bucnica MARTIN BROD - Zadivljeni lepotama reke Une, Rimljani su joj dali to ime, a što bi u prevodu značilo: prva, jedina, unikatna.

A Una je neponovljiva, posebno na mestu gde se grli sa Uncem. Na tom mestu, koje se zove Martin brod je jedan od najlepših i najvećih vodopada u bivšoj Jugoslaviji. Sa visine od 54 metra Una se preko sedrenih greda stropoštava u svoje korito.

U Martin brodu se nalazi i bučnica, prva ekološka veš mašina koja pere bez deterdženta i bez struje. Nju su još pre sedam vekova konstruisali prvi doseljenici u Martin brod, a to su braća Reljići čiji potomci i danas peru veš u bučnici. U toj veš mašini koja koristi snagu vode i prirodnu centrifugu ćebad, ćilimi, biljci se operu za svega desetak minuta.

Kvadratura kruga bavi se ljudima koji su ostavili trag više u odnosu na okruženje: stvaraocima, inovatorima, kreativnim, talentovanim, plemenitim i neobičnim ljudima i njihovim sudbinama.


Urednik emisije Branko Stanković autor je 18 dokumentarnih filmova i dve drame koje su ekranizovane na RTS-u, a i mnoštva dokumentarnih emisija, koje su, kao i filmovi, nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc