prota jovan VUKOVAR - Tragična smrt protojereja stavrofora Oca Jovana Radivojevića težak je udarac i nenadoknadiv gubitak za srpsku zajednicu u Vukovaru. Prota Jovan poginuo je u nedelju u teškoj saobraćajnoj nesreći, vraćajući se sa bogosluženja, na vukovarskoj obilaznici.

Verni pravoslavni narod ostao je bez izuzetnog pastira koji je u ovim teškim vremenima znao da pruži utehu i nadu svakom kome je bila potrebna, a Srpska pravoslavna crkva bez jednog od svojih najvrednijih pregalaca.

Otac Jovan Radivojević bio je omiljen među vernicima u svojoj parohiji, ali i u celoj eparhiji, a crkva na Dobroj vodi čiji je on bio starešina bila je svojevrsno utočište i mesto velikih dela. Krasilo ga je izuzetno strpljenje, dobrota i ljubav prema čoveku. Bio je izuzetan besednik, a svaka njegova propoved nakon bogosluženja na prisutne je ostavljala snažan utisak.

Nije samo obavljao posao sveštenika nego je ŽIVEO SVEŠTENIČKI POZIV! Uz neprestanu brigu o vernicima uvažavao je i podržavao rad svih srpskih institucija radeći na zajednočkom dobru svih Pravoslavaca kao i svih građana Vukovara.

Telu tragično preminulog Oca Jovana juče popodne su se u vukovarskom hramu Svete Petke među stotinama vernika poklonili predsednik i potpredsednik stranke dr. Vojislav Stanimirović i Dragan Crnogorac, generalni sekretar Danko Nikolić, predsednik Izvrnog odbora Boro Rkman, te mnoštvo drugih članova i simpatizera stranke – poštovaoaca protojerejeve ljudskosti i njegova dela.

Otac Jovan rođen je u Borovu 1974. godine, gde je završio osnovnu školu. Bogosloviju je završio u Sremskim Karlovcima, a završio je i teologiju na Bogoslovnom fakultetu Univeverziteta u Beogradu.

Napisao je “Spomenicu hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru” i izdao zbirku duhovnih pesama “Pevaću Gospodu za života svojega”. Aktivno je učestvovao u izdavanju parohijskog časopisa Dobra voda.

Pokrenuo je i organizovao duhovnu i kulturnu manifestaciju “Brankovi dani u Vukovaru” i bio je dugogodišnji urednik i voditelj emisije “Reč pravoslavlja” na talasima lokalnog srpskog radija "Dunav". Starešina hrama na Dobroj vodi u Vukovaru postao je 1995. godine. Bio je otac troje dece, a nedavno je dobio i unuče.

Prota Jovan biće sahranjen danasna mesnom groblju u Borovu. Pre sahrane, u borovskom hramu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, služiće se Sveta zaupokojena liturgija s početkom u 10 časova, a opelo u 12 časova.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc