Krstovdan Blatusa 5
BLATUŠA - ''Spasi Gospode narod Svoj i blagoslovi nasleđe Svoje, daruj pobjedu svim Pravoslavnim Hrišćanima nad njihovim protivnicima, i sačuvaj Krstom Tvojim narod Tvoj.''

U utorak 27. septembra tekuće godine, na praznik Vozdviženja Časnog Krsta - Krstovdan, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija u hramu posvećenom prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Blatuši.

Evharistijskim sabranjem na današnji dan, načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, uz sasluženje arhimandrita Nauma, protojereja Mile Ristića, protojereja Slobodana Drakulića i protonamjesnika Predraga Sušića.


Po okončanju sabranja, Episkop Gerasim je poučio vjerne o značaju današnjeg praznika i dana u koji proslavljamo Časni i Životvorni Krst Gospodnji, kojim je Hristos pobjedio đavola, s njega sišao u pakao i oslobodivši duše koje su se u njemu mučile, uveo ih u Carstvo Nebesko. Gospod ga je na nebu pokazao i Svetom caru Konstantinu, koji je išao na Rim da bi stupio u borbu s mučiteljem, koji je osvojio vlast. Napravivši barjak u obliku krsta, car Konstantin je tom prilikom izvojevao potpunu pobjedu protiv Maksencija, ozloglašenog tiranina zapadnog rimskog carstva, koji je u to vrijeme nemilosrdno progonio hrišćane. Mnoga iscjelenja i druga čuda su se činila i čine se, kako od samog Krsta Hristovog, tako i od njegovog izobraženja. Njime Gospod čuva Svoje ljude od svih neprijatelja, vidljivih i nevidljivih.

g. Saša Lončina
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc