Porodica Kukić sa Banije dobila građevinski materijal
Porodica Kukić sa Banije dobila građevinski materijal
BEOGRAD - Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, uz pomoć prijatelja i saradnika organizacije, a prevashodno sveštenstva Eparhija Dalmatinske, Gornjo-karlovačke i Osečkopoljske i Baranjske, isporučila je u prethodnih nekoliko nedelja pomoć za 10 porodica sa područja Krajine, ukupne vrednosti od 9.030 €. Pomoć porodicama se sastojala u sledećem:

- polovna freza
- kompletna kuhinja sa ugradnim šporetom i frižiderom
- hidrofor sa kazanom
- tri radna (školska) stola, kreveti i peć za grejanje, slatkiši i igračke
- građevinski materijal za uređenje kuće (blokovi, pesak, cement, armatura)
- šporet na drva, dva radna (školska) stola, dve školske stolice, krevet na sprat i orman, slatkiši
- profesionalni trimer sa pratećim potrošnim delovima (kanap za trimer, ulje, lanac), slatkiši
- dva dečija kreveta, dva stočića i slatkiši
- građevinski materijal za potpuno uređenje dve dečije sobe (izolacija, laminat, lepak, cement) i troškovi majstora
- peć za grejanje, orman, 4m drva za ogrev i zamena tri prozorska stakla


Vanredna akcija za pomoć našim porodicama sa decom, sprovedena je kao uvod u veliku tradicionalnu Božićnu akciju, koju sprovodimo već nekoliko godina unazad.

Srećna porodica Štrbac ispred svoje nove kuhinje
Srećna porodica Štrbac ispred svoje nove kuhinje
Na području Dalmacije, pomoć je prvo stigla do porodice Nevena i Danijele Karna iz mesta Biskupija kod Knina, koji imaju dvoje dece Danijela (14) i Srećka (13). Za njih smo obezbedili jednu polovnu frezu u vrednosti od 1.300 €, uz pomoć naših prijatelja iz udruženja „Žene Kosovske doline“ sa kojima sarađujemo već duže vreme.

Pomoć je dobila i porodica Vuletić iz Benkovca, koju čine dva brata sa porodicama. Predrag i Tatjana Vuletić imaju dečicu Saru (8), Lazara (6) i Taru (4). Sa druge strane njegov brat Ognjen živi sa njima u domaćinstvu, sa ćerkicom Anđelom (7).

Porodica Vuletić se relativno skoro vratila na svoja ognjišta. Pomoć koju smo za njih isporučili ogledala se u kupovini tri radna stola za najmlađe, dva kreveta, peći za grejanje i slatkišima i igračkama za decu. Ukupna vrednost pomoći iznosila je 900 €.

U Kistanju smo pomogli još jednu mnogodetnu porodicu. Saša i Huanita Štrbac imaju iz zajedničkog braka ćerkicu Anastasiju (2) i očekuju uskoro i prinovu, dok sa njima još žive i dečica iz majčinog prvog braka Marija (7) i Eva (4).

Najmlađi Vuletići iz Benkovca pored novih radnih stolova u svojoj dečijoj sobi
Najmlađi Vuletići iz Benkovca pored novih radnih stolova u svojoj dečijoj sobi
Za njih smo nabavili kompletnu kuhinju sa svim ugradnim elementima u vrednosti od 1.000 €, koja će im dobro doći, s obzirom da uređuju prostor za samostalan život, a kuhinja im je bila jedan od prioriteta.

Dalje pomoć je stigla do tri porodice na području Like. Prvo je pomognuta porodica Bore i Sabine Matić iz Udbine. Oni imaju dečicu Jovanu (7) i Marka (5). S obzirom da se otac bavi uzgojem ovaca i da je dosta vredan i radan domaćin, dogovor je bio da im se kupi profesionalni trimer u vrednosti od 640 €, kojim će moći da kosi travu za svoje potrebe uzgoja ovaca, kao i da ide u nadnice i samim tim dodatno zarađuje za život svoje porodice.

Sledeća porodica iz Like koju smo pomogli ponovo nakon četiri godine, je porodica Danijela i Dragane Šorak iz Korenice. Od prethodne posete kada im je kupljena jedna veš mašina i usisivač, porodica je dobila još jednog člana, tako da sad imaju dečicu Dajanu (5) i Marka (3). Njima smo kupili dva kreveta na razvlačenje i dva stočića koja su dobijena uz to, ukupne vrednosti 400 €.

Dopremljen građevinski materijal za porodicu Miljević iz Kolarića
Dopremljen građevinski materijal za porodicu Miljević iz Kolarića
Treća porodica koja je pomognuta sa područja Like, je porodica samohrane majke Nedeljke Grković, koja živi u Plaškom sa svoje dvoje maloletne dečice Dijanom (13) i Davidom (9).

Mali David inače pomaže u našem lokalnom hramu u Plaškom kao čtec. Za njih je obezbeđena konkretna pomoć u vidu šporeta na drva, dva radna (školska) stola, dve školske stolice, kreveta na sprat ormana i slatkiša u ukupnoj vrednosti od 920 €.

Nakon Like, ponovo je uspešno sprovedena isporuka pomoći za jednu porodicu sa Korduna. Ovaj put pomognuta je još jedna samohrana majka, Desa Miljević iz Kolarića, koja ima troje dece Andreja (11), Andreju (8) i Andrijana (4). Njima je nabavljena velika količina građevinskog materijala, kako bi se u potpunosti osposobile za život sobe za dečicu. Vrednost nabavljenog materijala, kao i usluga majstora iznosila je 1.870 €.

Isporuka pomoći zatim je nastavljena na Baniji, takođe isporukom građevinskog materijala u vrednosti od 950 € za uređenje kuće i prostora za život porodice Ranka i Željke Kukić iz Srpskog Čuntića i njihove dece Ratka (19), Stefana (15) i Danijela (9).

Porodica Viljanac iz Tenje sa novom peći za grejanje
Porodica Viljanac iz Tenje sa novom peći za grejanje
Na području Baranje, odnosno Osečkopoljske i Baranjske Eparhije, isporučena je pomoć za dve porodice. U mestu Jagodnjak kod Osijeka, pomoć je dobila porodica Saše i Tanje Čubra koji imaju dvoje dece Sašku (6) i Vanju (3). Za njih smo isporučili hidrofor sa kazanom, kako bi porodica mogla da uvede vodu u kuću koju nisu do sada imali. Vrednost isporučene pomoći iznosila je 500 €.

Poslednja porodica koja je pomognuta u sklopu ove akcije je porodica Viljanac iz mesta Tenja kod Osijeka, koju čine roditelji Željko i Radmila i troje dece Marko (16), Nataša (11) i Nemanja (3). Najstariji sin Marko ima problema sa nogom, a porodica nema nikakvih primanja.

Posredstvom prijatelja organizacije ovoj porodici je pomognuto kupovinom peći za grejanje, jednog ormana, 4m drva za ogrev i zamene tri prozorska stakla, u ukupnoj vrednosti 550 €.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe se nada da će isporučena pomoć biti na korist našem napuštenom i zaboravljenom narodu na području Krajine, prevashodno na radost najmlađima kojima ćemo bar donekle omogućiti lakše uslove za odrastanje i školovanje, a njihovim roditeljima mogućnost da svojim radom pomognu i sebi i svojoj deci. Koristimo ovu priliku da najavimo veliku Božićnu akciju na području Krajine, gde će značajna pomoć biti isporučena za više od 20 porodica.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc