djuro rodic
CREVARSKA STRANA - Poduži je popis razloga zbog kojih je Đuro Rodić iz Crevarske Strane na Baniji mnogo puta gorko požalio što se 2000. godine vratio iz izbjeglištva na svoju djedovinu. Kuća mu nije obnovljena, a da ni sam ne zna zašto. Nigdje ne radi i bez ikakvih je prihoda, prije pet godina od zrna krivolovca ubijena mu je majka, a od tada, gotovo svake večeri oko kuće nebo paraju meci ispaljeni iz snajpera lovaca i krivolovaca pa Đuro, nerijetko, za sutona stiže kući pužući po uskom putu, sretan kada se dočepa zaklona.

“Pedesetak metara od kuće, na njivi, 2007. majku je pogodio metak krivolovca koji je pucao s puta kraj kuće. Ubojica je pronađen i osuđen, trebao mi je platiti 100.000 kuna, a do sada mi je platio samo 4.000 eura. Ostalo, prema svemu sudeći, neću nikada dobiti jer je riječ o slovenskom državljaninu koji je odmah nakon presude pobjegao u Sloveniju. Ne znam da li je i odslužio kaznu. I nakon ubojstva, pakao se nastavlja. Jedna čeka udaljena je od mog kućnog praga manje od 200 metara i lovci me praktično imaju na nišanu. Sve se odvija navečer, a nerijetko mi meci fijuču iznad glave, pa večernje poslove obavljam skrivajući se i u vječitom strahu. Mislim da je riječ o krivolovcima koji noću, bez ikakvog nadzora i kontrole, ubijaju divljač. Nedavno, kada sam se vraćao kući, osvijetlilo me je nekakvo snažno zeleno svjetlo, za trenutak sam pomislio da se spušta svemirski brod. Pužući kroz blato dočepao sam se kuće, slučaj sam sutradan prijavio policiji, izašli su na uviđaj, no bez rezultata.Nekoliko dana kasnije ubijena su mi dva psa. Vjerujem da su ih krivolovci namjerno ubili kako ih njihov lavež ne bi odavao. Živim u vječitom strahu i bojim se da ću završiti kao majka”, pribojava se Đuro.

U zaseoku Rodići živi tridesetak mještana povratnika, svi dijele iste strahove kao i Đuro, i kažu kako ima još dosta kuća u koje bi se ljudi vratili, ali kada dožive ili samo čuju priče o noćnim pucnjevima, ni ne pomišljaju na povratak. Crevarska strana, pitomo i zabačeno banijsko selo na obroncima Petrove gore, pust je i šumovit kraj, bogat svim vrstama divljači, ponajviše divljim svinjama, i pravi Eldorado za noćne lovokradice kojima, barem do sada, nitko ne može stati na kraj.

Općinski načelnik Gvozda, Branko Jovičić, vrlo dobro zna za problem, žalio se na sve strane, no nikakve vajde. Često prepričava događaj kada je jedan mještanin u pola bijela dana došao na groblje zapaliti svijeću na majčinu grobu, a s obližnje čeke netko je povikao: “Lov je u tijeku, bježi jer buš popil metak!”

Marijan Brnad, načelnik policijske postaje Gvozd, kaže kako policija po dojavi odmah izađe na teren, no rijetko uspiju uhvatiti i identificirati krivolovce, koji izvrsno poznaju kraj i vješto izmiču. Samo u nekoliko slučajeva uspjeli su prijaviti lovokradice i oduzeti im oružje, no krivolov se nastavlja.

Zlatko Kireta, predsjednik Lovačkog društva “Jelen” iz Topuskog, koje gospodari lovištem u Crevarskoj strani, objašnjava: “Da li tamo ima krivolova, to ne znam. Ali znam da krivolova ima svugdje. Čeke za divljač moraju biti udaljene od prvih kuća 300 metara. Pogledat ću što je sa čekom u zaseoku Rodići. Ako je udaljena manje od 300 metara, nije ju postavilo lovačko društvo već neki privatnik na svojoj zemlji, što nije smio. Inače, sezona lova je na divlje svinje i znam da se tamo često organizirano lovi. O krivolovu ne znam ništa”, kategoričan je Kireta.

Svi mjerodavni, očito, odgovornost prebacuju na krivolovce kojima se, po njihovim tvrdnjama, ne može stati na kraj, pa zvižduci zrna iz snajpera i dalje paraju noćno nebo iznad kuće Đure Rodića, koji gotovo svake večeri nosi glavu u torbi, i ne izlazeći tada u dvorište. A da li će zalutali metak biti iz cijevi lovca ili krivolovca, nesretnom junaku naše priče je sasvim svejedno.
Objavljeno u biltenu broj 8. - "Slike povratka: Banija i Kordun" koji izdaje Srpsko narodno vijeće
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc