nenad abramovic BEOGRAD - Povodom završetka projekta ,,Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji” razgovarali smo sa predsednikom Udruženja izbeglih, raseljenih i doseljenih lica „Zavičaj“ iz Beograda – Nenadom Abramovićem.

Udruženje ,,Zavičaj“ postoji već četiri godine. Koje su najvažnije aktivnosti koje ste sproveli za to vreme?

Udruženje postoji već četiri godine, a aktivnosti je bilo mnogo. Sve su bile vrlo specifične, ali bismo mogli da ih podelimo u tri grupe. Aktivnosti koje su usmerene na očuvanje kulture i indentiteta krajeva odakle dolazimo, aktivnosti usmerene na pružanje pomoći izbeglima i raseljenima pri njihovoj integraciji u novim sredinama te pružanje pomoći pri reintegraciji tj. povratku u zemlje porekla, tu je i obiman rad i u pružanju humanitarne pomoći koje distribuiramo najugroženijima pripadnicima ove grupacije, ali pomažemo i domicilno stanovništvo koje je u stanju socijalnih potreba. Tu bih posebno izdvojio i dobar odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom sa kojom zajedno obilježavamo praznike i događaje iz istorije. Kao najvažnije aktivnosti izdvojio bih obilježavanje stradanja našeg naroda u ,,Oluji”, parastos žrvama Capraških sela, izgradnju prostorija u sklopu hrama sv. Pravednika Joakima i Ane u Kaluđerici, tu su još održavanje memorijalnih akademija, održavanje zavičajnih večeri i mnogi drugi događaji koji su u ove četiri godine dali indentitet Udruženju. Posebno smo ponosni što smo zajedno sa Zavičajnim Udruženjem Banijaca podigli spomen ploču civilnim žrtvama Capraških sela u Kaluđerici pokraj Beograda.

Proteklog meseca ste održali završnu konferenciju programa ,,Sprečimo diskriminaciju izbeglih i raseljenih primenom pozitivnih propisa Republike Srbije i EU”. Možete li nam ukratko predstaviti ključne rezultate i zaključke do kojih ste došli prilikom rada na vašem projektu?

Osnovni ciljevi udruženja Zavičaj su pomoć svim ugroženim kategorijama društva, izbeglim, raseljenim i svim onima kojima je pomoć potrebna. Pored zaštite ljudskih prava i očuvanja kulturnog indentiteta, Udruženje se bavi i humanitarnim radom, organizacijom sportskih manifestacija i aktivno učestvuje u svim u lokalnim akcijama. Udruženje aktivno podržava antifašističke vrednosti, a na njihovim internet stranicama stoji i otvoren poziv svim iskrenim ljudima dobre volje da im se pridruže u borbi za bolju i pravedniju budućnost.
Ključni zaključci su da su izbegli i raseljeni sistemski diskriminisani u zemljama porekla pri pokušaju rešavanja svojih egzistencijalnih problema kao i da elementi diskriminacije postoje i u matičnoj zemlje, tj. Republici Srbiji, problemi neisplaćenih penzija, problemi neformalnih kolektivnih centara, koji su formalno pravno zatvoreni, ali u njima i dalje borave izbegli i raseljeni. Problem veteranske populacije i civilnih žrtava rata koji kroz predložene zakone Republike Srbije gube i ono malo prava koje su imali. Problem nepostojanja pozitivne diskriminacije za ovu ranjivu kategoriju. Pokušali smo se predstaviti i kao partner Vladi Srbije i u rešavanju ovih problema posebno u otvaranju poglavlja 23 i 35 u predpristupnim pregovorima.

Diskriminacija i siromaštvo se nameću kao vodeći problemi sa kojim se suočavaju izbegla i raseljena lica. Rešenje nije nimalo jednostavno, ali od čega treba početi?

Treba početi od utvrđivanja samih činjenica, tj. utvrđivanja stanja potreba izbeglih i raseljenih kroz uključivanje civilnog sektora, ali onog koji će se istinski baviti problematikom. Sve ove godine institucije država nisu na adekvatan način tretirale ovaj problem zato i mnogo posle završetka ratova imamo probleme. Nema pozitivne diskriminacije bez koje nema poboljšanja sveukupnog položaja ove grupacije.

Kakvu saradnju imate sa relevantnim institucijama Republike Srbije, Hrvatske i EU i koje probleme, sa kojima se kao udruženje suočavate, posebno izdvajate?

udruzenje zavicaj Saradnja sa institucijama Republike Srbije koje se bave ovom problematikom postoji, ali nije onakva kakva bi trebala da bude, problem je ogromna korupcija u institucijama. Sredstva iz međunarodnih fondova su nenamenski trošena i niko ne odgovara, slaba je saradnja između samih institucija sistema koje se bave ovim problemom. Problem izbeglih i raseljenih nije sistemski dobro odrađen i iz toga proizlaze problemi.

Mi se zalažemo za direktne pregovore sa Vladama zemalja iz kojih izbegli i raseljeni dolaze uz prisustvo predstavnika EU. Prioritet bi bila egzistencijalna pitanja i naš predlog je da Vlade Hrvatske i Sbije stimulišu povratak pružanjem nepovratne finansijske pomoći koja bi zadovoljila da povratak bude održiv. Kao primer dobre saradnje naveo bih saradnju sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Srbije, Kancelarijom za EU integracije i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

Sa preko 900 članova spadate u najbrojnija udruženja. Koliko je broj članova bitan za funkcionisanje udruženja, a koliko za organizovanje aktivnosti, manifestacija, humanitarnih akcija?

Broj članova je važan u smislu podrške, a svako udruženje je uspešno onoliko koliko je zadovoljan svaki član. Što se tiče organizovanja manifestacija, naš stručni tim sastavljen od oko 50 članova zadužen je za implementaciju svih aktivnosti.

Udruženje aktivno podržava antifašističke vrednosti. Šta je za vas u ovom današnjem „napetom“ vremenu antifašizam?

Antifašizam je vrednost oko koje nema sporenja i nju treba posebno čuvati i njegovati. Podržavamo antifašizam i herojsku borbu svih antifašista u Srbiji i prostorima bivše države i nju ne može sebi prigrliti samo jedna opcija, a znamo da ih je bilo više i kao takve taj tretman morao bi se ako ne izjednačiti, onda bar svesti u okvire tolerancije.

Na kojim projektima trenutno radite?

Trenutno pripremamo kulturnu manifestaciju ,,Umetnost i nasleđe” koju ćemo održati krajem ovog meseca, a zatim i tribinu o socijalnom preduzetništvu. U pripremi je i monografija o radu Udruženja, podela humanitarne pomoći ide kontinuirano, a na globalnom nivou je i formiranje krovne organizacije Koordinacije Udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji koja se nametnula kao istinska potreba jer postojeće ne rade u interesu populacije, već isključivo u interesu pojedinaca.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

u-sumi-brezovica-obiljezen-dan-antifasisticke-borbe-u-hrvatskojU šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj
SISAK - U šumi Brezovica pokraj Siska, kod spomenika Prvom partizanskom odredu, obilježen je 22. lipnja, Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj, u spomen na...
humani-gest-protojereja-sase-umicevicaHumani gest protojereja Saše Umićevića
PETRINJA - Bez betonskog opsega, samo u iskopanu jamu, na rubnom dijelu parcela sv. Nikole na središnjem groblju u Petrinji, juče u podne pokopana je...
banijci-slavili-uz-drmes-i-pjesme-iz-zavicajaBanijci slavili uz drmeš i pjesme iz zavičaja
BEOGRAD - Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, u petak 16. juna u restoranu Belwood u Beogradu, organizovalo je X jubilarno...
zagreb-ipak-salje-nuklearni-otpad-u-dvor-na-uniZagreb ipak šalje nuklearni otpad u Dvor na Uni
DVOR NA UNI - Čini se da se vlasti u Zagrebu ne osvrću preterano na mnoga negodovanja iz desetak i više susednih opština u BiH, ali i iz same Hrvatske,...

Društvo

brojni-problemi-naselja-grmovacBrojni problemi naselja Grmovac
GRMOVAC - Uz podršku narodnog poslanika Miodraga Linte dana 15. juna 2017. godine održan je sastanak...
kad-zavicaj-ugrije-dusuKad zavičaj ugrije dušu
ISLAM GRČKI - Čim je Momčilo Kožul 1962. godine završio osnovnu školu u rodnom Islamu Grčkom,...
grabusic-kod-udbine-najteze-je-sto-nema-narodaGrabušić kod Udbine: Najteže je što nema naroda
UDBINA - U sastavu opštine Udbina nalazi se selo Grabušić. Iako je stanovnika po podacima s posljednjeg...

Novosti

plenkovic-nije-tacno-da-je-vlada-odlucila-da-ploca-ostaje-u-jasenovcuPlenković: Nije tačno da je vlada odlučila da ploča ostaje u Jasenovcu
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković demantovao je pisanje hrvatskih medija da sporna spomen-ploča sa...
ostojic-mi-antifasisti-se-moramo-suprotstaviti-zluOstojić: Mi antifašisti se moramo suprotstaviti zlu
ZAGREB - Mi, antifašisti se ne smijemo prebrojavati i tragati za onim u čemu se razlikujemo, nego se...
strbac-interpol-da-upozori-zagrebŠtrbac: Interpol da upozori Zagreb
BEOGRAD - Interpol treba da upozori Hrvatsku da prestane da zloupotrebljava ovu međunarodnu policijsku...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

odrzano-deseto-jubilarno-banijsko-vece-u-beograduOdržano Deseto jubilarno Banijsko veče u Beogradu
BEOGRAD - Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, u petak 16. juna 2017. godine u...
kordunas-medju-tulipanima-kratki-espresso“Kordunaš među tulipanima”: Kratki espresso
Ne kaže se bez razloga da život čine sitnice. To su te neke male stvari, rituali, dnevne navike… Mnogi...
u-banjaluci-predstavljena-knjiga-hronika-prognanih-krajisnika-4U Banjaluci predstavljena knjiga "Hronika prognanih Krajišnika 4"
BANJALUKA - U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci je predstavljena...
sta-su-na-baniji-jeli-tezaci-a-sta-ukucaniŠta su na Baniji jeli težaci, a šta ukućani
Povodom različitih prilika pripremana su i različita jela. Najčešće su pripremana, kao i svuda po...

Oluja

price-iz-izbjeglistva-popis-imovinePriče iz izbjeglištva: Popis imovine
Čitam ovih dana, spominju opet popis imovine. Sjetih se prvog popisa imovine s početka one prve izbjegličke jeseni. Tiskamo se u redovima, stavljamo na...
price-iz-oluje-putni-nalogPriče iz Oluje: Putni nalog
Treći “olujni” dan je na izmaku. Poslijepodne je prividno mirnije. Polako se spušta veče. Ponovo se čuje razmjena vatre. Tamo iz pravca Turnja uz izrazito...
medju-identifikovanim-srbima-i-branko-stojcevic-i-petar-krnjajicMeđu identifikovanim Srbima i Branko Stojčević i Petar Krnjajić
BEOGRAD - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identifikovani su posmrtni ostaci 14 lica srpske nacionalnosti,...

Politika

orkanova-lista-novi-pritisci-na-predstavnike-srbaOrkanova lista: Novi pritisci na predstavnike Srba
SISAK - Desničarska struja u Sisačko-moslavačkoj županiji ponovno nije zadovoljna izborom dožupana iz srpskih redova. Pored bivšeg dožupana Bogdana...
nakon-drugog-kruga-lokalnih-izbora-optimizam-zavladao-u-kninuNakon drugog kruga lokalnih izbora optimizam zavladao u Kninu
KNIN - U drugom krugu lokalnih izbora nezavisni kandidat Marko Jelić ubjedljivo je porazio kandidatkinju HDZ-a za...
buduci-clan-hrvatske-vlade-obecao-uklanjanje-spomen-ploce-u-jasenovcuBudući član hrvatske vlade obećao uklanjanje spomen-ploče u Jasenovcu
ZAGREB - Predrag Štromar iz HNS-a, budući potpredsednik rekonstruisane hrvatske vlade, izjavio je da će sa ulaskom te stranke u vladu pitanje spomen-ploče...