krajiski sabor
NOVI SAD - U Novom Sadu održan je „Svesrpski krajiški sabor“ povodom Nikoljdana, krsne slave i dana Republike Srpske Krajine /RSK/. Drugi „Svesrpski krajiški sabor“ održan je sinoć pod sloganom „Dok žive Krajišnici, živjeće i Krajina“.

Saboru je u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma prisustvovalo oko hiljadu ljudi, Srba iz sjeverne Dalmacije, Like, sa Korduna, Banije i Slavonije.

Predsjednik Organizacionog odbora Sabora Dragomir Lalić rekao je da je iz nekadašnje RSK u Srbiju došlo 500.000 Srba.

„U Srbiju nas je došlo više od 500.000 i država mora početi da se bavi našim brojnim i velikim problemima. S druge strane, Srbi moraju da stvore mehanizme i da predstavljaju instituciju koja će štiti njihove interese“, naglasio je Lalić, pozdravljajući Sabor.

On je dodao da su za Srbima u Hrvatskoj ostali nerješeni statusni problemi.

„Za nama su ostali neriješeni statusni problemi, problemi neisplaćenih penzija, konvalidacije radnog staža, trpimo nesagledive posljedice zbog neumjerenog optuživanja naših ljudi za ono što nisu počinili, a ne znamo kako da se branimo“, naveo je Lalić.

Podršku Srbima iz Krajine svojim prisustvom dali su crkveni velikodostojnici, predstavnici državnih institucija i organizacija, predstavnici Matice srpske i Srpske akademije nauka i umjetnosti.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc