milan tepic mural BEOGRAD - Njegovo ime nose ulice u mnogim gradovima Srbije i Republike Srpske, kasarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast nalazi se i u jednoj od zgrada Generalštaba Vojske Srbije u Topčideru. Reč je o majoru Milanu Tepiću, poslednjem narodnom heroju SFRJ i jedinom kome je taj orden dodeljen tokom rata u kojem je nestala ta zemlja. Od njegove herojske pogibije prošlo je 25 godina.

Tepić je 29. septembra 1991. godine, nešto pre 11 časova, digao u vazduh veliko skladište municije JNA u Bedeniku kod Bjelovara, žrtvujući svoj život. Prethodno je u borbi poginuo vojnik na odsluženju vojnog roka Stojadin Mirković, dok su starijeg vodnika Ranka Stevanovića pripadnici hrvatske paravojske streljali po zauzimanju skladišta.

Nekoliko zarobljenih vojnika JNA je kasnije oslobođeno. Prema podacima Vojske Srbije, na hrvatskoj strani je u eksploziji bilo 11 poginulih, mada se spekuliše da su njihovi gubici bili i veći.

Četvrt veka kasnije, šta osim navedenih podataka znamo o Milanu Tepiću i okolnostima pod kojima je žrtvovao svoj život za odbranu svoje zemlje i armije kojoj je pripadao? „Politika“ je o ovim temama razgovarala sa Aleksandrom Tepićem, Milanovim sinom.

Ovaj tridesettrogodišnji informatičar, uprkos svemu kroz šta je prošla njegova porodica, smireno govori o životu i sudbini svog oca. Kaže da ne bi želeo da ovo bude priča o njemu i njegovoj porodici, ističući da dele sudbinu onih koji su u ratovima izgubili nekog bližnjeg. Aleksandar Tepić napominje i da se u sećanjima na poslednje dane i pogibiju njegovog oca, ne smeju zaboraviti njegovi saborci, kako stradali Mirković i Stevanović, tako i oni koji su preživeli.

– Moj otac rođen je 26. januara 1957. godine u Kozarskoj Dubici, tada se zvala Bosanska Dubica. Imao je dve sestre. U ovom mestu je završio osnovnu školu, a od trećeg razreda gimnazije bio je vojni stipendista. Upisao je Vojnu akademiju, prvo saobraćajni smer, a kasnije su ga zbog dobrih rezultata prebacili na smer tehničke službe – smer motori i motorna vozila. Praktično, osim što je bio oficir stekao je i znanja mašinskog inženjera – kaže Aleksandar Tepić.

U aktivnu vojnu službu Milan Tepić stupio je 1980. Prvo mesto službovanja bilo mu je Slavonska Požega, gde su njegova supruga Dragica i on dobili ćerku Tanju i sina Aleksandra. Sredinom osamdesetih godina prekomandovan je u Varaždin, a 1990. godine, kada se već rat osećao u vazduhu, u Bjelovar.

U ovom gradu bila je smeštena motorizovana brigada JNA, kasarna je bila u samom Bjelovaru, a skladište municije izvan grada. Tokom 1991. nižu se oružani incidenti u Hrvatskoj, porodice pripadnika JNA srpske nacionalnosti su pod posebnim pritiskom. Milan odlučuje da decu i suprugu skloni kod svojih, u Kozarsku Dubicu. Dok se moglo, obilazio ih je, čak je dolazio i na školske roditeljske sastanke. U leto 1991. situacija je eskalirala, pa se sa suprugom mogao telefonom čuti samo u retkim prilikama. Slobodnog kretanja za pripadnike JNA više nije bilo, kasarne u Hrvatskoj su blokirane i opkoljene.

– Bio sam u prilici da razgovaram sa onima koji su sa mojim ocem bili u skladištu, sa nekima tek nedavno. Jedan od njih je prvi put o tome pričao autoru knjige o mom ocu, ali je insistirao da govori u mom prisustvu – kaže Tepić.

Objašnjava da su se oficiri iz kasarne u Bjelovaru mesečno smenjivali na dužnosti u skladištu u Bedeniku, a u septembru je tu dužnost preuzeo njegov otac. U uobičajenoj situaciji, u skladištu bi bili trojica starešina i oko pedeset do šezdeset vojnika. Imali su na raspolaganju četiri oklopna transportera.

U septembru 1991. Jugoslavija se u krvi raspada po nacionalnim šavovima, pa tako i njena vojska. Vojnici iz brigade u Bjelovaru dezertiraju, a u skladištu Bedenik ostaje ih svega desetak, sa sve trojicom starešina. Milan Tepić naređuje da se prilazi skladištu ponovo miniraju, sumnjajući da njegov prethodnik na toj dužnosti, Hrvat, to nije uradio kako je traženo.

Vojnicima predočava plan da, u slučaju pada skladišta municije, digne u vazduh i objekat i sebe, o čemu će ih na vreme obavestiti kako bi se na vreme sklonili na bezbedno i tako preživeli detonaciju. Od tada Tepić ne izlazi iz jednog objekta, gde mu je pri ruci detonator, ne dozvoljavajući mogućnost da ga bilo šta iznenadi i spreči u nameri.

– Kod njega je odlazio samo jedan vojnik, poreklom iz Banjaluke, koji je kasnije ispričao da su se u toj prostoriji nalazili samo vojnički krevet i klupa na kojoj je otac držao sestrinu i moju sliku – kaže Aleksandar Tepić.

Hrvatske snage kreću u napad u zoru 29. septembra 1991. godine. Grupa vojnika opkoljenih u skladištu pruža ogorčen otpor, a prilaze skladištu „pokrivaju“ paljbom sa oklopnih transportera. Ubrzo protivoklopna raketa pogađa jedan transporter, posada uspeva da se izvuče iz olupine. Nešto kasnije, druga raketa pogađa susedni transporter u kojem gine Stojadin Mirković.

Pripadnici Zbora narodne garde nadiru, vojnici JNA se pod borbom povlače u poslednji zaklon o kojem su ranije razgovarali. Kada je postalo jasno da se skladište više ne može odbraniti, kao i da su njegovi vojnici u bezbednom prostoru, Tepić aktivira detonator. Nad okolinom Bjelovara odjeknula je strašna eksplozija. Hrvatski mediji su izvestili da se pečurka nad Bedenikom, oblak dima, mogla videti iz Mađarske.

– Mislim da se moj otac odlučio za taj čin jer mu je porodica bila na sigurnom, kod njegovih, i zato što je verovao u državu i vojsku, da će nas zbrinuti. Tako je i bilo, stambeno smo obezbeđeni, a i ja sam završio Vojnu akademiju. Nikada nismo tražili nikakve privilegije u odnosu na porodice drugih stradalih – kaže Aleksandar Tepić.

Na groblju u rodnom mestu majora Tepića nalazi se nadgrobni spomenik sa njegovom slikom i podacima. Ali, grob je prazan – njegovi posmrtni ostaci zvanično nisu pronađeni, a nezvanično – sahranjeni su u neobeleženom grobu na jednom zagrebačkom groblju. Porodica je dala uzorke DNK, tako da je na Komisiji za nestala lica da pokuša da pronađe posmrtne ostatke poslednjeg narodnog heroja.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!

Banija

sluzeno-blagodarenje-za-narod-slabinjskiSluženo Blagodarenje za narod slabinjski
SLABINJA - U crkvi Sv.Petka u Slabinji, Blagodarenje za narod Slabinjski služio je Gosp. Dalibor Tanasić Protojerej Kostajničko-Dubičke parohije....
traktor-sesticima-iz-komogovineTraktor Šestićima iz Komogovine
KOMOGOVINA - Početkom septembra humanitarna organizacija Srbi za Srbe isporučila je polovni traktor Torpedo Adriatik 4506A u vrednosti od 3.500 € za...
banijci-ni-u-australiji-ne-zaboravljaju-rodni-krajBanijci ni u Australiji ne zaboravljaju rodni kraj
SIDNEJ - Banijci Sidneja i njihovi prijatelji okupili su se prošlog vikenda u sali Crkve Svetog Nikole u Blektaunu na tradicionalnom humanitarnom...
apel-za-pomoc-porodici-radomirovicApel za pomoć porodici Radomirović
Predstavnici Humanitarne organizacije Srbi za Srbe su posetili porodicu Radomirović iz Ravnog Topolovca. Otac Mile i majka Dragana žive sa četvoro dece:...

Društvo

na-izvoru-rijeke-kosovciceNa izvoru rijeke Kosovčice
Biskupija je jedna od četiriju dalmatinskih općina s većinskim srpskim stanovništvom: do posljednjeg...
odlazak-u-osamdesetojOdlazak u osamdesetoj
PERUŠIĆ - Ako se zateknete u srcu Like, Perušić ćete lako pronaći, Kosinj nešto teže, selo Zabarje vrlo...
obnova-kaznenog-postupkaObnova kaznenog postupka
Nedavno sam slučajno saznao da protiv mene postoji međunarodna tjeralica, koju je izdao Interpol Zagreb,...

Novosti

septembarski-talas-sudjenja-srbima-u-hrvatskoj-za-ratne-zlocineSeptembarski talas suđenja Srbima u Hrvatskoj za ratne zločine
BEOGRAD - Poslije godišnjih odmora u Hrvatskoj je krenuo novi talas suđenja Srbima i pripadnicima bivše...
veritas-bez-pravde-za-zrtve-na-koranskom-mostu-u-karlovcuVeritas: Bez pravde za žrtve na Koranskom mostu u Karlovcu
BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Zbora narodne garde Republike Hrvatske 21....
hrvatska-zabranjuje-za-dom-spremniHrvatska zabranjuje "Za dom spremni"?
ZAGREB - Hrvatska bi mogla uskoro da zabrani korišćenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni", kao i...

Kultura

udruzenje-krajiskih-srba-u-cikagu-obelezilo-jubilej-foto-videoUdruženјe krajiških Srba u Čikagu obeležilo jubilej (Foto / Video)
ČIKAGO - Krajišnici poreklom sa Korduna, Banije, Slavonije, Dalmacije, Like, Bosanske Krajine i drugih...
odrzan-84-vukov-saborOdržan 84. Vukov sabor
LOZNICA - U Tršiću je u nedjelju održana završna svečanost 84. Vukovog sabora, a tom prilikom...
svecano-zatvoreno-46-brankovo-kolo-bez-kontinuiteta-nema-ni-identitetaSvečano zatvoreno 46. Brankovo kolo: Bez kontinuiteta nema ni identiteta
SREMSKI KARLOVCI - U najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, svečano je zatvoreno 46....
zdravko-jokic-srbineZdravko Jokić: Srbine
Srbine junače vekovni Mirotvorski i vojevni Srbine brdski i ravničarski Svetosavski i Njegoševski...

Oluja

franjo-hvala-ti-sto-si-nas-proterao-tekst-zrtve-oluje-koji-tera-na-razmisljanje"Franjo, hvala ti što si nas proterao": Tekst žrtve "Oluje" koji tera na razmišljanje
„Da smo ostali dolje, neko bi možda uspio kao i ovdje, ali većina nas bi se oslanjala na roditeljske veze za zaposlenje, ostali na roditeljskim...
svjedocenja-prezivjelih-iz-grubora-gosica-i-varivodaSvjedočenja preživjelih iz Grubora, Gošića i Varivoda
Zločin u Gruborima dogodio se 25. avgusta 1995. i o njemu su poznati brojni fakti. Pokojni Božo Knežević snimio je sjajan dokumentarac “Oluja...
bogdan-rkman-pravo-na-tugovanjeBogdan Rkman: Pravo na tugovanje
Kako ocjenjujete ovogodišnje obilježavanje godišnjice Oluje?Da je bilo mirnije, jeste. Da je incidenata bilo, jeste. Ove godine u Kninu ritualno nije...

Politika

dss-napad-na-bjelajca-pokazuje-u-kakvim-uslovima-zivi-vecina-pripadnika-srpske-zajedniceDSS: Napad na Bjelajca pokazuje u kakvim uslovima živi većina pripadnika srpske zajednice
ZAGREB - Demokratski savez Srba  danas je najoštrije osudio napad na svog stranačkog kolegu - zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije iz reda...
sdss-osudio-pokusaj-fizickog-napada-vijecnika-hsp-a-na-zamjenika-zupana-bjelajcaSDSS osudio pokušaj fizičkog napada vijećnika HSP-a na zamjenika župana Bjelajca
SISAK - Predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman, vijećnica županijske Skupštine Sisačko-moslavačke županije Mirjana Oluić-Voloder i vijećnik Branko...
pupovac-se-nada-hitnom-sastanku-sa-srpskim-drzavnim-vrhomPupovac se nada hitnom sastanku sa srpskim državnim vrhom
ZAGREB - Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac izjavio je da se nada hitnom razgovoru sa srpskim državnim vrhom, na kojem bi se razmatrali...