Polaganje vijenaca u Gornjem Sjeničaku
Polaganje vijenaca u Gornjem Sjeničaku
GORNJI SJENIČAK - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te minutom šutnje u žumberačkim mjestima Budinjaku, Sošicama i Radatovićima, te kordunaškom Gornjem Sjeničaku, obilježena je 74. godišnjica formiranja 13. proleterske udarne brigade čiji je prvi komandant bio narodni heroj Rade Bulat.

Svečanostima su prisustvovale delegacije antifašističkih udruženja iz Zagrebačke i Karlovačke županije, Jagoda Bulat, kćerka Rade Bulata i Milke Kufrin, general Vinko Šunjara i stalni gosti iz Združenja borcev in udeleževcev za vrednote NOB iz Metlike u Sloveniji.

U Sošicama je sahranjeno ukupno 380 poginulih boraca iz 16 partizanskih jedinica. U Budinjaku su partizani probili ustaški obruč krajem oktobra 1942. godine, prvi bataljon je prešao na Kordun i 7. novembra je formirana 13. proleterska brigada.

Petar Rajić, predsjednik Zajednice udruženja antifašista Zagrebačke županije i grada Zagreba je najavio veliku proslavu sljedeće godine kada će se obilježiti 75 godina od formiranja brigade, koja je potom ušla u sastav Prve proleterske udarne divizije, i koja je prešla više od 10 hiljada kilometara, te je borbeni put završila 8. maja 1945. godine u oslobođenom Zagreba.

General Šunjara je istaknuo da je brigada dala 13 narodnih heroja i 16 generala. Ulice i trgovi Josipa Broza Tita nalaze po cijelom svijetu - rekao je Šunjara – dok se u zemlji u kojoj se Tito rodio, želi ukinuti njegov trg u glavnom gradu i proglašava ga se zločincem.

- Ova brigada ponos je cijelog Korduna. Službena državna politika, posebno u zadnjem sastavu Vlade je bila dvolična, veličao se fašizam, ali na sreću sve je to kratko potrajalo. Sada se ta politika promijenila, barem deklarativno, a mi se nadamo da se neće samo na tome zadržati - kazao je Dejan Mihajlović, načelnik općine Krnjak.

Svečanosti je vrlo emocionalno popratila Jagoda Bulat, sretna što joj oca i majku na Kordunu, Žumberku i Sloveniji izuzetno cijene i poštuju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc