opg SISAK - U jeku kampanje o mogućim eventualnim nepravilnostima vezanima za provedbu mjere 4.1 ruralnog razvoja, gotovo nezapaženo prolaze dobre vijesti o provođenju navedenog programa, koja se ipak odvija. Nakon prošlogodišnjeg početka programa i raspisivanja svega nekoliko natječaja, od kojih su se rezultati za neke mjere čekali gotovo deset mjeseci, ovih dana startovale su nove mjere, a već od početka lipnja najavljuje se raspisivanje značajnih natječaja iz ovog programa.

Jedna od najvažnijih vijesti je da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela sa izdavanjem konačnih odluka o dodjeli sredstava za operaciju 6.3.1. ‘Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava’. Prema najavama, prvih 330 odluka bit će dostavljeno poljoprivrednicima ovih dana. Natječaj za ovu mjeru završen je još 31.07.2015. godine, ali se na obradu prijava i konačne rezultate čekalo gotovo deset mjeseci.

Potpora predviđena ovim natječajem povećana je za 1,86 milijuna eura, pa sredstva javne potpore iznose ukupno16.860.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, umjesto predviđenih 15 milijuna eura. Time će biti omogućeno financiranje svih projekata malih poljoprivrednika koji su ispunili kriterije Pravilnika i Natječaja. Svakom poljoprivredniku odobrava se fiksna potpora u iznosu od 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti – odnosnofinancira im se 100% ukupno prihvatljivih troškova projekta.

Ovu potporu mali poljoprivrednici mogu iskoristiti za kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju zemljišta, mehanizacije i opreme te kupnju, građenje ili opremanje objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade. U okviru ove operacije mogu se podizati novi nasadi, poboljšati kvaliteta poljoprivrednog zemljišta te izgraditi objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Svi projekti malih poljoprivrednika koje je odobrila Agencija za plaćanja mogu biti isplaćeni u 2 rate – 50% potpore korisnici mogu zatražiti odmah nakon Odluke o dodjeli sredstava, a preostalih 50% nakon provedenih aktivnosti iz poslovnog plana. Potpora unutar podmjere 6.3 može se dodijeliti samo jednom tijekom programskog razdoblja 2014-2020. po jednom malom poljoprivrednom gospodarstvu.

Prema najavama iz resornog Ministarstva, za prve dane jeseni 2016. se očekuju rezultati i za sve poljoprivrednike koji su podnijeli zahtjeve za potpore kroz program pomoći malim poljoprivrednicima, a vrijednost bespovratnih sredstava po ovim natječajima iznosi značajno više - 50.000 eura po korisniku. Iz Agencije za plaćanje je najavljeno i dodatno pojednostavljenje procedura za navedene projekte, pa će se za neke projekte novac moći dobivati na osnovu dobro pripremljenog poslovnog plana.

Gotovo nezapaženo prolazi i najava programa ‘Kompetentnost i razvoj maleg i srednjeg poduzetništva’ koji startuje od 01. lipnja i traje do 31. prosinca ove godine. Većina prihvatljivih ulaganja obuhvata upravo područje poljoprivrede,ali i klasičnog poduzetništva kakvo je u deficitu pogotovo na povratničkim područjima. Za ovu mjeru predviđena su značajna financijska sredstva , a najmanji iznos pojedinačne potpore iznosi 300.000,00 kuna.
I dok se već za početak lipnja najavljuju novi krugovi natječaja kroz neke mjere, na većini povratničkih područja nema čak ni dovoljno informacija o mogućnostima koje im se pružaju kroz mjere Ruralnog razvoja što je po mnogima i jedini način za razvoj nerazvijenih povratničkih područja.

Da je to tako svjedoči upravo završeni natječaj za zbrinajvanje stajskog gnojiva u kojem su bila predviđena značajna sredstva i potpuno financiranje projekata. Na kraju natječaja sredstva su dobila dva subjekta od kojih je jedan iz Sisačko-Moslovačke županije, a drugi iz Koprivničko-križevačke županije, a na povratničkim područjima i ova je mjera prošla nezapaženo.

Nedovoljno informacija, staračka populacija, mali broj ljudi koji znaju izraditi projekte, ali često i strah od nečeg novog, slažu se mnogi, doveli su do činjenice da je iskorištenje sredstava EU natječaja na područjima od posebne državne skrbi svedeno na minimalne razmjere.

Budući da se u ovoj godini očekuje značajan obim mjera i sredstava na raspolaganju, postavlja se pitanje što učiniti da ta sredstva ne zaobiđu krajeve kojima su i najpotrebnija. Mnogi se na ovim područjima slažu da je program Ruralnog razvoja možda i posljednja šansa za razvoj ovih krajeva gdje je jedan od najvećih problema i ubrzana depopulacija stanovništva, a samim tim i radno sposobne snage.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc