srb
SRB - Prošlo je šest mjeseci otkako su prilikom obilježavanja Dana ustanka u Srbu, i to prije početka zvaničnog programa, učenici Osnovne škole iz Bobote recitirali partizanske pjesme Vladimira Nazora, Branka Ćopića i Advana Hozića, nakon čega je uslijedila hajka na učenike, roditelje i nastavnike te škole.

Zbog navodnog neprimjerenog nastupa učenika i njihovog iskorištavanja u političke svrhe na noge su se digli svi nadležni. Na osnovu pritužbe zadarske udruge Žene u Domovinskom ratu, zahtjeva pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić i dopisa Pedagoške inspekcije, istragu na terenu među roditeljima učenika i nastavnicima revnosno je provodila policija. Sve zbog navodne zaštite i povrede prava djece. Čime su ta višemjesečna hajka i potpuno bezrazložna istraga rezultirale? S vremenom je splasnuo medijski interes za ovaj slučaj, dok je pravobraniteljici za djecu i Pedagoškoj inspekciji to postao samo jedan od predmeta u ladici, ostavljen na čekanju, točnije predan Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, jer je čitav postupak očito bio pokrenut iz konformizma prema tadašnjoj vladi. No zato su kod roditelja učenika i nastavnika ostali strah i neizvjesnost.

Na upit ‘Novosti’ nadležnima stigli su blijedi odgovori. Čak i oni koji su pokrenuli cijeli postupak koji se pretvorio u hajku, sada, nakon šest mjeseci, kažu da nemaju konkretne informacije ni odgovore u ovom slučaju. ‘PU vukovarsko-srijemska izvijestila je kako je nakon provedenih izvida obavijestila Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru radi donošenja državno-odvjetničke odluke. Nije nam poznat sadržaj te obavijesti’, bilo je sve što nam je imala za odgovoriti pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, od koje je sve krenulo.

Na slične odgovore naišli smo i u Općinskom državnom odvjetništvu, gdje predmet učenika iz Bobote trenutno čeka na odluku hoće li slučaj završiti na sudu, što bi bio apsurd. ‘U navedenom kaznenom predmetu provode se izvidi sukladno Zakonu o kaznenom postupku, a budući da je po zakonu propisano da su državni odvjetnici dužni čuvati tajnost kvalificiranih podataka ili podataka koji su proglašeni tajnim, i kako se u radu Državnog odvjetništva smatraju tajnim spisi do donošenja rješenja o provođenju istrage ili dostavljanja obavijesti Zakona o kaznenom postupku ili odbačaja kaznene prijave, ne možemo dati nikakve druge podatke’, njihov je odgovor. No roditeljima učenika višemjesečna tajnovitost dodatno pogoršava situaciju.

- To je ozbiljno pitanje i nitko se nije uhvatio da ga riješi, a učenici, roditelji i nastavnici bi htjeli konačno dobiti odgovore gdje su to pogriješili, što će se na kraju desiti, da li će biti optuženi i završiti na sudu. Sve je od nadležnih pokrenuto kako bi se navodno zaštitila djeca, ali ne znam da li su svjesni da je toj djeci na kraju napravljena nepopravljiva šteta. Netko se igra s djecom koja još nisu pravo kročila u ozbiljan život, a već su postala žrtve politike - ističe potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća i predsjednik VSNM-a Vukovarsko-srijemske županije Svetislav Mikerević.

- Voljeli bismo znati zašto je u jednom trenutku bilo upitno učestvovanje naših učenika na mjestu gdje se slavi antifašizam, kraj antifašističkog spomenika koji je obnovila sama država Hrvatska i zašto bi neprimjereno bilo recitiranje antifašističkih pjesama u državi koja se po Ustavu zasniva na antifašizmu. Izgleda da je cilj cijele političke hajke bilo zastrašivanje u svrhu da učenici više ne učestvuju na takvim obilježavanjima. Naša zatvorena zajednica postala je još zatvorenija, a mi kao njeni predstavnici pokazali smo svoju nemoć jer našim roditeljima ne možemo pomoći u takvim teškim situacijama - kaže Mikerević.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc