Radovi na dugoreškom spomeniku
Radovi na dugoreškom spomeniku
DUGA RESA
- Iako su Karlovac i Duga Resa udaljeni tek desetak kilometara, kada je u pitanju odnos prema antifašizmu, kao da su udaljeni svjetlosnim godinama. Prije mjesec i nešto dana, tako je u centru Duge Rese započela sanacija spomenika antifašističkoj borbi. Tokom devedesetih godina na području Duge Rese nije uništen niti jedan antifašistički spomenik, za razliku od Karlovca gdje ih je uništen najveći broj, a obnovljen je tek pokoji i to zahvaljujući donacijama građana. Oba grada su oslobođena 6. maja 1945. godine, no dok Dugorešani taj dan slave karlovačko gradsko vodstvo taj datum tretira poput okupacije.

- Osim što je očuvanje spomen obilježja civilizacijska tekovina, valja znati kako je autor spomenika ugledni zagrebački arhitekt Fedor Wenzler. Spomenik ima svoju arhitektonsku kompoziciju, izgrađen je 1955. i godine su učinile svoje. Na njega ne treba gledati ideološki već kao na dio povijesti Duge Rese te zaslužuje da bude sačuvan. Na njemu su uklesana imena više od stotinu poginulih i stradalih u Drugom svjetskom ratu, a radi se uglavnom o pripadnicima poznatih dugoreških obitelji kao što su Polović, Juran, Mataković, Malović i drugi - kaže gradski pročelnik Mladen Rakočević.

Sanacija je dio šireg projekta uređenja centralnog parka sa amfiteatrom. Sadašnji radovi bi trebali biti brzo završeni i koštat će 200.000 kuna. U drugoj fazi će trebati još 250.000 kuna za što će se izraditi projekt kojim će se kandidirati za Ministarstvo kulture. Uređenje ovog spomenika još je prije par godina navijestio pokojni gradonačelnik Ivan Baršić (HSS) dok ga u djelo provodi njegov stranački kolega i zamjenik Tomislav Boljar, koji sada obnaša dužnost gradonačelnika.

- Mi s dugoreškom upravom imamo već niz godina odličnu saradnju. Imamo prostorije za rad i redovito nas financiraju. Drago nam je što se spomenik uređuje i kada sve bude gotovo cijeli park će izgledati odlično - kazao je Ratomir Bošnjak, predsjednik Udruženja antifašista grada Duga Resa i novi predsjednik Udruženja antifašista Karlovačke županije. Dodaje da dobru saradnju sa lokalnim vlastima imaju također Udruženja u Ogulinu i Krnjaku, dok se stvari nikako ne miču sa mrtve točke u Karlovcu i Županiji, dok u Vojniću, pak, postoje dvije boračke organizacije.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc