udruga tesla
KARLOVAC - Nakon što su u čast velikog znanstvenika pokrenuti brojni projekti i što je nedavno osnovana fondacija koja nosi ime Nikole Tesle, prošle je subote u Karlovcu osnovano i istoimeno Udruženje, za čijeg je prvog predsjednika izabran profesor zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje i karlovačkog Veleučilišta Mirko Butković. Potpredsjednik je postao novinar i publicist Danko Plevnik, a u inicijativnom odboru bio je i poznati anesteziolog Josip Žunić.

Na osnivačkoj je skupštini usvojen i statut Udruženja te predstavljen plan rada po kojem će se za prirodne, tehničke i biotehničke znanosti osposobljavati djeca, učenici, studenti i njihovi nastavnici, uz ostalo i putem ljetnih škola. Isto tako, Udruženje će nastojati da gimnazijski fizikalni laboratorij, u kojem je veliki znanstvenik stjecao znanje, postane dostupan javnosti u muzejskom obliku. Namjera članova Udruženja je i da pomogne u opremanju laboratorija na karlovačkom Veleučilištu, u Gimnaziji i Tehničkoj školi te Zajednici tehničke kulture. Članovi Udruženja ‘Nikola Tesla’ mogu postati svi koji to žele; godišnja članarina iznosi 20 kuna za učenike, 30 kuna za penzionere i 50 kuna za zaposlene.

- Ciljevi Udruženja su promocija Teslina imena i djela, posebno u karlovačkom kraju, ali i edukacija građana u području tehničkih znanosti, inženjerstva i matematike, te poticanje mladih na tehnička i znanstvena zanimanja - kazao nam je Danko Plevnik.

Osnivanje Udruženja je i svojevrsni ‘odgovor’ gradskim vlastima Karlovca, koje su u nekoliko navrata odbile inicijativu karlovačkih intelektualaca da se objedine dvije važne prošlogodišnje obljetnice - 250. godišnjica karlovačke Gimnazije i 160. godišnjica rođenja njezina najslavnijeg učenika, na način da Gimnazija Karlovac bude imenovana po svom najslavnijem učeniku. Damir Mandić, direktor Gimnazije i HDZ-ov kandidat za novoga gradonačelnika Karlovca, za tu inicijativu nije u konačnici imao sluha, iako se o njoj razgovaralo, baš kao što se oglušio i na peticiju više stotina bivših gimnazijalaca.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc