
Trgovci su već izbacili u prodaju lepršave ljetne stvari i kupaće kostime. Novine su pune raznih savjeta kao od nekih čarobnih napitaka smršavjeti u roku od sad pa sad.
Ova zima nam se odužila, evo će i lipanj, a u pećima još tinja vatrica navečer.
Vidim ja da svi imamo nekakve probleme s kilama.
Pa kad volimo jesti, čemu da si lažemo. Nisu kile došle od vode i zraka.
Sve domaćice isprobavaju nekakve lagane recepte s minimalom masnoće, bez soli .
Kažu moji da ih to podsjeća na bolničku hranu.
Za ručak je danas bio poriluk. Bez mesa.
Super je, ukusan, maznulo se dva tanjura,ali…
Nekako je prazan pa smo svaki čas otvarali frižider.
Izvadila sam teglicu masti i fino namazala na kruh, pa odozgo malo soli i slatke paprike.
Poslastica iz djetinjstva.
Kažu da je mast nezdrava. Ma ajte molim vas! Barem znademo od čega se pravi.
Ova kojekakva ulja ni ne znaš od čega su i što sve prešaju da nacijede u boce. A pravo maslinovo ulje košta k’o jedna dobra nadnica.
Ja ne dam zapravo onima koji tvrde da je mast nezdrava. Jeli su je naši stari od pamtivijeka. I doživili duboku starost.
Znate što je nezdravo?
Nezdravo je ono uimjetno povrće. Jeste li ikad pogledali onu salatu što je uzgajaju uz cestu prije Velike Gorice? Ona buja naočigled. Ne prođe ni pola mjeseca, a glavice su tolike da kad dvije ubereš moraš u runjaku nosit’. I tko zna gdje ta salata završi? Vjerovatno u nekim vrtićima, supermarketima ili vrlo vjerovatno na našim stolovima. Puna kojekakvih otrova koji se talože u tijelu.
I što je sad zdravije: domaće jaje s musavom ljuskom , pečeno na masti uz malo slanine ili zdjela salate?
Ali i kad to smažete, morali bi se što više kretati, a ne pratiti sve serije na tv-u i tipkarati po kompjuterima. Ili sadite neki vrt gdje ćete sami uzgojiti malo luka, krumpira, paradajz, paprike i malu kržljaviju salatu.
Može uz to i dvije šnite kruha s masti samo ju morate potrošiti. Oni koji su u braku znat će o čemu pričam. Da ne budem nemoralna.
Neće kile dolje ako ih ne trošite, nemojte se zavaravati da možete smršaviti sjedeći.
Pogledajte koliko je neobrađenih polja. Još nije kasno da zasadite nešto. A i svinjci i kokošinjci su nam prazni. Motike u ruke i razgibavati se. Znam ja da možete puno toga kupiti, ali nešto valja i sam proizvesti. Ne moraju nokti biti usvijek svježe nalakirani. Nek je pod njima malo blata.
Živjela mast!

Vaša Magdalena DP
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc