godisnjica otmice djure i ranka 1
ORAHOVAC - Navršava se 18 godina od nerasvetljene otmice novinara Radio Prištine – Đure Slavulja i Ranka Perenića kod Orahovca. Predstavnici DNKiM-a i UNS-a su po peti put postavili spomen-ploču na mestu nestanka članova novinarske ekipe, „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“.

„Ovde smo došli da podsetimo Euleks, Kfor, Unmnik, Kosovsku policiju da su nagradili slobodnom ubice i kidnapere naših kolega. Sa ovog mesta danas, tražimo da se formira specijalna komisija za istrage ubistava i otmica novinara. Mi smo uvereni da se ne radi ni o kakavim savršenim ubistvima ili otmicama, već da je u pitanju savršena nezainteresovanost onih čiji je posao da rasvetle ubistvo novinara“, naglasio je generalni sekretar UNS, Nino Brajović.

godisnjica otmice djure i ranka 2
Predsednik DNKiM-a Budimir Ničić zapitao je zašto ni posle 18 godina nisu rasvetljene sudbine nestalih medijskih radnika?

„Peti put postavljamo ovu ploču. Godinama pričamo, ali ne prestajemo da pitamo i tražimo odgovore, dokle je stigla istraga, gde su naše kolege, kakva je njihova sudbina? Ali, mislim, da mi nažalost, ne možemo da nateramo vlast, ni Euleks, ni policiju, ni nadležne organe da nam daju odgovore na ta naša pitanja, ali mislim da srpski političari na Kosovu i u Beogradu to mogu“, naveo je Ničić.

Pored novinara, obeležavanju su prisustvovali predstavnici Opštine Gračanica, kao i predsednik Vladeta Kostić.

Na dan nestanka, Slavulj i Perenić su krenuli da urade prilog o povratku otetih monaha u manastir Sveti Vrači u Zočištu. Greškom su skrenuli u oblast koju je 1998. godine kontrolisala OVK. Od tada ih nema. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc