izbjeglicke kuce
VLADIČIN HAN - Porodica Vidović, izbeglice iz Vrginmosta, jedna je od desetak familija koje su na teritoriji Vladičinog Hana, posle mukotrpnog izbegličkog puta, našle novi dom. Uz pomoć UNHCR-a, koji je obezbedio materijal, i opštine, koja im je podelila placeve, podigli su krov nad glavom. Uskoro će početi da se dele i prva rešenja po kojima će postati vlasnici kuća u kojima žive.

Republika Srbija je, prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, do sada iz budžetskih i donatorskih sredstava trajno stambeno zbrinula 15.433 izbegličke porodice, a sve veći broj njih dobija priliku da otkupi te stanove ili kuće i tako reši životno pitanje.

Regionalni stambeni program, u okviru kog dobijaju trajni krov nad glavom, sprovodi se širom zemlje: izbegličkim porodicama od donacija kupuju se seoske kuće za 11.000 evra, montažne kuće za prosečno 15.000 evra, paketi građevinskog materijala za 9.000 i grade stanovi. Izbegličko naselje od četiri stambene zgrade niče u Ovči, gde je, u septembru, počela gradnja 235 stana, koji će biti gotovi dogodine. Vremenom, i ti stanari će verovatno moći, ukoliko budu imali novca, i formalno da dođu u posed dodeljenih stanova.

Pre nego što su i oni dobili tu mogućnost, Vidovići su prošli velike muke, a ratni vihor ih je razdovojio od dece. Kad je izbegla iz Hrvatske, porodica je prvo prebačena na KiM, pa pošto su shvatili da su u albanskom selu, pokupili su se nazad ka Vranju. Tu su ih smestili u napušteni vojni objekat u Lepenici, u opštini Vladičin Han, bez vrata i prozora. Tek posle dve godine uspeli su da se spoje sa sinovima i kćerkom, koji su prevrnuli i nebo i zemlju da ih nađu. U oronulom vojnom objektu bili su do 2005.

- Posle 10 godina muka UNHCR nam je podelio materijal za zidanje kuće, a opština besplatno ustupila plac - pričaju Vidovići. - Mi smo platili majstore i tako sebi stvorili dom. Kuća se vodi na UNHCR, a sada smo dobili rešenje po kojem možemo da je otkupimo.

U Srbiju je tokom devedesetih iz ratom ugroženih područja došlo oko 650.000 ljudi. Veliki broj se stambeno zbrinuo sam, a trajna stambena rešenja za ugrožene delom su finansirana iz budžeta, a delom iz donacija.

- Kroz IPA fondove trajna rešenja obezbeđivana su ugroženim porodicama smeštenim u kolektivne centre. Pokrenut je i Regionalni stambeni program sa ciljem da se trajno zbrinu preostale izbegličke porodice, a najveći donator je EU. Za Srbiju je u okviru RSP opredeljeno 310 miliona evra, kako bi trajno bilo zbrinuto 16.700 izbegličkih porodica ili oko 45.000 lica - kažu u Komesarijatu.

Regionalni stambeni proces, inače, predstavlja zajedničku inicijativu BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, sa ciljem da se okonča izbegličko pitanje u regionu. I pored postignutih rezultata, kažu u Komesarijatu, ostala su otvorena pitanja. Pre svega, neadekvatan pristup pravima izbeglih iz Hrvatske u toj zemlji, nerešeno pitanje neisplaćenih penzija, kao i dinarske i devizne štednje, oduzeta stanarska prava, izostanak obnove više od 10.000 srušenih srpskih kuća tamo gde nije bilo ratnih dejstava i oko 8.000 kuća tamo gde ih je bilo, kao i povraćaj oduzetog poljoprivrednog zemljišta.

STANOVANjE U ZAŠTIĆENIM USLOVIMA

Izbeglicama se svake godine iz budžeta obezbeđuju trajna stambena rešenja kroz kupovinu seoskih kuća (prosečan iznos oko 1,2 miliona dinara plus 180.000 dinara za adaptaciju objekta), zatim kroz dodelu paketa građevinskog materijala (vrednost paketa je 550.000 dinara), gradnju stanova za zakup i kasniji otkup na rate, po povoljnim cenama, a za najranjivije kategorije obezbeđuje se stanovanje u zaštićenim uslovima.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc