Dalibor Todić: Nisam napravio nikakvu grešku na poslu
Dalibor Todić: Nisam napravio nikakvu grešku na poslu
BOROVO - Dalibor Todić iz Borova je jedan od malobrojnih pripadnika srpske zajednice koji je iskoristio svoje zakonsko pravo na dvojezičnu ličnu kartu na kojoj se i potpisao ćirilicom. No ovaj 30-godišnjak tvrdi da je bio diskriminisan prilikom zapošljavanja upravo zbog tog potpisa.

- Potpisao sam ugovor o radu na sedam dana, od 20. do 27. decembra 2016. godine u firmi Euromix u Vukovaru. Kad sam krenuo kući, direktorica Kristina Bosanac me pozvala da se vratim. Stavila je ugovor na sto i rekla mi da ga potpišem na latinici. Odbio sam jer smatram da je moje pravo da se potpišem na ćirilici, moja lična karta je na ćirilici i smatram da ugovor ne bi bio ni valjan da na njega stavim potpis drugačiji od onoga na ličnoj karti - kaže Todić za Portal Novosti.

Po isteku probnog rada na mestu elektrotehničara ugovor mu nije obnovljen, uz obrazloženje da nije zadovoljio na radu. Todić veruje da to nije pravi razlog.

- Sto posto sam siguran da je u pitanju bio potpis na ćirilici. Radio sam sve što se od mene tražilo, slagao sam se s kolegama, nije bilo nikakvih problema i nisam napravio nikakvu grešku - govori Dalibor.

Navodi kako je imao još negativnih, ali i pozitivnih iskustava. U sezoni je nekoliko meseci radio u Malom Lošinju jer je prekvalifikovan i za konobara, a isto toliko u jednoj firmi u Vinkovcima i tu njegov potpis nije bio sporan. U Euromixu vrlo energično odbacuju Todićeve tvrdnje.

- Uopšte ne želim komentarisati takve neistine - rekla je za Portal Novosti u telefonskom razgovoru Kristina Bosanac, direktorica ove građevinske firme, a zatim ipak dodala kako je od ukupno sedam zaposlenih četvero srpske nacionalnosti i to s ugovorima na neodređeno vreme.

- Mi ne gledamo radnike po nacionalnosti ili boji kože. Privatna smo firma koja živi od rada. Nikada nismo dozvolili da se bilo koga diskriminiše na bilo koji način. U firmi koja zapošljava više Srba nego Hrvata, iako je vlasnica firme Hrvatica, smešno je uopšte pričati o diskriminaciji - kaže Bosanac, koja smatra da je Todić revoltiran jer mu ugovor nije produžen.

- Gospodin Todić ima običaj prijavljivati poslodavce i koliko znam, nisam prva. Prijavio nas je Inspektoratu rada, a postupak je još uvek u toku - požalila se Bosanac, dodajući kako je postupila u skladu sa zakonom, ugovorom i pravilnikom o radu.

- Nije ovo nikakav inat, to je moje pravo. Svoje volim, a tuđe poštujem i hteo bih da se i moje poštuje. U Hrvatskoj prava manjina postoje samo na papiru, dok su u praksi neizvediva - kaže Dalibor Todić i dodaje da se obratio i pučkoj pravobraniteljici, ali odgovor nije dobio.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc