busije nesreca autobus BUSIJE - Petoro mališana lakše je povređeno u četvrtak ujutro u Busijama kod Beograda, kada je školski autobus koji ih je prevozio u školu u Batajnicu sleteo s puta, udario u kuću i završio u dvorištu.

Dečak od 12 godina je doživeo potres mozga, godinu dana mlađa devojčica povredu vilice, dok su ostala deca sa lakšim povredama puštena kućama. Meštani Busija tvrde da su na tom mestu česte nezgode.

- Postoji znak STOP, ali to slabo ko gleda, ljudi su zamišljeni. Malo-malo pa neko ima udes - ispričao je jedan od komšija.

Za stanovnike Busija, najveće naseobine Krajišnika u Srbiji, to je još jedan dokaz da bi ovo naselje napokon trebalo da dobije školu.

IME "SAVA MRKALJ"

Mada još nema ni temelja nove crkve, većina Krajišnika iz Busija se uveliko bavi imenom buduće škole. Dančuo tvrdi da većina smatra da treba da nosi ime Save Mrkalja. Reč je o srpskom filologu, prethodniku Vuka Stefanovića Karadžića, koji je ponikao sa prostora iz kojih su došli i sadašnji stanovnici Busija, sela Sjeničak sa Korduna.
- Ravno deset godina traju naši napori, kuknjava i molitva da se u Busijama izgradi škola. Ni sam ne znam kome smo se sve obraćali i šta su nam sve obećavali, posebno kada su izbori, ali nikada se ništa nije uradilo. Valja će ovaj nesrećan slučaj da nešto pomeri sa mrtve tačke jer deca i dalje idu u škole po Batajnici i Ugrinovcima - priča Svetozar Dančuo, jedan od meštana ovog naselja.

Krajišnici iz Busija su početkom septembra uputili peticiju ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i gradonačelniku Beograda Siniši Malom, a ideju o izgradnji škole već su podržala brojna zavičajna udruženja, krajiški književnici i novinari.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!
reklamirajte se cbc