Patrijarh u Zgb ZAGREB - ”Mučenici jasenovački predstavljaju u istoriji naše pravoslavne crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima i mračnog doba čovečanstva koje je nemoguće zaboraviti”, rekao je u Zagrebu carigradski patrijarh Vartolomej, otvarajući simpozijum o holokaustu.

Niko od hrvatskih političara nije dočekao Vartolomeja čija se poseta ocenjuje istorijskom, a na simpozijumu ”Novomučenici: Perspektiva II” učestvovali su brojni naučnici, teolozi, među kojima i Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental.

”Srbija bi pogrešila ako bi ćutala na obnovu ustaške ikonografije i pokušaje ublažavanja tog razdoblja. Isto tako i Evropska unija mora da govori i da osudi takve postupke”, rekao je Zurof.

Na skupu je bio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koga je hrvatska štampa dočekala rečima ”Vučićev ministar za Hrvatsku”.

Patrijarha Vartolomeja u Zagrebu je dočekao patrijarh Irinej i zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije, koji je dobrodošlicu zaželeo u ”čuvenom gradu Zagrebu”.

”Radujemo se i veselimo što vas ovde vidimo, prvi puta u istoriji Hrvatske, a nadamo se i ne poslednji. Iz Zagreba, glavnog grada ove zemlje gde su velike duhovne i kulturne vrednosti kroz vekove, na istom prostoru napajale koliko hrvatski, toliko i ovdašnji srpski narod, šaljemo vam svi pozdrave”, rekao je Porfirije i naglasio da svi Vartolomeja, pa i patrijarh Irinej smatraju ”anđelom mira u savremenom svetu”.

Patrijarh Vartolomej u Zgb Vartolomdej je na skupu u pšravoslavnoj gimnaziji održao zapaženi govor rekavši da su Jasenovački novomučenici jednako vredni kao i prvomučenici koje Crkva prinosi Bogu da žive večno. ”Tek kada naučimo poštovati tuđa stradanja, naučili smo nešto iz vlastitih. Treba biti svestan priznavanja svake nedužne žrtve, bez obzira na njezinu vjersku, nacionalnu pripadnost, na spol i rasu.

Tek kada uspemo razumeti tuđa stradanja znak je da smo nešto naučili i od vlastitih”. Skup je otvorio episkop Pakračko-slavonski jovan rečima da onaj ko u jasenovcu ne nauči da poštuje svaku žrtvu, ne poštuje ni Jasenovac. ”U današnjem raspolućenom i zaraćenom svetu svaki je čovek vredan pažnje i u njemju treba prepoznati svog brata”, naglasio je episkop Jovan.

Posebno je bilo zapaženo izlaganje Efraima Zurofa, koga u Hrvatskoj, posebno kada je reč o odlazećoj vlasti, smatraju gotovo neprijateljem. Rekao je da je nakon Drugog svetskog rata iskovana sintagma ”nikad više”, ali da su se zločini ponavljali od Bijafre do Kambodže i Ruande. ”Bez procesuiranja zločinaca nema ni mira, davanje pravde žrtvama služi da pobedi istina”.

Očekuje se da će patrijarh Vartolomej tokom dvodnevnog boravka u Hrvatskoj razgovarati i sa predstavnicima Katoličke crkve, pre svega o kardinalu Alojziju Stepincu.

Moguća poseta pape Franje Srbiji nije se pominjala, a Vartolomej i srpski partijarh Irinej služe liturgiju u Jasenovcu za obeležavanje 75. godišnjice stradanja Srba, Jevreja, Roma u tom zloglasnom ustaškom zatvoru.

PRIPADAJU SVIMA

”Mi verujemo da mučenici ne pripadaju nijedom narodu, već pripadaju svima. Mučenici su ljudi koji nadilaze vreme i prostor. Lako je i jednostavno poštovati samo svoje mučenike i optuživati druge. Treba poštivati mučenike i iz drugih naroda i vera, jer mučenici su Božji ljudi”, rekao je za ”Novosti” mitropolit Porfirije.

VULIN: SRBIJA JE OTVORENA ZA DIJALOG, NE ŽELI DA SE SVAĐA

Srpski ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je danas novinarima u Zagrebu, gde je učestvovao na konferenciji o holokaustu koju je organizovala Srpska pravoslavna crkva, da je došao na taj skup jer je u opisu njegovog posla negovanje antifašističkih vrednosti i da ne bi voleo da se to politizuje.

"Ne bih voleo da se ovaj događaj na bilo koji način politizuje. Ovo nije nikakva poruka nikome. Ovde su se skupili antifašisti koji smatraju da o užasima NDH treba govoriti", rekao je Vulin.

Konferenciju "Novomučenici: Perspektiva II" u prostorijama Srpske pravoslavne gimnazije "Katarina Kantakuzina Branković" u Zagrebu otvorio je vaseljenski patrijarh Vartolomej, a Vulinovo učešće nije bilo najavljeno.

Na pitanje kako to da je došao, a poznat je kao žestoki kritičar službenog Zagreba, Vulin je rekao da je došao da neguje antifašističke vrednosti.

"Ja sam ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Po zakonu, u okviru mog ministarstva nalazi se važna odgovornost, a to je negovanje antifašističkih tradicija srpskog naroda i oslobodilačkih ratova srpskog naroda. Shodno tome, moj zadatak je da budem baš ovde i to ima veze s očuvanjem, tradicijom i potvrdom antifašističkog stava", dodao je Vulin.

Komentarišući procene da bi vladi Srbije odgovaralo da na izborima pobedi HDZ Vulin je rekao da "Vladi Srbije i svim građanima odgovara uspešna, stabilna, mirna, demokratska Hrvatska". "Ko će njome vladati, odlučiće građani Hrvatske na demokratskim izborima i za nas je svako rešenje koje izaberu građani Hrvatske potpuno ispravno, dobro i u nama svaka buduća vlada može očekivati da ima dobroga saradnika, dobrog suseda i nekoga ko se raduje uspesima Hrvatske, kao što bismo voleli da se Hrvatska raduje uspesima Srbije", rekao je Vulin.

Vulin nije odgovorio na pitanje koja je politička opcija u Hrvatskoj bliža vladi Srbije.

"Nema ni blizine ni daljine. Mi se ne bavimo untrašnjim političkim odnosima u Hrvatskoj niti pokušavamo da utičemo na bilo koji način na politiku u Hrvatskoj. Mi samo želimo da Hrvatska bude uspešna, stabilna i da budemo dobri susedi. Nemamo nikakav odnos niti stav prema akterima unutrašnje političke scene u Hrvatskoj", rekao je Vulin.

Vulin je kazao da nema savet za pripadnike srpske nacionalne manjine oko glasanja na izborima 11. septembra. ;

"Ko sam ja da savetujem Srbe kako će glasati? Oni su odrasli ljudi, neka glasaju prema savesti, kao i svi drugi građani Hrvatske", rekao je Vulin.

Na pitanje hoće li se nakon izbora smiriti tenzije između Hrvatske i Srbije i prestati upućivanje protestnih nota, Vulin je rekao da je Srbija otvorena za dijalog i da želi najbolje moguće odnose s Hrvatskom.

"Za dogovor je potrebno dvoje, a za svađu je potreban jedan. Nikad nijedna gruba reč nije potekla od strane Srbije, osim kao odgovor", rekao je Vulin.

On je izrazio zadovoljstvo skupom na kojem je učestvovao.

"Na ovaj način dokazujemo još jednom da je Jasenovac strašno mesto užasa i da se ne smije nikad ponoviti. Čitav svet prepoznaje da o Jasenovcu treba govoriti i pisati i razmišljati, jer samo istina o Jasenovcu može pomoći žrtvama i da se ovaj užas više nikad ne ponovi", rekao je Vulin, dodavši da je patrijarhu Vartolomeju poklonio ikonu Vukašina Jasenovačkog, koji se simbol užasa u tom logoru.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

glina-ulaze-se-u-proizvodnju-u-poduzetnickoj-zoni-zeljezaraGLINA: Ulaže se u proizvodnju u Poduzetničkoj zoni “Željezara”
GLINA - Grad Glina zaključio je s najpovoljnijim ponuditeljem Šumarstvom Vis d.o.o. Glina ugovore o zakupu poslovnog prostora u Poduzetničkoj zoni...
uspomene-djeda-radeUspomene djeda Rade
DVOR NA UNI - Nedaleko Dvora, u Ćorama, prva naseljena kuća s desne strane je ona Rade Savića. Kada dolazite u selo Ćore, djeda Radu obavezno ćete zateći...
u-sumi-na-podrucju-petrinje-pronadjena-ubojita-sredstvaU šumi na području Petrinje pronađena ubojita sredstva
PECKI - U mjestu Pecki, na petrinjskom području, u šumi su pronađena odbačena razna ubojita sredstva. Dolaskom policijskog službenika protueksplozijske...
dusan-vuckovic-iz-trnovca-samovanje-srca-udarnickogDušan Vučković iz Trnovca: Samovanje srca udarničkog
TRNOVAC - Pišući o sudbinama i životu povratnika na Baniji i Kordunu, susretali smo ljude različitih zanimanja i profesija - od poljoprivrednika, kovača,...

Društvo

busije-slave-20-godina-od-nastankaBusije slave 20 godina od nastanka
Busije, za koje kažu da je najveće izbjegličko naselje u Srbiji, u sredu 24. maja 2017. godne...
partizanske-kuce-starePartizanske kuće stare
PETROVA GORA - Veliki novinari i velike kamere, važni dužnosnici i još važniji predsjednici, još jednom...
optimizam-u-devedeset-i-drugojOptimizam u devedeset i drugoj
BENKOVAC - Pored benkovačkog hrama posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju, koji datira još iz davne 1590....

Novosti

linta-pokusaj-izbegavanja-odgovornosti-za-srusene-kuceLinta: Pokušaj izbegavanja odgovornosti za srušene kuće
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao poslednje brisanje traga Srba,...
strbac-zagreb-uz-pomoc-zakona-nastavlja-progon-srbaŠtrbac: Zagreb uz pomoć zakona nastavlja progon Srba
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni je da je tihi...
hho-pokusao-demantovati-brojku-od-67-496-izbrisanih-srbaHHO pokušao demantovati brojku od 67.496 izbrisanih Srba
ZAGREB - Iako se činilo da je nedavni tekst u zagrebačkim "Novostima" o više od 67.000 Srba izbrisanih...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

prividi-2Prividi (2)
Mora i noćnica I ovo su rod vještica. Mora i noćnica razlikuju se u tome: mora se, sasne, djecu malu, a...
banijac-milan-pribicevic-inspiracija-americkoj-umetniciBanijac Milan Pribićević inspiracija američkoj umetnici
BEOGRAD - U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu u toku je izložba "Srbija, rat i plakat...
veljko-ostojic-uspomene-nekeVeljko Ostojić: Uspomene neke
Bio sam u rodnom krajuNašao sam kuću staru,Banijaca nema višePo svijetu se raselišeOj Banijo tebi...
kuca-kulture-u-bjelovaruKuća kulture u Bjelovaru
BJELOVAR - U Bjelovaru je otvorena Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i...

Oluja

srbi-da-plate-uklanjanje-ostataka-domova-spaljenih-u-olujiSrbi da plate uklanjanje ostataka domova spaljenih u "Oluji"
GOSPIĆ - Srbima izbjeglim iz Gospića stigli su računi u iznosu od 700 do 2.700 evra koje bi trebalo da plate Hrvatskoj kako bi tamošnje komunalne službe...
kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...

Politika

lokalni-izbori-sdss-osvojio-najvise-glasova-srbaLokalni izbori: SDSS osvojio najviše glasova Srba
ZAGREB - Rezultati lokalnih izbora pokazali su da je SDSS ostao najjača srpska stranka, ali i da će njen vrh, i pored osvajanja nekih novih pozicija,...
bjelajac-mijenja-rkmana-na-mjestu-dozupana-tepsic-i-arbutina-u-drugom-kruguBjelajac mijenja Rkmana na mjestu dožupana, Tepšić i Arbutina u drugom krugu
DVOR NA UNI - Bogdan Rkman, dosadašnji dožupan Sisačko-moslovačke županije, izgubio je od Dušana Bjelajca iz DSS-a, a SDSS je, prije svega zahvaljujući...
pupovac-srbi-ulaze-u-deset-zupanijaPupovac: Srbi ulaze u deset županija
ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže za RTS da su rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj veoma dobri za...