zeljko i rajko janjanin
DONJI BUDAČKI - Na nedavnom narodnom zboru povodom pravoslavnog praznika Petrova u Donjem Budačkom, sreli smo poznate bivše nogometaše braću Janjanin - Željka (1954.) i Rajka (1957.) - koji su na zbor došli iz Gornjih Dubrava, pored Ogulina. Stariji Željko je igrao u Karlovcu, Dinamu, Zagrebu, Napretku iz Kruševca, Rijeci, i klubovima iz Austrije, dok se mlađi proslavio u Dinamu, Crvenoj Zvezdi i grčkim klubovima, te je odigrao i nekoliko susreta za reprezentaciju Jugoslavije.

Braća su davno napustila Karlovac, otišavši igrati profesionalni nogomet, ali ljubav prema rodnom kraju ih magnetski privlači pa dolaze svake godine u Gornje Dubrave gdje im živi majka.

- Došao sam prije mjesec dana, ostat ću još 15 dana. Preko 26 godina sam bio u Grčkoj i nakon igračke karijere već se dosta dugo bavim trenerskim poslom. Bio sam u zadnje vrijeme u Panatenaikosu ali prije tri mjeseca sam otišao u Ujedinjene Arapske Emirate. Nadam se da ću od idućeg mjeseca početi raditi trenerski posao. Supruga i kćerka tamo rade i žive, priča Rajko.

Iz rodnog Karlovca je otišao sedamdesetih godina u Dinamo, zatim u Crvenu Zvezdu, pa otuda u Grčku, u OFI s Krete i AEK iz Atene. Nakon završetka igračke karijere odmah se bacio u trenerske vode. Nada se da će u Emiratima ostati nekoliko godina, a na primjedbu da je ponuda sigurno bila financijski jako dobra, odgovara tek da mu je izazov trenirati neku novu ekipu i s njom postići uspjeh. Hoće li se vratiti u Karlovac ili Beograd?

- Za sada o tome ne razmišljam, ali nikad se ne zna, kaže Rajko. Mlađim naraštajima imena Rajka i Željka mnogo ne znače, no stariji posjetioci Petrove u Donjem Budačkom prepoznali su ih, pozdravljali ih i slikali se sa njima.

- Iz Austrije sam se vratio 1. oktobra prošle godine. Završio sam nogometnu trenersku priču i u penziji sam. Kćerke su ostale u Austriji, a ja već deset mjeseci živim u Gornjim Dubravama kod mame. Uživam u miru i tišini, pomažem susjedima sušiti sijeno, odem do Rijeke i družim se sa svojim bivšim suigračima. Član sam kluba veterana, idemo na utakmice, malo i igramo, viđam se s Damirom Desnicom, Nikicom Cukrovom, golmanom Maurom Ravnićem i vrijeme prolazi. Ponekad dođem u Karlovac kod prijatelja sa kojima sam svake godine i na Zelenoj noći NK Petrove Gore iz Vojnića, govori Željko Janjanin.

Njegov brat Rajko dodaje da se često u Beogradu viđa s još jednim karlovačkim dinamovcem i zvezdašem Borom Cvetkovićem. On ima školu nogometa s kojom postiže odlične rezultate. Inače, dva para nogometne braće - Željko i Rajko Janjanin, Zvezdan i Boro Cvetković - potječu iz susjednih karlovačkih četvrti Banija i Drežnik i išli su u istu osnovnu školu. Proistekli su iz omladinske karlovačke nogometne škole koju je ustanovio i vodio pokojni Branko Čavlović Čavlek.

Pričajući s braćom Janjanin sjetili smo se pokojnog reportera Radio Zagreba Ive Tomića, koji bi često znao u mikrofon povikati: ‘Mila majko, što promaši Rajko’. Kad bi Janjanin pak postigao gol, Tomić bi povikao; ‘Rodila majka Janjanin Rajka‘. I danas se prepričava Rajkov hat-trick, kada je u Kupu Šampiona 1984. Godine, u drugom poluvremenu u Beogradu Benfici zabio tri komada i preokrenuo rezultat u 3:2 za Crvenu zvezdu.
Ivo Tomić je Boru Cvetkovića prozvao ‘lanetom s Korane’. Danas Boro u najavnom džinglu na Radio Beogradu, u emisiji ‘Vreme sporta i razonode’ koja se emitira subotom, kaže: ‘Ja sam lane s Korane i volim da slušam emisiju Vreme sporta i razonode’.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc