Slava eparhije17
KARLOVAC - U nedelju 17. jula tekuće godine, u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu, proslavljena je uspomena na zaštitnika Eparhije gornjokarlovačke, Svetog Sveštenomučenika Savu, Episkopa gornjokarlovačkog i sa njim postradale sveštenomučenike i mučenike.

Mnoštvo vjernog naroda iz raznih krajeva Eparhije, okupilo se danas u Svetom hramu, da jednim ustima i jednim srcem uznese pjesmu divnim ugodnicima Božijim, kojima stradanja i muke tjelesne, radost vječnog blaženstva postadoše.

Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, uz sasluženje: protojereja-stavrofora Miće Kostića, protojereja Mile Ristića, protonamjesnika Milidraga Stokanovića i protonamjesnika Gorana Slavnića. Bogosluženje su svojim pojanjem uljepšali članovi hora parohije riječke, zajedno sa sveštenstvom Eparhije gornjokarlovačke.

Nakon osvećenja slavskog kolača i koljiva u čast zaštitnika Episkopije gornjokarlovačke, prigodnom besjedom, svim prisutnim Eparhiotima, Episkop Gerasim je čestitao današnji veliki praznik i slavu bogospasavane Eparhije gornjokarlovačke, koja danas radosno slavoslovi bogomudroga Arhijereja, koji vjeran Hristu u stradanju osta, mučeništva mnoga pretrpivši, radosno u tajnu vječnosti pristupi, slavosloveći Boga istinitog.

Po okončanju sabranja u Svetom hramu Božijem, za sve koji su svojim prisustvom uveličali ovaj veliki dan za Eparhiju, upriličena je Trpeza Ljubavi u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom.

Saša Lončina
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc