Patrijarh u Zgb ZAGREB - ”Mučenici jasenovački predstavljaju u istoriji naše pravoslavne crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima i mračnog doba čovečanstva koje je nemoguće zaboraviti”, rekao je u Zagrebu carigradski patrijarh Vartolomej, otvarajući simpozijum o holokaustu.

Niko od hrvatskih političara nije dočekao Vartolomeja čija se poseta ocenjuje istorijskom, a na simpozijumu ”Novomučenici: Perspektiva II” učestvovali su brojni naučnici, teolozi, među kojima i Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental.

”Srbija bi pogrešila ako bi ćutala na obnovu ustaške ikonografije i pokušaje ublažavanja tog razdoblja. Isto tako i Evropska unija mora da govori i da osudi takve postupke”, rekao je Zurof.

Na skupu je bio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koga je hrvatska štampa dočekala rečima ”Vučićev ministar za Hrvatsku”.

Patrijarha Vartolomeja u Zagrebu je dočekao patrijarh Irinej i zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije, koji je dobrodošlicu zaželeo u ”čuvenom gradu Zagrebu”.

”Radujemo se i veselimo što vas ovde vidimo, prvi puta u istoriji Hrvatske, a nadamo se i ne poslednji. Iz Zagreba, glavnog grada ove zemlje gde su velike duhovne i kulturne vrednosti kroz vekove, na istom prostoru napajale koliko hrvatski, toliko i ovdašnji srpski narod, šaljemo vam svi pozdrave”, rekao je Porfirije i naglasio da svi Vartolomeja, pa i patrijarh Irinej smatraju ”anđelom mira u savremenom svetu”.

Patrijarh Vartolomej u Zgb Vartolomdej je na skupu u pšravoslavnoj gimnaziji održao zapaženi govor rekavši da su Jasenovački novomučenici jednako vredni kao i prvomučenici koje Crkva prinosi Bogu da žive večno. ”Tek kada naučimo poštovati tuđa stradanja, naučili smo nešto iz vlastitih. Treba biti svestan priznavanja svake nedužne žrtve, bez obzira na njezinu vjersku, nacionalnu pripadnost, na spol i rasu.

Tek kada uspemo razumeti tuđa stradanja znak je da smo nešto naučili i od vlastitih”. Skup je otvorio episkop Pakračko-slavonski jovan rečima da onaj ko u jasenovcu ne nauči da poštuje svaku žrtvu, ne poštuje ni Jasenovac. ”U današnjem raspolućenom i zaraćenom svetu svaki je čovek vredan pažnje i u njemju treba prepoznati svog brata”, naglasio je episkop Jovan.

Posebno je bilo zapaženo izlaganje Efraima Zurofa, koga u Hrvatskoj, posebno kada je reč o odlazećoj vlasti, smatraju gotovo neprijateljem. Rekao je da je nakon Drugog svetskog rata iskovana sintagma ”nikad više”, ali da su se zločini ponavljali od Bijafre do Kambodže i Ruande. ”Bez procesuiranja zločinaca nema ni mira, davanje pravde žrtvama služi da pobedi istina”.

Očekuje se da će patrijarh Vartolomej tokom dvodnevnog boravka u Hrvatskoj razgovarati i sa predstavnicima Katoličke crkve, pre svega o kardinalu Alojziju Stepincu.

Moguća poseta pape Franje Srbiji nije se pominjala, a Vartolomej i srpski partijarh Irinej služe liturgiju u Jasenovcu za obeležavanje 75. godišnjice stradanja Srba, Jevreja, Roma u tom zloglasnom ustaškom zatvoru.

PRIPADAJU SVIMA

”Mi verujemo da mučenici ne pripadaju nijedom narodu, već pripadaju svima. Mučenici su ljudi koji nadilaze vreme i prostor. Lako je i jednostavno poštovati samo svoje mučenike i optuživati druge. Treba poštivati mučenike i iz drugih naroda i vera, jer mučenici su Božji ljudi”, rekao je za ”Novosti” mitropolit Porfirije.

VULIN: SRBIJA JE OTVORENA ZA DIJALOG, NE ŽELI DA SE SVAĐA

Srpski ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je danas novinarima u Zagrebu, gde je učestvovao na konferenciji o holokaustu koju je organizovala Srpska pravoslavna crkva, da je došao na taj skup jer je u opisu njegovog posla negovanje antifašističkih vrednosti i da ne bi voleo da se to politizuje.

"Ne bih voleo da se ovaj događaj na bilo koji način politizuje. Ovo nije nikakva poruka nikome. Ovde su se skupili antifašisti koji smatraju da o užasima NDH treba govoriti", rekao je Vulin.

Konferenciju "Novomučenici: Perspektiva II" u prostorijama Srpske pravoslavne gimnazije "Katarina Kantakuzina Branković" u Zagrebu otvorio je vaseljenski patrijarh Vartolomej, a Vulinovo učešće nije bilo najavljeno.

Na pitanje kako to da je došao, a poznat je kao žestoki kritičar službenog Zagreba, Vulin je rekao da je došao da neguje antifašističke vrednosti.

"Ja sam ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Po zakonu, u okviru mog ministarstva nalazi se važna odgovornost, a to je negovanje antifašističkih tradicija srpskog naroda i oslobodilačkih ratova srpskog naroda. Shodno tome, moj zadatak je da budem baš ovde i to ima veze s očuvanjem, tradicijom i potvrdom antifašističkog stava", dodao je Vulin.

Komentarišući procene da bi vladi Srbije odgovaralo da na izborima pobedi HDZ Vulin je rekao da "Vladi Srbije i svim građanima odgovara uspešna, stabilna, mirna, demokratska Hrvatska". "Ko će njome vladati, odlučiće građani Hrvatske na demokratskim izborima i za nas je svako rešenje koje izaberu građani Hrvatske potpuno ispravno, dobro i u nama svaka buduća vlada može očekivati da ima dobroga saradnika, dobrog suseda i nekoga ko se raduje uspesima Hrvatske, kao što bismo voleli da se Hrvatska raduje uspesima Srbije", rekao je Vulin.

Vulin nije odgovorio na pitanje koja je politička opcija u Hrvatskoj bliža vladi Srbije.

"Nema ni blizine ni daljine. Mi se ne bavimo untrašnjim političkim odnosima u Hrvatskoj niti pokušavamo da utičemo na bilo koji način na politiku u Hrvatskoj. Mi samo želimo da Hrvatska bude uspešna, stabilna i da budemo dobri susedi. Nemamo nikakav odnos niti stav prema akterima unutrašnje političke scene u Hrvatskoj", rekao je Vulin.

Vulin je kazao da nema savet za pripadnike srpske nacionalne manjine oko glasanja na izborima 11. septembra. ;

"Ko sam ja da savetujem Srbe kako će glasati? Oni su odrasli ljudi, neka glasaju prema savesti, kao i svi drugi građani Hrvatske", rekao je Vulin.

Na pitanje hoće li se nakon izbora smiriti tenzije između Hrvatske i Srbije i prestati upućivanje protestnih nota, Vulin je rekao da je Srbija otvorena za dijalog i da želi najbolje moguće odnose s Hrvatskom.

"Za dogovor je potrebno dvoje, a za svađu je potreban jedan. Nikad nijedna gruba reč nije potekla od strane Srbije, osim kao odgovor", rekao je Vulin.

On je izrazio zadovoljstvo skupom na kojem je učestvovao.

"Na ovaj način dokazujemo još jednom da je Jasenovac strašno mesto užasa i da se ne smije nikad ponoviti. Čitav svet prepoznaje da o Jasenovcu treba govoriti i pisati i razmišljati, jer samo istina o Jasenovcu može pomoći žrtvama i da se ovaj užas više nikad ne ponovi", rekao je Vulin, dodavši da je patrijarhu Vartolomeju poklonio ikonu Vukašina Jasenovačkog, koji se simbol užasa u tom logoru.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

na-obalama-une-i-kupe-nadjene-troblonske-mineNa obalama Une i Kupe nađene troblonske mine
HRVATSKA DUBICA - U nedjelju, 25. juna , na obalama rijeka Une i Kupe pronađene su mine. U Hrvatskoj Dubici na lijevoj obali Une pronađena je trenutna...
u-matijevicima-asfatirane-dve-uliceU Matijevićima asfaltirane dve ulice
DVOR NA UNI - Žitelje naselja Matijevići obradovao je završetak radova na dva, za njih važna, infrastrukturna projekta.Ministarstvo regionalnog razvoja i...
privremena-obustava-prometa-na-granicnom-prelazu-dvor-novi-gradPrivremena obustava prometa na graničnom prelazu Dvor - Novi Grad
DVOR NA UNI - U utorak, 27. juna od 9 do 13 sati, zbog ispitivanja stupnja nosivosti mosta na rijeci Uni privremeno će biti obustavljen promet preko...
u-sumi-brezovica-obiljezen-dan-antifasisticke-borbe-u-hrvatskojU šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj
SISAK - U šumi Brezovica pokraj Siska, kod spomenika Prvom partizanskom odredu, obilježen je 22. lipnja, Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj, u spomen na...

Društvo

kocevici-kod-bukovice-porodicnom-slogom-protiv-nedacaKočević kod Bukovice: Porodičnom slogom protiv nedaća
U selu Kočević, u krševitom dijelu Bukovice na granici s Likom, živi četveročlana...
volonterski-kamp-u-vrginmostu-okuplja-veliki-broj-mladih-iz-citavog-svijetaVolonterski kamp u Vrginmostu okuplja veliki broj mladih iz čitavog svijeta
VRGINMOST - Međunarodni volonterski kamp "Suncokret" Centra za razvoj zajednice u Vrginmostu zasigurno...
mirovine-na-cekanjuMirovine na čekanju
ZAGREB - Preporuka Međunarodne organizacije rada (MOR) prema kojoj Hrvatska nije dužna isplatiti...

Novosti

nista-od-spomen-ploce-ustaskom-koljacuNišta od spomen-ploče ustaškom koljaču
ZAGREB - Najavljeno postavljanje ploče ustaškom koljaču Juri Francetiću, koje je trebalo da bude u...
hrvati-duguju-srbima-35-milijardi-dolaraHrvati duguju Srbima 35 milijardi dolara
BEOGRAD - Srbi iz Hrvatske, 22 godine od okončanja rata, i dalje vode u Zagrebu i drugim gradovima...
dss-trazi-od-plenkovica-skidanje-ploce-u-jasenovcu-pupovac-ploca-ce-biti-uklonjenaDSS traži od Plenkovića skidanje ploče u Jasenovcu, Pupovac: Ploča će biti uklonjena
ZAGREB - Predsednik najuticajnije opozicione SDP Davor Bernardić izjavio je da je teško išta očekivati...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

vidovdanska-promocija-pesnicke-knjige-nenada-grujicica-u-novom-saduVidovdanska promocija pesničke knjige Nenada Grujičića u Novom Sadu
O KONDIRU KOSOVKE DEVOJKE, O GOLUBU I ZMIJI... NOVI SAD - Na Vidovdan, u kulturnom klubu ’’Zrno...
ako-izgubimo-ijekavicu-drugi-ce-nam-oduzeti-knjizevnostAko izgubimo ijekavicu, drugi će nam oduzeti književnost
BEOGRAD - Odbor za standardizaciju srpskog jezika održao je juče sednicu na kojoj su izneti...
veljko-ostojic-kucni-pragVeljko Ostojić: Kućni prag
Ispod naših starih vrelanalaze se banijska selaŽirovac mi srcu dragtu je moj kućni pragNe može ni jedna...
price-kapetana-svrdla-postarPriče Kapetana Svrdla: Poštar
Svako malo veće selo na Kordunu koje je držalo dosebe imalo je dućan, pa tako i moje,lijepa četvrtasta...

Oluja

price-iz-izbjeglistva-kad-vidis-petoricuPriče iz izbjeglištva: Kad vidiš petoricu...
Gledam tu neku veče film. Građanski rat u Americi. „Južnjaci“ se povlače. Na čelu prašnjave kolone jaši general Lee. Posmatram ih, nekako me podsjećaju na...
price-iz-izbjeglistva-nadzornikPriče iz izbjeglištva: Nadzornik
Već se i ja slabije sjećam. Čini mi se da smo pasoše...ovaj putovnice, mislim i lične karte, da ne kažem osobne išli dizati u neko selo. To je bilo negdje...
price-iz-izbjeglistva-popis-imovinePriče iz izbjeglištva: Popis imovine
Čitam ovih dana, spominju opet popis imovine. Sjetih se prvog popisa imovine s početka one prve izbjegličke jeseni. Tiskamo se u redovima, stavljamo na...

Politika

gradonacelnik-dalibor-biscan-27-o-prvim-potezima-i-planovima-u-hrvatskoj-kostajniciGradonačelnik Dalibor Bišćan (27) o prvim potezima i planovima u Hrvatskoj Kostajnici
HRVATSKA KOSTAJNICA - 27-godišnji Dalibor Bišćan (HDZ), novi je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. Uvjerljivo je u prvom krugu izbora pobijedio...
orkanova-lista-novi-pritisci-na-predstavnike-srbaOrkanova lista: Novi pritisci na predstavnike Srba
SISAK - Desničarska struja u Sisačko-moslavačkoj županiji ponovno nije zadovoljna izborom dožupana iz srpskih redova. Pored bivšeg dožupana Bogdana...
nakon-drugog-kruga-lokalnih-izbora-optimizam-zavladao-u-kninuNakon drugog kruga lokalnih izbora optimizam zavladao u Kninu
KNIN - U drugom krugu lokalnih izbora nezavisni kandidat Marko Jelić ubjedljivo je porazio kandidatkinju HDZ-a za...