ovca pocetak izgradnje stanova za izbjeglice
OVČA
- U beogradskom naselju Ovča 9. septembra postavljen je kamen temeljac za izgradnju 235 stanova namijenjenih izbjeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje imaju prebivalište na teritoriju Beograda.

Kamen temeljac položili su Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zamenik gradonačenilka Beograda Andreja Mladenović, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat, ambasador OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard, zamenik direktora Generalnog direktorata za zajmove i društveni razvoj Razvojne banke Saveta Evrope Stefan Selen, Frančeska Boneli, predstavnica Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija i komesar za izbeglice Vladimir Cucić.

Ministar Dačić koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije istakao je da je važno da se posle toliko godina reši pitanje stambenog zbrinjavanja izbeglica što bi dovelo i do zatvaranja kolektivnih centara.

"Ono što je najvažnije jeste to što bi na taj način njihova puna intergracija u društvo bila završena. Vrednost projekta je 9,8 miliona evra i deo je regionalnog stambenog projekta koji treba da reši pitanje stambenog zbrinjavanja nešto više od 16.000 porodica, odnosno oko 47.000 izbeglica u Srbiji – naveo je Dačić.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport istakao je da je Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, i podsetio je da će Evropska unija čvrsto stajati iza ovog projekta, do njegovog okončanja.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je istakao da je Grad Beograd za projekat u Ovči izdvojio 2,3 miliona evra, kao i dodatna sredstva za pripremne radove, koji treba da bude završeni za 14 meseci, dok se paralelno sa ovim izvode radovi na još 273 stambene jedinice u naselju Kamendin.

"Grad Beograd u poslednje dve godine izbeglim licima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, takođe dodeljuje na korišćenje i seoska domaćinstva, montažne objekte ili im pomaže u donacijama u građevisnkom materijalu, a sve u cilju konačnog rešenja za naše sugrađane koji više od dve decenije žive u našem gradu u veoma lošim uslovima – naveo je Mladenović i zahvalio donatorima i Vladi Srbije na odličnoj saradnji u realizaciji ovog projekta.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc