djuro slavuj ranko perenic
Đuri Slavuju i Ranku Pereniću gubi se svaki trag 21. avgusta 1998. godine kada su na novinarski zadatk krenuli put manastira Zočište u Metohiji. Njihovim porodicama vreme ne donosi utehu i olakšanje. Naprotiv.

I posle 18 godina sve se svodi samo na pretpostavke o tome da je novinarska ekipa Radio Prištine tog avgustovskog dana promašila put ka manastiru Sveti Vrači, gde je trebalo da naprave prilog o monasima koje je otela, a kasnije pustila Oslobodilačka vojska Kosova. Na putu u orahovačkom vinogorju, između Velike Hoče i Zočišta, umesto ka manastiru, krenuli su u vinograde. To je bilo kobno po njih.

nestali su
Ni njima, ni plavoj "zastavi 128" kojom su krenuli na put, nema traga. Nikakvog. Samo dve reči - Nestali su.

djuro slavuj 1

Đuro Slavuj
 je rođen na Baniji u selu Gvozdansko, opština Dvor na Uni. Studirao je u Zagrebu, a za vrijeme rata radio je kao novinar i urednik na srpskom radiju Dvor na Uni. Nakon "Oluje" izbjegao je u Prištinu gdje se zapošljava u radio Prištini.
Slučaj nestanka Perenića i Slavuja kao da ima posebnu dimenziju, jer čak i ukazivanje strukovnog Udruženja novinara Srbije i njegovog ogranka na Kosovu i Metohiji, činom simboličnog postavljanja table na kojoj piše da su nestali i da ih prijatelji, kolege i pre svega porodice traže i dalje, nekome mnogo smeta. Ovog leta tabla je postavljena peti put, a prethodna četiri puta je uklanjana.

Kolege novinari uporni su u nastojanju da se istina otkrije i da se ne dozvoli da zaborav stavi tačku na ovaj događaj, kao i na druge nerasvetljene slučajeve nestanka i ubistava novinara na ovom području.

U emisiji koju je pripremila ekipa Redakcije aktuelno-dokumentarnog programa o nestalim novinarima, okolnostima i istrazi govore članovi njihovih porodica, kolege i prijatelji, ali i predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

Emisija je emitovana na drugom programu Radio - televizije Srbije 13. oktobra 2016. godine.


Urednica emisije: Tatjana Manojlović
Snimatelj: Aleklsandar Agbaba
Montažerka: Tijana Todorović
Realizaorka: Zorica Mijailović
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc