Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika borcima i žrtvama fašističkog terora u centru Vojnića
Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika borcima i žrtvama fašističkog terora u centru Vojnića
VOJNIĆ - Nizom prigodnih manifestacija u Vojniću je 12. januara proslavljena 75. godišnjica prvog oslobođenja te općine 1942. godine. Bio je to prvi teritorij na Kordunu otkuda su otjerani okupatori. Najprije su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika borcima i žrtvama fašističkog terora u samom centru Vojnića. Potom su obiđene nedavno postavljene memorijalne spomen ploče na Partizanskoj bolnici na Petrovoj gori, koje je financirala ambasada Rusije u Hrvatskoj.

U holu Doma kulture u Vojniću otvorena je izložba ‘Partizani kakve još niste vidjeli’ na kojoj je sa 57 plakata, naslovnica knjiga i raznih obavijesti te sa 205 fotografija prikazan tok Drugog svjetskog rata, odnosno život, rad i borba partizana do konačnog oslobođenja. U sklopu ove proslave održana je i prva izvještajna godišnja skupština jednog od dva Udruženja antifašista i antifašističkih boraca općine Vojnić. Skupu su prisustvovali predstavnici iz zagrebačke ambasade Ruske federacije, predstavnici SDP-a Karlovačke županije, Grada Karlovca, Općine Vojnić i okolnih općina, predstavnici antifašista iz Karlovca, Duge Rese i Karlovačke županije, antifašisti iz Zagreba i kao posebni gost predsjednik SABA RH Franjo Habulin, koji je otvorio izložbu.

- Uoči Drugog svjetskog rata Kotar Vojnić je imao 31.600 stanovnika. Danas općina Vojnić ima tek 4.000 ljudi. Nešto manje od osam hiljada ljudi je poginulo i stradalo u Drugom svjetskom ratu, od čega je bilo više od 7.600 Srba, 139 Hrvata i 159 ostalih. Toga se moramo uvijek sjećati i nikada to ne smijemo zaboraviti. Kroz Partizansku bolnicu prošlo je više od pet hiljada ljudi, a njih 1.700 je umrlo. Oni su vječna straža na Petrovoj gori - kazao je među ostalim Dušan Crnković, predsjednik Udruženja antifašista Vojnića.

- Petrova gora mora doživjeti obnovu, no to je danas zaista velik zalogaj. Pomoć naših prijatelja Rusa je uvijek dobrodošla, ali moramo znati da taj zadatak neće biti lako ostvariti. Cijeli kompleks će trebati privesti i komercijalnoj funkciji, na primjer, lovnom turizmu, jer nam za sada samo takav plan daje šansu da cijeli projekt završimo do kraja - rekao je Franjo Habulin.

Vladimir Poljanov iz ruske ambasade se zahvalio na pozivu istakavši da Rusi cijene rad i da poštuju aktivnosti antifašista, jer samo oni mogu sačuvati tradicije antifašizma kao sveopćeg svjetskog pokreta.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc