Djeca u manastiru sv. Nikole
ORAHOVICA - U okviru projekta Učimo srpski jezik i kulturu u našim školama kojeg provodi Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije pedesetero djece s područja Garešnice, Dežanovca, Pakraca i Daruvara posjetilo je u nedjelju manastir svetog Nikole kod Orahovice.

Cilj posjete je bio upoznati mlade članove srpske zajednice s pomenutog područja s najstarijim i najznačajnijim primjerom srpske pravoslavne kulturne baštine u Slavoniji, manastirom svetog Nikole kod Orahovice. U manastiru su djeca saznala više o monaškom životu, životu i ponašanju u manastiru, dugoj i bogatoj istoriji manastira, duhovnim vrednostima koji se vjekovima njeguju, obišla crkvu i konake manastira te u direktnom kontaktu s monasima unaprijedila svoja znanja.

Projekt ‘Učimo srpski jezik i kulturu u našim škola’ finansiran je sredstvima Vlade Republike Srbije, odnosno Ministarstva spoljnih poslova kroz program Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a provodi ga Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije u saradnju s lokalnim Prosvjetama i Vijećima srpske nacionalne manjine. Projekt je osmišljen u saradnji s pakračkim Vijećem srpske nacionalne manjine i predsjednikom VSNM Grada Pakraca Nikolom Ivanovićem, a na osnovu tamošnjih pozitivnih iskustava u pogledu manjinskog obrazovanja. Ciljevi projekta su informirati i motivirati roditelje i učenike prema uključivanju u oblike manjinskog obrazovanja, odnosno dodatnu nastavu na srpskom jeziku i pismu i pravoslavnog vjeronauka. Kao dio ovog projekta, organizirati će se Zimska škola srpskog jezika i kulture u SRC Kukavica.
– Manastir Orahovica je duhovno središte Srba zapadne Slavonije, koji od sredine 16. vijeka čuva nacionalni i vjerski identiteta Srba zapadne Slavonije. Posjeta djece manastiru je važna jer potiče održivost kako manastira tako i srpske zajednice. Ovaj projekt koji provodi Vijeće uz podršku Vlade Srbije i Bjelovarsko-bilogorske županije važan je alat za očuvanje nacionalnog i vjerskog identiteta – istaknuo je Darko Karanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Važnost ovog posjeta manastiru Orahovica kao i zimske škole učenja srpskog jezika i kulture u našim školama je da izazove dodatni interes o kulturi i jeziku našeg naroda kao i o očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Županija Bjelovarsko bilogorska je partner u ovom projektu jer smatra da je potrebno u što više škola na području županije iskoristiti zakonsko pravo i mogućnost koja se pruža u obrazovnom sustavu RH, kako za pripadnike srpske nacionalne manjine tako i za pripadnike svih nacionalnih zajednica – rekao je predstavljajući srpsku zajednicu županije Saša Lukić, zamjenik župana Bjelovarsko–bilogorske županije.

Prvi pomen ovog manastira pod nazivom Remeta potiču iz kraja 16. vijeka. Saborni hram manastira posvećen je svetom Nikoli koji je podignut na mjestu starije crkve brvnare. U prošlosti manastir je bio značajan prepisivački centar. U vrijeme obnovljenja Pećke patrijaršije, 1557. godine, za patrijarha Makarija Sokolovića, u manastiru Orahovici je sjedište Požeške mitropolije, prvog srpskog pravoslavnog vladičanstva na području Slavonije.

Pri povlačenju krajem 17. vijeka Turci su zapalili manastir i okolna srpska sela. Nedugo poslije toga na ruševine svetonikolajevskog manastira dolaze kaluđeri iz manastira Liplje i Stuplje iz Bosne koji ga obnavljaju. Značajan doprinos u oživljavanju manastira dao je veliki srpski patrijarh Arsenije Čarnojević, koji je posjetio ovaj manastir 1693. godine. Manastir je nekoliko puta napuštan i obnavljan a najnoviji primjer je i ovogodišnje ponovno oživljavanje manastira dolaskom monaha, te i ova posjeta djece s područja Bjelovarsko-bilogorske županije daje doprinos daljnjem oživljavanju manastira.

Dva velika sabora održavaju se svake godine u manastiru Orahovici, na dan Prenosa moštiju svetitelja Nikolaja (22. maja), i na Preobraženje (19. avgusta). U manastiru se i danas čuvaju mošti svete Anastasije.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc