mitropolit porfirije ZAGREB - Prvi čovek pravoslavlja carigradski patrijarh Vartolomej Prvi dolazi u posetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi to jest Zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji i Pakračko-slavonskoj eparhiji. Patrijarh Varotolomej sudelovaće na naučnom skupu o jasenovačkim žrtvama u Zagrebu, a sutra će služiti liturgiju u Jasenovcu te posvetiti episkopski dvor u Pakracu. Premijer Tihomir Orešković sastaće se s patrijarhom Vartolomejom u 15 časova u Banskim dvorima. Uz predsednika Vlade biće i ministar pravosuđa Ante Šprlje. U HRT-ovom Studiju 4 juče je gostovao mitropolit Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Poseta patrijarha Vartolomeja planiran je puno ranije i nema veze s održavanjem parlamentarnih izbora u RH, napomenuo je. Njegove su poruke uvek evanđeoske – poruke ljubavi i mira te da uvek budemo svesni da ne postojimo bez drugih i kako sami sebi nismo dovoljni. I ova poseta biće pokušaj da se grade mostovi svih sa svima, rekao je mitropolit Porfirije.

Ovo je prva poseta nekog vaseljenskog patrijarha Hrvatskoj i to mu daje na važnosti. Moram potvrditi da ekumenski dijalog raste i razvija se, naglasio je.

U Jasenovcu će se služiti sveta liturgija u povodu 75 godina od osnivanja logora. U liturgiji ćemo se moliti Bogu, a to pokazuje smisao i naš odnos prema Jasenovcu. Verujemo da mučenici nadilaze vreme i prostor i da ne pripadaju konkretnom narodu nego nama svima koji živimo po Božjim zapovestima, rekao je mitropilit Porfirije. Njihov je poziv da priznamo i volimo mučenike iz drugih naroda, dodao je.Moram naglasiti da nije dobro da se ljudi lišavaju prava glasanja na izborima. Naravno, nikada ne mogu reći ko za koga treba glasati jer smatram da to ne pripada nama velikodostojnicima – episkopima pa i biskupima bilo koje crkve. Siguran sam da demokratija podrazumeva da smo odgovorni za prostor i vreme u kojem živimo. Ono što je važno za narod kome ja pripadam je da se ne ustručavamo jer ne postoje objektivni razlozi od odustajanja da prijavimo svoj identitet pa i na izborima, kazao je mitropolit Porfirije.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc