konferencija o pravima manjina ZAGREB - U organizaciji Konferencije evropskih crkava (CEC), Radne grupe Evropskog parlamenta za antirasizam i različitosti, Verske komisije za migrante u Evropi i Mitropolije zagrebačko-ljubljanske u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu započela je sa radom međunarodna konferencija na temu Verske manjine kao deo kulturno raznovrsnih društava.

Ovaj, po stručnosti i ugledu učesnika, najeminentiniji skup koji je na temu verskih prava organizovan u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, okupio je eksperte iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Švedske, Finske, Španije, Austrije, Italije…

Svečanom otvaranje konferencije prisustvovali su Episkop dalmatinski Fotije; nadbiskup Alesandro D Eriko, apostolski nuncije u Republici Hrvatskoj; visokoprečasni Heiki Hatunen, generalni sekretar Konferencije evropskih Crkava; prečasni dr Zvonimir Kurečić, izaslanik Kardinala zagrebačkog; g. Lucijano M. Prelević, glavni rabin u Hrvatskoj; g. Vladimir Božović, izaslanik predsednika Vlade Republike Srbije, prečasni Peter Kuzmič, dekan Visokog evanđeoskog učilišta u Osijeku; g. Aleksandar Tolnauer, zastupnik verskih manjina u Hrvatskom Saboru, g. Šime Jerčić, direktor Ureda Vlade Republike Hrvatske za odnose sa verskim zajednicama; g. Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalog vijeća; g. Slavko Kojić, načelnik Odjela za finansije grada Zagreba; prof. dr Darko Tanasković, ambasador Srbije u Unesku; ambasadori Republike Nemačke, Velike Britanije i Srbije, kao i izaslanik ambasadora SAD i drugi.

Pozdravnim slovom konferenciju je otvorio Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije izrazivši radost što se eminentni skup održava baš u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji, školi koja pripada srpskom pravoslavnom narodu koji je manjina u Republici Hrvatskoj. Mitropolit je zahvalio svima koji su pomogli održavanje konferencije, posebno gostima iz inostranstva, sa željom da sagledavajući problematiku kojoj je skup posvećen bude od pomoći verskim manjinama i društvima u kojima žive.

-Svedoci smo da, uprkos razvijenoj zakonskoj regulativi, i u najrazvijenijim državama sa duboko ukorenjenim demokratskim tradicijama, problemi vezani za inkluziju verskih manjina ne samo da su aktuelni, nego ponekad dobijaju i tragične razmere, istakao je mitropolit Porfirije.

-Vi ste danas u prosvetnoj ustanovi Pravoslavne mitropolije zagrebačko-ljubljanske, koja zajedno sa još četiri drevne dijeceze pripada Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u Hrvatskoj. Sama činjenica postojanja ove i ovakve škole dovoljno govori da se u Hrvatskoj razvija snažan potencijal da srpska zajednica bude uvažena i prihvaćena. Istina je da mi predstavljamo manjinu. Danas nas ima tek nešto više od 4%, ali ogromna kulturna baština koju su naši preci stvarali vekovima na ovim prostorima obavezuje nas i motiviše da potencijale Republike Hrvatske još više unapređujemo, ne samo da bismo očuvali našu kulturu za buduće naraštaje, nego da omogućimo ovom i budućim pokolenjima da slobodno žive i stvaraju dajući doprinos državi u kojoj žive, da budu konstruktivni i kreativni, dobri delovi društva. Da li smo dobri ne zavisi od toga da li smo većina ili manjina, naglasio je Mitropolit.

Potom su se učesnicima konferencije obratili dr Mate Granić, izaslanik Predsednice Republike Hrvatske, gđa Jasmina Mitrović-Marić, izaslanica Predsednika Republike Srbije, Episkop bački g. dr Irinej, izaslanik Patrijarha srpskog i prečasni Željko Mraz, sekretar Saveza baptističkih crkava Hrvatske.

Evropski i pravni standardi o zaštiti prava verskih manjina, aktuelni izazovi verskih manjina u Evropi, najbolje prakse pravednog postupanja sa verskim manjinama u evropskoj tradiciji, uloga međunarodnih faktora u borbi protiv kršenja prava verskih manjina, budućnost verskih manjina u Evropi su samo neke od tema o kojima je bilo reči na konferenciji održanoj 21. i 22. oktobra 2016. godine u Zagrebu.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc