Slava Kordunasa u Chicagu 1 ČIKAGO - Kordunaši koji žive u Čikagu i okolnim gradovima u nedjelјu 30. oktobra obilježili su praznik Svete Petke, koju ove godine peti put za redom obilježavaju kao svoju Slavu. Svečanost je održana u Srpskom hramu svetog Vasilija Ostroškog u čikaškom predgrađu Lejk Forest.

Ceremoniju sječenja Slavskog kolača predvodio je sveštenik Đuro Krošnjar također porijeklom sa Korduna, iz sela Čemernice kraj Topuskog. Kako je istakao u prigodnoj besjedi Kordunaši u ovom dijelu Amerike za svoju Slavu odbarali su Svetu Petku kojoj su posvećena tri hrama na Kordunu – u Sjeničaku, Čemernici i na Kolariću.

Domaćini Slave porodice Petra Vlajnića, Mile i Mirka Jerosimića, Mile Barbira, Dragice Mrkalј i Đure Krošnjara za slavsku trpezu pripremili su tradicinalna jela i pića sa Korduna.

Ovo okuplјanje Kordunaša u Čikagu povodom Slave imalo je i humanitarni karakter. Prikuplјeni doborovolјni prilozi namijenjeni su za obnovu srpskih hramova na Kordunu posvećenih upravo Svetoj Petki. Ovogodišnje je bilo namijenjeno za zavšetak srpskog hrama u Sjeničaku.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc