Osmi mart u Trpinji
TRPINJA
- U povodu Međunarodnog dana žena u Trpinji je u subotu 4. marta, održana tradicionalna, deveta po redu, osmomartovska manifestacija Udruženja žena Trpinje. Članice Udruženja su tom prilikom upozorile na težak položaj žena u opštini Trpinja.

- Cilj ove manifestacije je pružiti podršku ženama u zapošljavanju i afirmisati ih u društvu. Raduje me sve veći odaziv žena. Smatram da je danas položaj žena na selu teži nego što je bio. U moje vreme žena je bila zaposlena, dobijala 13-tu platu, regres, topli obrok, putne troškove i od svoje zarade dobro živela. Danas žene rade za minimalac. U Trpinji je velika nezaposlenost među ženama mlađe životne dobi, a, ako su i zaposlene, one moraju da putuju u susedna mesta - rekla je za P-portal predsednica Udruženja žena Trpinja Marija Opačić.

Udruženje žena Trpinja je nastalo pre osam godina i danas okuplja 14 članica. Bave se izradom ručnih radova, pripremaju domaća jela, a uskoro planiraju izdati „Kuvaricu“ sa receptima starih i tradicionalnih delicija. Međusobno sarađuju sa Udruženjem žena Bobota i ženskom sekcijom „Svlen konac“ koja deluju u okviru Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ podobora Bršadin. Podršku u radu dobijaju od opštine Trpinja.

- Primećujem da žene na selu nemaju afiniteta ka politici. Ne žele se uključiti i aktivirati u politički život, jer politiku doživljavaju kao nešto loše. U našoj opštini žive i rade žene koje su veoma obrazovane, informatički pismene, različitih profesija. Imamo učiteljice, trgovkinje, veterinarke, inženjerke, žene koje rade u poljoprivredi, obrađuju zemlju ili su vlasnice OPG-ova - istaknula je zamenica načelnika opštine Trpinja Jasna Ajduković.

Jasna je po struci cvećar-aranžer, a kako kaže, cveće je njen hobi. U slobodno vreme aranžira cveće za svoje prijatelje.

- Mlade žene nisu zainteresovane za ručne radove i stare zanate. One danas imaju druge hobije. Želim im da ostanu živeti na selu i svoje hobije razviju u vlastiti biznis koji će opština podržati i pomoći im koliko god je to moguće - poručila je Ajduković.

Ovogodišnju osmomartovsku manifestaciju Udruženja žena Trpinje pratila je izložba cveća, ručnih radova i bogat kulturno-umetnički program, a svim ženama su poklonjene ruže i ukrasni broševi od papira.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc